Hoppa till huvudinnehållet

Kan Mac-enheter få virus? Så skyddar du bärbara Mac-datorer

När medierna rapporterar om nya attacker och virus känner sig Mac-användare ofta trygga. I många år har det antagits att Mac-datorer inte kan få virus och att Mac OS är säkrare för information än Windows. Men tiderna har ändrats. Nu behöver även Mac-användare vara uppmärksamma.

Kan Mac-enheter få virus? Ja – Mac-datorer blir allt populärare och den skadliga programvaran allt mer sofistikerad. Det förekommer fler och fler dokumenterade fall av attacker på enheter från Apple. Faktum är att förekomsten av skadlig programvara inriktad på Mac rapporteras ha ökat de senaste åren. Det är fortfarande mycket mer troligt att en PC drabbas av skadlig programvara och virus, men MacBook-enheter är inte immuna.

Mac-enheter utsätts ofta för olika annonsprogram, nätfiskebedrägerier och potentiellt oönskade program. Tänk på att många knep för att få tag i användarnamn, lösenord och känslig information är plattformsoberoende. Om du är smart och proaktiv kan du undvika stress och potentiell ekonomisk förlust. Följ de här tipsen från våra experter och skydda Mac-enheten.

Känn igen tecknen

Skadlig programvara är oftast osynlig. Till en början kanske du inte ens märker intrånget på datorn. De mest kända tecknen på en infekterad dator är desamma för operativsystemen Windows och Mac. Du kanske märker att datorn fungerar långsammare, eller så finns det plötsligt ett nytt verktygsfält som du inte installerat och som ska förbättra sökningen eller shoppingen. Du kanske hamnar på fel ställen när du gör webbsökningar, eller så är webbplatserna fulla av reklam. Oväntade popupfönster är också en varningsflagga.

Om du upptäcker något av ovanstående tecken ska du tömma cachen och mappen där nedladdade filer hamnar, tömma papperskorgen och stänga av datorn. När du startar om ska du köra ett antivirusprogram och noga övervaka systemet. Undvik att skriva in lösenord och kreditkortsinformation tills du är säker på att ingen övervakar datorn.

Surfa smart

Företagsnamnet Google har blivit så välkänt att deras namn har utvecklats till ett verb alla förstår, men alla bör inte använda Google Chrome. Safari är den inbyggda webbläsaren på bärbara Mac-datorer av en god anledning. Experterna förklarar att det ger bättre sekretesskydd.

Google samlar in data från din webbläsarhistorik och använder den i marknadsföringssyfte. Safari erbjuder också en slumpgenerator för lösenord när du skapar nya konton, som ett ytterligare steg i onlinesäkerheten. Safari skannar vidare alla hämtade filer för att avgöra om de utgör ett hot mot systemet. Du kan alltid avbryta hämtningen om något verkar misstänkt.

Håll dig uppdaterad

Vänta inte när Apple lanserar uppdateringar för datorn. Vissa användare tror att de bör vänta tills Apple "rättar till buggarna". De är inte ett smart val. Uppdateringarna av Mac OS tas fram för att lösa allvarliga problem med bland annat säkerheten. Du riskerar att datorn skadas om du väntar med att installera uppdateringen. Öppna App Store och kontrollera att datorn körs med de senaste versionerna av program och operativsystem. Här visas också alla uppdateringar som du har installerat de senaste 30 dagarna.

Förvara lösenord säkert

Ett av de enklaste sätten att skydda Mac-enheten är att skydda dina lösenord och göra dem tillräckligt starka så att hackare inte kan gissa dem. Lägg alltid till siffror och specialtecken, exempelvis ett utropstecken eller andra symboler, i alla lösenord. Ännu bättre är att använda iCloud Keychain. Mac-enheten kan förvara alla lösenord- och kreditkortsuppgifter säkert bakom en krypterad vägg. Vet du inte hur det går till? Följ anvisningarna från Apple Support.

Överväg ett antivirusprogram

Antivirusprogramvara för Mac förbises ofta, men faktum är att ett specialskydd av den här typen av skydd är det smartaste sättet att skydda enheten från utpressningsvirus och annonsprogram – och din ekonomiska och personliga information när du handlar online. Oroa dig inte för att datorn ska bli långsammare. Det är värt den försumbara tiden och investeringen för att känna dig lugn.

Relaterade artiklar och länkar:

Virus och skadlig programvara för Mac

Mac jämfört med PC – säkerhet

Vem skapar skadlig programvara?

 

PRODUKTER:

Mac Antivirus

Kostnadsfri testversion av Mac Antivirus

Kan Mac-enheter få virus? Så skyddar du bärbara Mac-datorer

Kan Mac-enheter få virus? Tidigare ansågs Mac-datorer skyddade mot internetattacker, men nu rapporteras att de är mer sårbara. Läs de här tipsen om hur du skyddar Mac-enheter.
Kaspersky logo

Related articles