Hoppa till huvudinnehållet

Säkerhetsrisker för onlineshopping och hur du skyddar dig

Under de senaste åren har det skett en enorm ökning av näthandeln. Stora e-handlare erbjuder nu konsumenterna fler alternativ och produktval, och fysiska butiker erbjuder sina egna onlineincitament för att förbli konkurrenskraftiga och ta en del av onlinemarknaden. Dessutom har många människor i kölvattnet av covid-19-pandemin gått över till att handla varor online som de brukade köpa från närbelägna butiker. Tyvärr har även cyberbrottsligheten ökat i takt med att konsumentaktiviteten online har ökat – vilket leder till ekonomiska förluster för de olyckliga offren.

Men även om internetbedrägerier och cyberbrottslighet finns, betyder det inte att du behöver undvika onlineshopping. Säker onlineshopping är möjlig, förutsatt att du är medveten om de potentiella riskerna och vidtar lämpliga försiktighetsåtgärder.

Risker med onlineshopping

Potentiella säkerhetsrisker med onlineshopping är bland annat:

Identitetsstöld

Detta innebär vanligtvis att cyberbrottslingar hackar sig in på e-handelswebbplatser och stjäl användarnas inloggnings- eller kreditkortsuppgifter. Det gör det möjligt för dem att antingen utge sig för att vara användare för att göra bedrägliga köp eller sälja personuppgifter till andra brottslingar online.

Falska nätbutiker

Tyvärr är inte alla e-handelssajter äkta. Bedragare kan skapa falska webbplatser utformade för att se ut som etablerade, äkta återförsäljare. De kopierar design och layouter och stjäl logotyper för att lura intet ont anande användare att tro att de besöker en pålitlig webbplats. De kan erbjuda populära klädmärken, smycken och elektronik till låga priser. Ibland får användare de varor de har betalat för, men de är oftast falska. Andra gånger får användarna ingenting alls.

Okrypterade data

Vissa webbplatser krypterar inte data. Om de inte har ett uppdaterat SSL-certifikat är de mer sårbara för attacker. Webbplatser vars URL-adress börjar med HTTP istället för HTTPS är inte säkra – vilket är en risk för kunder som delar kreditkortsuppgifter och annan känslig information med den webbplatsen.

Dataintrång

När du handlar online delar du känslig information med återförsäljare, inklusive dina bank- eller kreditkortsuppgifter, kontaktuppgifter och adress. Om hackare får obehörig tillgång till en e-handelswebbplats finns det en risk att din information kan spridas vid ett dataintrång.

Falska recensioner

Många nätshoppare läser recensioner innan de köper. Men tänk på att inte alla onlinerecensioner är äkta. Om en viss återförsäljare har ett mönster av recensioner som verkar för bra för att vara sanna eller inte innehåller detaljer, försök att kontrollera källan och lyssna på dina instinkter.

Falska appar

Många äkta onlineåterförsäljare har dedikerade appar. Cyberbrottslingar försöker ibland efterlikna dem genom att skapa falska versioner. De syftar till att samla in din personliga information, till exempel bank- eller kreditkortsuppgifter plus användarnamn och lösenord.

Osäker Wi-Fi

Osäkrad Wi-Fi på offentliga platser kan medföra säkerhetsrisker. Bland dessa finns risken för att hackare placerar sig mellan dig och anslutningspunkten. Om du genomför onlinehandelstransaktioner på ett osäkrat Wi-Fi-nätverk finns det risk att hackare kan fånga upp den personliga information du lämnar, till exempel dina kreditkortsuppgifter och kontaktuppgifter.

Annonsprogram

Annonsprogram är oönskade annonser som dyker upp på skärmen när du surfar på internet. På engelska talar man om ”adware”, en sammandragning av ”reklamprogramvara”, och dess syfte är att generera intäkter för ägaren. Annonsprogram kan vara legitima, men kan också användas av cyberbrottslingar i bedrägliga syften – till exempel för att locka dig till skadliga webbplatser som försöker få tag i din personliga information. Ibland kan det till och med orsaka en infektion om du stänger popup-annonsen genom att klicka på ”X”-symbolen.

Nätfiske

Detta innebär att bedragare skickar falska e-postmeddelanden som verkar vara från en äkta återförsäljare. E-postmeddelandena innehåller vanligtvis en bilaga eller en länk som är utformad för att lura mottagaren att klicka på dem – ofta infekterar det datorn med skadlig programvara.

Är onlineshopping säkert?

Med tanke på dessa risker är det rimligt att ställa frågan: är det säkert att handla online? För det mesta, ja: onlineshopping är en säker aktivitet. Det kan vara enstaka individer och deras vanor gällande internet och onlineshopping som gör det osäkert. Och det är precis vad cyberbrottslingar förlitar sig på.

De förlitar sig på att du inte vet hur du identifierar och undviker nätfiske. De förlitar sig på att du använder svaga lösenord eller samma användarnamn och lösenord för alla onlinekonton. De förlitar sig på att du använder offentlig Wi-Fi för att logga in på privata konton. I grund och botten är de beroende av att du, konsumenten, inte följer bästa praxis för cybersäkerhet.

Om du faller offer för cyberbrottslingar kan det potentiellt kosta dig mycket mer än pengarna på ditt bankkonto – det kan kosta dig din identitet, vilket leder till en mängd ekonomiska och personliga problem.

Det finns många historier om onlinebedragare och hackare, men sanningen är att det är mindre sannolikt att cyberbrottslingar får tag på dina kreditkortsuppgifter över internet än via telefon, via post eller på en restaurang. Trots det kräver säker onlineshopping extra vaksamhet.

Hur man kontrollerar om en webbplats är säker att köpa från

Så hur ser man skillnaden mellan säkra onlineshoppingsajter och bedrägliga sajter? Här är några tecken du kan hålla utkik efter:

Kontrollera SSL-certifikatet

SSL står för ”Secure Sockets Layer” och är ett tecken på att en webbplats är säker för shopping. I grund och botten är det en krypteringsmetod som webbplatser som ber om känslig eller personlig information – till exempel dina kreditkortsuppgifter – bör ha. Du kontrollerar att en webbplats för onlineshopping har ett uppdaterat SSL-certifikat genom att leta efter en hänglåsikon i webbläsarens adressfält eller kontrollera att URL-adressen börjar med HTTPS, inte HTTP (S står för ”secure”, det vill säga ”säker”).

Leta efter en sekretesspolicy

En sekretess- eller integritetspolicy förklarar hur företaget samlar in, använder och lagrar känslig information från sina kunder. Även om lagar och förordningar varierar över hela världen, ska välrenommerade onlineåterförsäljare ha en tydlig sekretesspolicy. Om de inte gör det kan det vara en varningssignal.

Undvik erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna

Om en webbplats verkar sälja märkeskläder eller smycken eller elektronik för avsevärt mindre än det vanliga priset, ska du fråga dig själv om det är för bra för att vara sant. Du kan betala för förfalskningar eller kopior.

Leta efter en adress och ett telefonnummer

Legitima återförsäljare har vanligtvis ett kontaktnummer och en fysisk adress som är synliga antingen i sidhuvudet eller i sidfoten. Om du inte är säker på om en nätbutik är äkta, är ett sätt att kontrollera det genom att kopiera och klistra in deras adressuppgifter i en sökmotor för att se om deras fysiska adress går att hitta. Falska säljare kommer antingen inte att ange en adress eller använda en falsk.

Håll utkik efter stavnings- och grammatikfel

Ansedda varumärken försöker vanligtvis se till att texten och bilderna på deras webbplatser är av god kvalitet. Om en webbplats är dåligt skriven och innehåller många stavfel eller grammatiska fel, kan det tyda på att säljaren inte är äkta. Andra varningssignaler kan vara bilder av låg kvalitet, ingen returpolicy och att det inte går att skriva recensioner.

Kontrollera om webbplatsen tar kreditkort

Kreditkort anses vara en av de säkraste metoderna för att göra onlinetransaktioner, eftersom det är lättare för kreditkortsutgivare att återbetala pengar som gått förlorade på grund av bedrägerier. Webbplatser som inte accepterar kreditkortsbetalningar kan vara en anledning till oro, eftersom det är svårare för bedrägliga webbplatser att bli certifierade av kreditkortsföretag.

Läs recensioner online

Även om recensioner kan förfalskas, är det fortfarande bra att titta på det övergripande mönstret av recensioner från andra kunder när du handlar online. Pålitliga recensionswebbplatser kan ge dig en känsla av hur äkta en återförsäljare är och vad andra kunder tycker innan du köper.

Ta hand om din säkerhet när du handlar online genom att kontrollera recensioner och tänka två gånger på varje erbjudande som verkar för bra för att vara sann. Bilden visar en kvinna som tittar på en onlinebutik med en öppen låda med nya skor framför sig.

Säkerhetstips för onlineshopping

Här är några tips för säker och trygg onlineshopping:

Skriv in URL-adressen direkt i adressfältet

Bedragare som skickar nätfiskemejl förlitar sig på att du klickar på länken i mejlet för att föras till en återförsäljares ”webbplats” – och samma sak gäller länkar i ”förgiftade” sökresultat. Dessa länkar leder dig sedan till väldesignade, förfalskade webbplatser. Så när du tror att du anger ditt användarnamn och information på Amazons webbplats, ger du det i själva verket till en cyberbrottsling.

För att vara säker på att du besöker den verkliga, autentiska återförsäljarens webbplats är det mycket säkrare att skriva in återförsäljarens URL-adress i adressfältet på din webbläsare. Det krävs kanske lite ansträngning, men denna enkla åtgärd kan hjälpa till att förebygga att du besöker en falsk eller skadlig webbplats.

Skaffa ett tillfälligt kreditkort

Cyberbrottslingar har utvecklat sofistikerade tekniker och skadlig programvara som ibland kan omintetgöra dina ansträngningar för säker onlineshopping. Som en annan säkerhetsnivå kan du använda ett tillfälligt kreditkort för att göra onlineköp istället för ditt vanliga kreditkort. Fråga ditt kreditkortsföretag om du kan få ett tillfälligt kreditkortsnummer.

Många kreditkortsföretag tillåter detta, vilket gör att du kan göra ett engångsköp. Detta förhindrar bedragare som lyckas stjäla ditt kreditkortsnummer från att göra ytterligare bedrägliga köp. Undvik dock att använda dessa typer av kreditkort för köp som kräver regelbundna betalningar eller automatisk förnyelse.

Vissa banker erbjuder även virtuella kreditkort. Dessa är precis som ditt vanliga kort, men ett slumpmässigt kontonummer genereras för varje köp, vilket hindrar hackare från att använda numret igen.

Använd en särskild dator för internetbanken och shopping

Om du har mer än en dator kan det vara en bra idé att avsätta en för enbart internetbanken och shopping. Genom att undvika att använda datorn för att surfa på internet, ladda ned filer, läsa e-post, använda sociala nätverk och andra onlineaktiviteter skapar du i praktiken en ”ren” dator fri från datavirus och andra infektioner.

Använd en särskild e-postadress

På samma sätt som när du skapar en ”ren” dator kan du göra detsamma med en e-postadress. Skapa en e-postadress som du endast kommer att använda för onlineshopping. Detta kommer att begränsa antalet skräppostmeddelanden du får och minska risken för att öppna potentiellt skadliga e-postmeddelanden förklädda som säljkampanjer eller andra meddelanden.

Om du till exempel använder din dedikerade e-post för onlineshopping för Amazon men får ett meddelande från Amazon till ditt primära e-postkonto som meddelar dig om ett problem med en beställning eller ditt Amazon-konto, då vet du att det förmodligen är ett falskt eller skadligt meddelande som skickats av cyberbrottslingar.

Hantera och skydda dina lösenord på internet

Att använda starka lösenord och att använda olika lösenord för alla onlinekonton är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att handla säkert online. Det kan vara svårt att komma ihåg många olika lösenord, särskilt när de består av många bokstäver, siffror och specialtecken. Men du kan använda en lösenordshanterare som hjälp. En bra lösenordshanterare krypterar också lösenord som annars skulle vara i klartext. Vissa antivirus- och internetsäkerhetsprogram innehåller lösenordshantering och säkerhetsfunktioner för lösenord.

Undvik att använda offentlig Wi-Fi för att logga in på onlinekonton

Kaféer, hotell, restauranger och andra offentliga platser erbjuder ofta gratis Wi-Fi. Detta kan vara användbart för att kolla e-post, surfa på internet och andra onlineaktiviteter. Men att använda offentlig Wi-Fi för att logga in på ett privat konto är en säkerhetsrisk. Kunniga hackare kan kapa Wi-Fi-signalen eller till och med lägga upp sin egen för att lura dig att använda den. Och de kan se allt du gör på din mobila enhet eller bärbara dator. Det betyder att om du loggar in på en återförsäljarwebbplats eller ett onlinebankkonto kommer hackaren att kunna komma över ditt användarnamn och lösenord och i värsta fall koden till ditt Bank-ID.

Det är också viktigt att vara försiktig när du använder offentlig Wi-Fi i fysiska butiker. När du till exempel befinner dig i ett köpcentrum – på väg att göra ett köp – kanske du vill kolla in webbsidor för e-handlare för att se om de har bättre erbjudanden. Men cyberbrottslingar räknar med detta och kan fånga upp dina data och komma över dina lösenord, dina inloggningsuppgifter och din ekonomiska information. Om du behöver komma åt internet när du handlar är det säkrare att göra det via ditt mobiltelefonnät.

Använd ett VPN

Om du absolut måste handla online när du använder offentlig Wi-Fi, ska du först installera ett VPN (virtuellt privat nätverk). Ett VPN krypterar alla data som överförs mellan din dator eller mobila enhet och VPN-servern. Det betyder att hackare inte kan fånga upp dem, även om de har lösenordet för det Wi-Fi-nätverk du använder. Ett VPN kan hjälpa till att ge dig ett säkert sätt att handla online medan du är på offentlig Wi-Fi.

Håll dig till välbekanta varumärken som du känner till eller har hört talas om

Försök om möjligt att köpa från återförsäljare som du har hört talas om, särskilt de som har ett gott rykte. Men även då är det viktigt att vara försiktig – brottslingar stavar ofta medvetet fel på namnet på sina falska webbplatser för att låta som ett bekant varumärkesföretag. Om du letar efter en specialvara som endast är tillgänglig på en oberoende webbplats, ska du kontrollera dem noga innan du avslöjar någon finansiell information.

Om du köper från en ny leverantör ska du undersöka den noggrant

Ett bra test är att se efter om du kan kontakta säljaren om det blir något fel med beställningen – leta efter en e-postadress, ett telefonnummer eller en adress plus en returpolicy. En leverantörs feedbackhistorik är ytterligare en indikation på tillförlitlighet och integritet. Onlinerecensioner kan ge en känsla av hur äkta en återförsäljare är.

Var uppmärksam på vilken typ av information som efterfrågas

Lämna inte ut mer information än vad som är nödvändigt för att slutföra ditt köp. Dela aldrig personlig information via telefon såvida det inte var du som ringde upp, och svara aldrig på någon oönskad begäran om personlig information (särskilt lösenord, kreditkortsnummer eller bankkontonummer).

Gör endast betalningar online med säkra, pålitliga betalningsmetoder

Använd kreditkort när det är möjligt – dina inköp är vanligtvis försäkrade. Om du av misstag anger din kredit- eller betalkortsinformation på en skadlig webbplats eller svarar på ett misstänkt e-postmeddelande och anger denna information, ska du omedelbart kontakta ditt kreditkortsföretag för att varna dem. Skicka aldrig kontanter via posten.

Var extra försiktig när du använder din mobila enhet för onlineköp

Förkortade webbadresser, som ofta används för att de är telefonvänliga, kan också lura dig att besöka riskfyllda webbplatser.

Logga alltid ut efter onlineshopping

När du slutför en onlineshoppingsession ska du logga alltid ut, särskilt om du delar en dator med någon eller om du har använt en offentlig dator (som på ett internetcafé) eller ett Wi-Fi-nätverk.

Läs dina kreditkortsutdrag

När du får dina kreditkortsutdrag ska du gå igenom dem och kontrollera om det finns obehöriga debiteringar. Om du ser något ovanligt ska du rapportera det omedelbart. Se till att dina barn inte har tillgång till dina onlinekonton och begränsa deras tillgång till dina kreditkorts- och bankuppgifter.

Installera antivirusprogram eller program mot skadlig kod

Att använda en heltäckande antiviruslösning hjälper dig att skydda dig mot säkerhetshot vid onlineshopping.

Rekommenderade produkter

Läs mer

Säkerhetsrisker för onlineshopping och hur du skyddar dig

Är onlineshopping säkert och är det säkert att beställa online? Förstå risker för onlineshopping, hur du kontrollerar om en webbplats är säker att köpa från och hur du skyddar dig själv.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg