Hoppa till huvudinnehållet

Varför du behöver säkerhetskopior

En säkerhetskopia av en fil innebär att du lagrar kopior av dina viktiga systemfiler och personliga filer på en hårddisk eller extra lagringsenhet, t.ex. en extern hårddisk eller ett USB-minne. Säkerhetskopiering är ett viktigt steg i datorunderhållet, för att skydda dina data i händelse av ett systemfel eller skadade filer.

Vem bör säkerhetskopiera filer?

Alla individer och organisationer riskerar att förlora data om de inte säkerhetskopierar sina filer. För individer leder förlusten av personliga finansregister, viktiga dokument och oersättliga fotografier till en hel del stress och besvikelse.

Företag som inte säkerhetskopierar sina filer – särskilt finansregister – riskerar att skada sin verksamhet, kanske så till den grad att den går under.

Många företag förlitar sig på datorer för att driva hela verksamheten: ekonomi, personal, löner, försäljning, marknadsföring och mycket mer. I vissa fall kan företag som inte kommer åt sina filer, på grund av en olycka eller avsiktlig skada, inte fortsätta arbetet.

Under våren 2017 drabbades National Health Service (NHS) i Storbritannien av skadlig programvara som gjorde deras filer oåtkomliga. 2014 upplevde Sony Pictures ett liknande avbrott som påverkade verksamheten negativt.

Vilka är de största farorna för filer?

De tre mest betydande farorna för datorfiler är:

  • Vårdslöshet hos användare eller administratör
  • Datorfel eller stöld
  • Datahackning

Ibland råkar användare – och även IT-administratörer – trycka på knappen som raderar en fil eller katalog. Den obehagliga känslan man får när man inser sitt misstag går bara att lindra genom att återställa filerna.

Det bästa skyddet mot den här typen av fel är ett program för säkerhetskopiering som pågående gör kopior av öppna filer. Vid arbetsdagens slut ger en automatisk ”spegling” av datorns lagrade filer en extra försäkring så att du snabbt kan återskapa dina data om det behövs.

Om du varit med om att en dator dör oväntat så vet du vilken frustration det innebär. Att skapa och lagra säkerhetskopior på fysiska fjärrenheter ger den sinnesfrid du behöver när du överlåter din värdefulla information åt maskiner. – Det här tillvägagångssättet kan också vara räddningen om någon stjäl din dator eller enhet, eftersom du kan byta ut enheten och ladda ner filerna från den externa lagringsenheten till den nya enheten.

Cyberbrottslingar har blivit allt djärvare när det gäller att smitta datorer med en typ av skadlig programvara som kallas utpressningsvirus. Utpressningsvirus hindrar slutanvändarna från att komma åt filer och program på sina datorer. Hackare kräver individer eller organisationer på en lösensumma för att ge dem åtkomst till filerna igen.

Den tidigare nämnda attacken på NHS – liksom tusentals andra attacker över hela världen – var ett utpressningsvirus. Incidenten tvingade mottagningar att stänga och stoppade kirurgiska ingrepp i hela Storbritannien.

För att göra saken värre återfår många av de som betalar lösensumman ändå inte kontrollen över sina maskiner. Hackarna måste förse användaren med krypterade nycklar för att låsa upp filerna och det gör de inte alltid.

Vissa utpressningsvirus raderar alla data på en dator även efter att lösensumman är betald. Säkerhetskopior från datorn som lagras på andra platser ser till att attacker med utpressningsvirus inte stör arbetet för organisationer och individer under längre tid.

Hur skapar jag en säkerhetskopia?

Det vanligaste sättet att säkerhetskopiera filer på datorn är att använda programvaran som medföljer operativsystemet på persondatorer. Apple iOS och Microsoft Windows tillhandahåller inbyggda verktyg som erbjuder säkerhetskopiering och återställning för datorer.

Du kan säkerhetskopiera filer på separata partitioner på lokala hårddiskar eller säkerhetskopiera till externa lagringsenheter. Den första metoden skyddar dig inte om datorn kraschar helt och du inte kommer åt dina interna hårddiskar. Säkerhetskopiering till en fjärransluten enhet är det mest önskvärda alternativet för fullskaligt skydd.

Programvaruprodukter som Kaspersky Total Security ger dig de verktyg och det stöd du behöver för att skapa krypterade säkerhetskopior. Dessutom är installation och uppdatering av ett bra antivirusprogram det första steget mot att skydda dina enheter från potentiellt kostsam skadlig programvara och utpressningsvirus.

Tips:Kaspersky Internet Security skyddar din internetanslutning mot intrång. Tänk även på att ofta uppdatera användarlösenord med minst åtta tecken av olika typer (versaler/gemener, siffror, specialtecken).

Säkerhetskopieringstjänster som iDrive, SpiderOakONE och SOS Online Backup kopierar filer till molnet och stöds av specialiserad programvara. Andra allmänna molnbaserade lösningar omfattar tjänster som Dropbox, Google Drive och Apple Cloud.

Även om hackare lyckades stjäla kundernas kontoinformation från Dropbox 2016, så har tjänsten nu förstärkt cybersäkerhet för att skydda viktiga användardata.

Om din dator råkar ut för tekniska problem eller skadliga attacker kan en säkerhetskopiering av filer vara den viktigaste fil du någonsin skapat. Du kanske inte ser det som den första försvarslinjen, men det kan vara steget som ger dig eller din verksamhet sinnesfrid om det värsta skulle inträffa.

Relaterade artiklar:

Relaterade produkter:

Varför du behöver säkerhetskopior

Säkerhetskopiering är ett viktigt steg i datorunderhållet, för att skydda dina data i händelse av ett systemfel eller skadade filer. Läs mer om de största farorna för filer och hur du skapar en säkerhetskopia.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg