Hoppa till huvudinnehållet

White Hat Hackers: Den gode, den onde eller den fule?

Ordet ”hackare” frammanar bilden av någon med oärliga avsikter gentemot individer, webbplatser och företags informationssystem. Den rådande teorin är de letar efter sätt att utvinna företagsdata och förstöra eller ändra kundinformation. Denna typ av ”skurkar” existerar definitivt – cybersäkerhetsbranchen kallar dem Black Hats – men i verkligheten är de inte de enda hackarna som lurar i cyberrymden.

Den gode

Här kommer White Hat Hackers in i bilden, de goda som använder sina färdigheter för att skada din organisation – men bara hypotetiskt. I själva verket är syftet att avslöja säkerhetsbrister i ditt system för att hjälpa dig att skydda din verksamhet från farliga hackare.

Företag anlitar White Hats för att utsätta deras informationssystem för påfrestningar. De kör djupgående genomsökningar av nätverk på jakt efter skadlig programvara, försöker hacka informationssystem med samma metoder som Black Hats skulle använda och försöker till och med lura personal att klicka på länkar som leder till skadlig programvara.

White Hats är ett av skälen till att stora organisationer vanligen har mindre stilleståndstid och upplever färre problem med sina webbplatser. De flesta hackare vet att det är svårare att ta sig in i system som hanteras av stora företag än system som drivs av småföretag som förmodligen inte har tillräckliga resurser för att undersöka alla möjliga säkerhetsbrister.

Därför är det väldigt viktigt för alla onlineverksamheter att se till att vidta kraftfulla förebyggande åtgärder genom att installera kvalitativt skydd mot skadlig programvara, verktyg för borttagning av spionprogram och brandväggsförsvar. Kunder vill känna sig säkra på att tjänsteleverantörer online skyddar deras data -– annars vänder de sig till någon annan.

Den fule

Någonstans mellan vitt och svart finns den fule – Gray Hats. Vissa Gray Hat Hackers vill gärna tro att de gör något bra för företag genom att hacka deras webbplatser och inkräkta på deras nätverk utan tillåtelse, men företagare uppskattar sällan obehöriga räder i deras informationsinfrastruktur.

I de flesta fallen är en Gray Hat’s verkliga intention att visa upp sina färdigheter och få publicitet – kanske till och med uppskattning – för vad han anser vara ett bidrag till cybersäkerheten.

Gray Hats säger ofta att de inte menar något illa med sina intrång. Ibland är de bara nyfikna på att hacka ett högprofilsystem – utan hänsyn till integritetslagstiftning och annan lagstiftning.

Gray Hats hävdar att internet inte är säkert för företag, och de anser att det är deras uppgift att göra det säkrare för både personer och organisationer. Det gör de genom att hacka webbplatser och nätverk och sprida kaos för att visa världen att de har rätt.

I de flesta fallen ger Gray Hats värdefull information till företagen. Hur som helst ser inte gemenskapen av White Hats – och den största delen av cybervärlden – deras metoder som etiska.

Ju mer saker och ting förändras

Bara för ett par decennier sedan lämnade människor sina dörrar olåsta. Nuförtiden är dörrar sällan olåsta, och i de flesta hem finns säkerhetslarm för att skydda egendomen. Husägare har börjat förutsätta att någon lurar i skuggorna och bara väntar på att de ska vara oförsiktiga.

Företag med webbplatser och informationssystem lever i samma verklighet som husägare. De vet att någon förmodligen spatserar i deras internetgrannskap och väntar på rätt tillfälle att bryta sig in och stjäla kundinformation.

Dessutom kanske Black Hat Hackers vill plantera skadlig programvara som spionerar på personalens och kundernas aktiviteter.

Även om White Hat Hackers fungerar som en säkerhetsstyrka som ständigt testar ett företags informationsinfrastruktur för att se till att den inte är hotad är det fortfarande avgörande för företagen att använda rätt förebyggande åtgärder. Det börjar med att installera och underhålla antivirusprogram, verktyg för borttagning av spionprogram och starka brandväggsförsvar.

Det är inte bara verksamheten som står på spel. Kunders information – och deras förtroende för ett företags integritet – hänger på en tråd.

Relaterade artiklar:

Relaterade produkter:

White Hat Hackers: Den gode, den onde eller den fule?

Alla hackare är inte illvilliga. Många företag anlitar White Hat Hackers för att utsätta deras informationssystem för påfrestningar och på så sätt hitta säkerhetsbrister som kräver skydd.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg