Hoppa till huvudinnehållet

Kan jag få virus på Android-enheter? Alla Android-användare är i riskzonen

Du kopplar upp dig på gästnätverket på kafeét runt hörnet. Du beställer en dubbel espresso och en dyr bagel och kommer på att du behöver kolla saldot på bankkontot. Du drar fram Android-telefonen och loggar in i bankens app.

Utan att veta det har du precis utsatt dig för en vanlig säkerhetsrisk. Med en attackteknik som kallas man-in-the-middle (MITM) skapar en hackare ett Wi-Fi-nätverk som ser ut som kafénätverket. Om du ansluter till det kan hackaren komma åt din enhet och se vad du gör. Hackaren kan logga dina tangenttryckningar och installera skadlig programvara för Android. Det här är bara ett exempel på alla typer av vanliga attacker på mobiltelefonanvändare. Det allra vanligaste är att hackare riktar in sig på Android-användare.

Varför just Android-användare?

Alla smarttelefoner kan utsättas för säkerhetsrisker men telefoner med Android-operativsystem är mycket mer benägna att drabbas. Till skillnad från Apples iOS har Android-operativsystemet öppen källkod. Det innebär att vem som helst kan ändra den. Om en utvecklare gör ett misstag är det enklare för en hackare att hitta och utnyttja säkerhetsluckan.

Android har också en större marknadsandel än Apple. Det innebär att det är mycket enklare och mer lukrativt för hackare att skapa och släppa skadlig programvara för Android. Om du använder en Android-smartphone eller annan enhet är följande tips viktiga för att minska risken för att någon kommer åt dina personuppgifter och annan information.

Logga inte in på känsliga konton på offentliga nätverk

Hackare kan inte stjäla lösenord och känsliga uppgifter om du inte avslöjar dem. De kan inte heller installera skadlig programvara för Android utan din tillåtelse. När du använder offentliga nätverk: begränsa användningen till aktiviteter där du inte avslöjar någon känslig information. Och stäng mobilapparna.

Undvik misstänkta e-postmeddelanden och webbplatser

Utpressningsvirus är nu lika vanligt på mobila enheter som på datorer. Det här är vanligtvis situationer där brottslingar blockerar åtkomsten till enheten (eller krypterar data som lagras på enheten, men det är mindre vanligt) och kräver pengar för att låsa upp den. Det bästa sättet att undvika de här attackerna är att vara smart när du hämtar appar. Håll dig till välkända marknadsplatser och legitima webbplatser. Öppna inte e-postmeddelanden och sms som ser misstänka ut.

Ta reda på mer om alla mobilappar du vill hämta

Skadliga appar kan göra allt som skadlig programvara på datorn kan göra (och mer, eftersom SMS-trojaner är specifika för mobila enheter). Innan du hämtar och installerar en mobilapp ska du se till att du hämtar från en ansedd marknadsplats. Se vidare till att appen och appleverantören har välutvecklade villkor för tjänsten, tydlig kontaktinformation, strikta apputvecklarkriterier och har producerat legitimt innehåll även tidigare. Om något av ovanstående villkor inte uppfylls är det en varningsflagga.

Installera antivirus för Android för att garantera säkerheten på mobila enheter

Vi rekommenderar starkt att du skyddar enheten med ett välrenommerat antivirusskydd för Android. Tänk på det som en investering i personlig och ekonomisk säkerhet.

Relaterade artiklar och länkar:

Säkerhet för smarta telefoner

Säkerheten i offentliga trådlösa nätverk

Android eller iOS: vilket är säkrare?

PRODUKTER:

Antivirus for Android

Kostnadsfri testversion av Antivirus for Android

Kan jag få virus på Android-enheter? Alla Android-användare är i riskzonen

Alla smarttelefoner är sårbara men Android-användare löper högre risk att drabbas av virus och skadlig programvara, jämfört med andra enheter. Ta reda på varför och hur du kan skydda dig.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg