Hoppa till huvudinnehållet

Vad är ett bootsektorvirus?

Vad är ett bootsektorvirus?

Den senaste explosionen av spionprogram för mobiltelefoner kan vara direkt kopplad till hur användningen av mobiltelefoner har förändrats under de senaste åren. Det som en gång bara var ett sätt att hålla kontakten när du var borta från hemmet eller kontoret är nu en integrerad del av vardagen. Så många människor lever sina liv via sina telefoner, lagrar sina personuppgifter och dokumenterar nästan allt de gör, att mobiltelefoner nu har blivit en primär måltavla för spionprogram.

Vad är spionprogram för mobiltelefoner?

Spionprogram är ett program som registrerar information om dig eller det du gör på din telefon utan din vetskap, oavsett om det gäller på din hemdator, bärbara arbetsdator, surfplatta eller mobiltelefon. De flesta spionprogrammen installeras antingen genom att användaren övertygas att besöka en korrupt sida och sedan utnyttjas programvaran för att installera spionprogrammet eller genom att användaren väljer att installera ett program som innehåller spionprogram. Det finns även särskilda spionappar som någon skulle kunna installera på din enhet om de har tillgång till den i mindre än en minut.

Så kan spionprogram skada din enhet

En hel del spionprogram är obehagliga men relativt ofarliga och kan till och med installeras av telefonens tillverkare. Den här programvaran spårar din fysiska aktivitet och internetanvändning för att bättre kunna rikta reklam till dig. Det är lite obehagligt att tänka på, men den här typen av spionprogram har sällan någon direkt påverkan på dig eller din information.

Andra typer av spionprogram för mobiltelefoner kan dock vålla större skada. Dessa program har utformats för att samla in information om dig för användning vid identitetsstöld eller företagsspionage, eller till och med för att spionera på dig direkt genom att öppna kameran och mikrofonen i din smarta telefon. Mobila enheter liknar mer och mer datorer och används i högre utsträckning i företagsmiljöer. Därför förväntar vi oss att denna typ av spionprogram bara blir mer utbredd i framtiden.

Tre tips för att undvika situationen

Om du vill skydda dig mot spionprogram är det första steget att försöka undvika dem helt och hållet. Detta är inte alltid möjligt, men genom att följa några enkla regler blir det betydligt mindre troligt att du stöter på eventuella skadliga program på telefonen.

Först bör du undvika att installera någon programvara från tredje part på dina enheter. Det innebär att de enda appar som du bör använda är de som är tillgängliga via officiella kanaler, till exempel App Store eller Google Play. Även då, och i synnerhet om du använder en Android-enhet, bör du bara installera program som lanserats av betrodda utvecklare och som har en övervägande positiv feedback. Tredjepartsprogram är fulla av skadlig programvara och även en del program som tar sig in i de officiella butikerna kan ha spionprogramsfunktioner.

Därför ska du alltid kontrollera behörigheter när du installerar programmet. Ett navigeringsprogram behöver förstås tillgång till telefonens GPS, men en anteckningsapp behöver det säkerligen inte. Om ett program begär behörigheter som verkar underliga stoppar du installationen och undviker appen helt och hållet.

Precis som på din hemdator eller bärbara arbetsdator måste du alltid vara på din vakt mot oönskade e-postbilagor, länkar och offentliga, öppna Wi-Fi-anslutningar. Hackare kan använda alla dessa för att installera spionprogram på din enhet, så undvik offentliga anslutningar och klicka aldrig på en länk eller öppna e-postbilagor om du inte känner till källan eller inte väntat dig länken eller dokumentet.

Avslutningsvis är alla dessa regler helt meningslösa om du inte skyddar din smarta telefon tillräckligt. Om en tjuv får tag på enheten tar det bara en liten stund att stjäla din personliga information eller installera ett spionprogram. För att skydda dig mot detta bör du alltid ha ett skärmlås på din telefon. På så sätt har inte en tjuv tid att kringgå låset och få åtkomst till din enhet, även om du bara tappar bort den under några minuter.

Learn more, Kaspersky Mobile Security

Få komplett skydd

Då den mobila användningen tar en allt större roll både på arbetet och privat kan inte ens de mest försiktiga användarna skydda sig helt mot spionprogram för mobiltelefoner enbart genom att undvika dessa. Nästa nivå av skydd får du endast om du använder en högkvalitativ mobil säkerhetslösning.

En app för mobilsäkerhet skannar appar som du hämtar för att säkerställa att de är fria från virus och spionprogram och fortsätter att kontrollera dina appar allt eftersom databasen för mobila hot uppdateras med nya hot. Den blockerar även farliga webbplatser som kan installera skadlig programvara på din mobiltelefon och kan till och med skanna länkar som skickas via sms. Om enheten blir stulen har du även möjlighet att blockera åtkomst till din information eller rensa enheten helt.

Det finns kostnadsfria mobilsäkerhetsappar, men i allmänhet är de mindre robusta och uppdateras mer sällan än mer etablerade program. Det bästa alternativet kan vara en lösning för mobilsäkerhet som erbjuder en kostnadsfri provperiod, så att du får se hur programmet fungerar innan du bestämmer dig för att köpa det. Vissa tunga aktörer säljer också helhetspaket där du skyddar mobiltelefonen, surfplattan och datorn på samma gång.

Det kan verka som att det redan finns en mängd mobila spionprogram och skadlig programvara, men problemet försvinner inte. Du behöver agera nu för att skydda din identitet, information och ekonomi och endast en kombination av smart mobilanvändning och programvara för mobilsäkerhet håller dig säker.

Andra artiklar och länkar relaterade till mobil säkerhet

Vad är ett bootsektorvirus?

Den senaste explosionen av spionprogram för mobiltelefoner kan vara direkt kopplad till hur användningen av mobiltelefoner har förändrats under de senaste åren.
Kaspersky logo

Related articles