content/sv-se/images/repository/isc/2017-images/malware-img-19.jpg

I dagens "informationsålder" kan förlust eller stöld av data få allvarliga konsekvenser. En del av den personliga information som lagras på din dator kan vara svår att ersätta, eller kan ge cyberbrottslingar möjlighet att stjäla din digitala identitet och dina pengar.

Dataförlust

Om en attack från skadlig programvara tar bort data på din dator kan konsekvenserna av attacken bero på hur värdefull informationen var för dig. Om de borttagna filerna var relativt oviktiga kan attacken bara vara en mindre olägenhet. Men vissa filer som försvinner kan medföra att du förlorar:

  • Alla dina fotografier
  • Många års arbete på ett projekt
  • Viktig korrespondens
  • Viktiga register över finansiella transaktioner eller investeringar

Datastöld

När en virusinfektion på din hemdator leder till stöld av viktig information kan det resultera i:

  • Ett allvarligt brott mot din personliga integritet
  • Stöld av pengar från ditt bankkonto

Om data stjäls från ett företag kan det resultera i att något av följande hamnar i fel händer:

  • Kunddatabaser
  • Ekonomisk information
  • Teknisk dokumentation

Företagets bankuppgifter

Så här skyddar du dig mot dataförlust och datastöld

Ett rigoröst program mot skadlig programvara är mycket viktigt för att förebygga att dina datorer och mobila enheter smittas. Det är också bra att regelbundet säkerhetskopiera den information som lagras på dina enheter. Även om dina enheter aldrig smittas av skadlig programvara kan det bli svårt att komma åt värdefull information om en hårddisk eller andra komponenter slutar att fungera. Då kommer du att vara glad för att du säkerhetskopierat informationen.

Kaspersky Lab erbjuder en mängd produkter mot skadlig programvara i världsklass som kan skydda datorer och mobila enheter. Vissa av Kasperskys produkter innehåller också säkerhetskopiering av data och funktioner för säkerhetskopiering online, plus särskild teknik – såsom Kasperskys unika Säkra pengar – som hjälper till att förebygga att cyberbrottslingar stjäl lösenord till ditt bankkonto eller konton för shopping online.

Andra artiklar och länkar relaterade till dataförlust och datastöld

Datastöld och dataförlust

Datastöld och dataförlust kan få allvarliga konsekvenser: du kan t.ex. få din identitet kapad eller bli av med alla pengar. Här beskriver vi hur du skyddar dig.
Kaspersky Logo