"Annonsprogram" är IT-proffsens benämning på datorprogram som används för att visa reklam på din dator eller för att utföra relaterade marknadsföringsfunktioner. Med de här programmen blir du inte bara pådyvlad reklam – i vissa fall omdirigeras också dina sökningar till reklamwebbplatser, utan din vetskap. Det förekommer även att man via de här programmen samlar in personlig information om dig i marknadsföringssyften, också det utan din vetskap.

Vissa annonsprogram används öppet och har inte syftet att skada. Vissa programvaruleverantörer eller webbtjänstleverantörer erbjuder kostnadsfria eller prisnedsatta versioner i utbyte mot att du godkänner reklam på datorn. Men andra program för reklam och marknadsföring omgärdas av mer sekretess – och de kan stå dig dyrt.

Vad gör annonsprogrammen på — och med — din dator?

Annonsprogram från välkända, seriösa företag är ytterst sällan ett problem. De programmen får du godkänna innan de installeras, och dessutom kan du ta bort reklamen om du så önskar. (Det kan dock kräva att du avbeställer en tjänst eller uppgraderar till en avgiftsbelagd version. Det viktiga här är att du själv väljer hur du vill göra.)

Men andra annonsprogram kan medföra problem. Det gäller särskilt om programmet installeras av sig självt, utan ditt godkännande. Det leder inte bara till oönskad reklam på datorn, utan det kan också få den att fungera långsammare. Om du drabbas av flera dolda program på datorn kan du tvingas stå ut med en betydande försämring av datorns prestanda. Det kan sluta med att du blir tvungen att betala en fackkunnig för att få systemet rensat och återställt till fullgott skick.

Dold annonsprogramvara kan stå dig dyrt även i andra avseenden. Om den används för att manipulera dina sökningar kan det sluta med att du betalar mer för de produkter och tjänster du köper på nätet. Och cyberbrottslingar kan använda sig av de program som i hemlighet samlar in personlig information om dig, vilket kan bli en dyr affär.

Skydda din dator från ljusskygg reklam

Hur kan du skydda dig mot dold annonsprogramvara? Det första steget är att vara försiktig, precis som när du skyddar dig mot alla sorters datorattacker. Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant, är det knappast det: Klicka inte på länken.

Men du kan inte skydda dig helt ens om du håller dig till goda säkerhetsrutiner: För att kunna skydda din dator behöver du rätt verktyg. Du kan lätt få tag på kostnadsfria program för virusskanning, och det är en bra början. Men du klarar dig inte med bara den hjälpen. Med kostnadsfria skanningsprogam får du bara begränsade funktioner, och du kan i regel inte upptäcka skadliga annonsprogram.

Mer heltäckande antivirusskydd går inte att få utan kostnad, men det är en investering väl värd den låga kostnad som det rör sig om. Och i de flesta verktyg för komplett antivirusskydd får du även funktioner för skanning efter annonsprogram. Med ett väldesignat skydd kan du ha kvar de annonsprogram som du godkänt, medan du slopar de störande eller direkt farliga program som du inte bett om. Och det gör i sin tur att din dator fungerar smidigt och säkert.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av våra webbplatser. Genom att använda och fortsätta navigera på den här webbplatsen godkänner du detta. Om du vill ha mer information om användning av cookies på den här webbplatsen klickar du på Mer information.

Godkänn och stäng