För att kunna begå en större mängd cyberbrott – inklusive att stjäla bankuppgifter, skapa intäkter från betaltelefonnummer eller begära lösensummor – har cyberbrottslingar skapat och spridit nätverksmaskar, varav många har orsakat internetepidemier.

Samlade datorvirusattacker

Cyberbrottslingar ändrar sin metod för leverans av datorvirus utefter sitt syfte. Ofta har cyberbrottslingen som syfte att installera trojaner på så många datorer som möjligt runtom i världen. Tidigare exempel på sådana maskar är:

  • Mydoom
  • Bagle
  • Warezov – e-postmask

Begränsa spridningen av en datorvirusattack

I vissa fall kan cyberbrottslingen, istället för att försöka sprida datorviruset till så många användare som möjligt, avsiktligen begränsa antalet datorer som smittas. På detta sätt kan brottslingen försöka undvika att locka till sig för mycket publicitet och uppmärksamhet från rättsvårdande organ.

För att lyckas begränsa smittan måste brottslingen välja att inte använda en okontrollerad nätverksmask. Istället kan de använda en webbplats som de har smittat med en trojan. Brottslingen kan övervaka antalet besökare på webbplatsen och sätta en begränsning på antalet datorer som trojanen angriper.

Skydda dina enheter och data

Om du vill veta mer om skydd mot trojaner, maskar och virus klickar du på länken nedan:

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av våra webbplatser. Genom att använda och fortsätta navigera på den här webbplatsen godkänner du detta. Om du vill ha mer information om användning av cookies på den här webbplatsen klickar du på Mer information.

Godkänn och stäng