Hoppa till huvudinnehållet

Vad är ett digitalt fotspår?

Och hur skyddar man det från hackareVad är ett digitalt fotspår?</h1> Och hur skyddar man det från hackare

Digitalt fotspår – betydelse och definition

Digitala fotspår – även kallade elektroniska fotavtryck – syftar på de spår av data du lämnar när du använder internet. De innefattar de webbplatser du besöker, de e -postmeddelanden du skickar och den information du skickar på internet. Digitala fotspår kan användas för att spåra en persons aktiviteter och enheter på internet. Internetanvändare skapar digitala fotspår antingen aktivt eller passivt.

Vad är ett digitalt fotspår?

När du använder internet lämnar du efter dig ett spår av information som kallas dina digitala fotspår. De digitala fotspåren skapas på många sätt – till exempel genom att göra inlägg på sociala medier, prenumerera på ett nyhetsbrev, skriva en recension på nätet eller handla online.

I vissa fall är det inte uppenbart att du bidrar till dina digitala fotspår. Till exempel kan webbplatser spåra vad du gör genom att installera cookies på din enhet och appar kan samla in dina data utan att du vet om det. Om du ger en organisation tillåtelse att komma åt din information kan de sälja eller dela dina data med tredje part. Och vad värre är, kan din personliga information äventyras vid dataintrång.

Ofta används begreppen "aktiva" och "passiva" när det gäller digitala fotspår:

Aktiva digitala fotspår

Aktiva digitala fotspår innebär att användaren medvetet har delat information om sig själv – till exempel genom att göra inlägg eller delta på sociala nätverkssajter eller onlineforum. Om en användare är inloggad på en webbplats med ett registrerat användarnamn eller en profil, utgör alla inlägg de gör en del av deras aktiva digitala fotspår. Andra aktiviteter som bidrar till aktiva digitala fotspår kan vara att fylla i ett onlineformulär – t.ex. för att prenumerera på ett nyhetsbrev – eller att acceptera cookies i webbläsaren.

Passiva digitala fotspår

Passiva digitala fotspår skapas när information samlas in om användare utan att de är medvetna om att det görs. Detta sker till exempel när webbplatser samlar in information om hur många gånger användare besöker dem, var de kommer ifrån och vad de har för IP -adress. Detta är en dold process och användarna kanske inte inser att det händer. Andra exempel på passiva fotavtryck är sociala nätverkssajter och annonsörer som använder dina likes, delningar och kommentarer för att skapa en profil för dig och rikta specifika typer av innehåll till dig.

banner

Varför har digitala fotspår betydelse?

Digitala fotspår spelar roll eftersom:

 • De är relativt permanenta och när uppgifterna är offentliga – eller delvis offentliga, vilket kan vara fallet med Facebook-inlägg – är det svårt för ägaren att styra hur uppgifterna används av andra.
 • Ett digitalt fotavtryck kan påverka en persons anseende i den digitala världen, som nu anses vara lika viktigt som anseendet i den verkliga världen.
 • Arbetsgivare kan kontrollera arbetssökandes digitala fotspår, särskilt deras sociala medier, innan de fattar beslut om anställning. Högskolor och universitet kan kontrollera potentiella studenters digitala fotspår innan de tar in dem.
 • Ord och bilder som du lägger upp på nätet kan misstolkas eller ändras, vilket kan orsaka oavsiktlig anstöt.
 • Innehåll som är avsett för en privat grupp kan spridas till en större krets, vilket kan skada relationer och vänskap.
 • Cyberbrottslingar kan utnyttja dina digitala fotspår och använda dem till exempel för nätfiske för att komma åt dina konton eller för att skapa falska identiteter baserat på dina uppgifter.  

Det är därför värt att fundera på vad dina digitala fotspår säger om dig. Många försöker hantera sina digitala fotspår genom att vara försiktiga med sina aktiviteter på nätet, för att styra vilka uppgifter som i första hand kan samlas in. 

Exempel på digitala fotspår

En internetanvändare kan ha hundratals poster som ingår i deras digitala fotspår. Här är några av de sätt på vilka användare lämnar efter sig digitala fotspår:

E-handel

 • Köpa varor på från butiker på webben
 • Registrera sig för kuponger eller skapa ett konto
 • Ladda ner och använda shoppingappar
 • Registrera dig för nyhetsbrev från företag

Banker online

 • Använda en bankapp på mobilen
 • Köpa eller sälja aktier
 • Prenumerera på finanstidningar och bloggar
 • Öppna ett kreditkortskonto

Sociala medier

 • Använda sociala medier på en dator eller enhet
 • Logga in på andra webbplatser med ett sociala medier-konto
 • Skicka meddelanden till vänner och kontakter
 • Dela information, data och foton med dina kontakter
 • Gå med i en dejtingsajt eller app

Läsa nyheter

 • Prenumerera på en nyhetskälla på internet
 • Visa artiklar i en nyhetsapp
 • Registrera sig för nyhetsbrev från en tidning
 • Dela artiklar och information du läser

Hälsa och träning

 • Använda träningsmätare
 • Använda appar för att få sjukvård
 • Registrera din e -postadress hos ett gym
 • Prenumerera på hälso- och träningsbloggar

Nästan alla aktiviteter på nätet kan lämna digitala fotspår. Bilden visar en person som håller en telefon och ett kreditkort framför en datorskärm med en webbshop uppe.

Skydda dina digitala fotspår

Eftersom arbetsgivare, högskolor och andra kan leta upp din online-identitet kan det vara bra att tänka på vilka digitala fotspår du lämnar efter dig. Här är några tips för att skydda dina personuppgifter och hantera ditt rykte på nätet.

Använd sökmotorer för att kontrollera vilka digitala fotspår du lämnat

Sök på ditt namn i sökmotorer. Ta med för- och efternamn, och eventuella stavningsvarianter. Om du har bytt namn, sök på både nuvarande och tidigare namn. Sökmotorresultaten ger dig en bild av vilken information om dig som är tillgänglig offentligt. Om ett resultat visar en negativ bild av dig kan du kontakta webbplatsadministratören för att se om de kan ta bort det. Ett sätt att hålla koll på ditt namn är att konfigurera Google Alerts.

Minska antalet informationskällor som nämner dig

Till exempel kan webbplatser för fastighetsbyråer och eniro.com ha mer information om dig än du kanske skulle vilja att de hade. Dessa webbplatser innehåller ofta personuppgifter som telefonnummer, adress och ålder. Om du inte känner dig bekväm med detta kan du kontakta webbplatserna och begära att informationen tas bort.

Begränsa mängden data du delar

Varje gång du lämnar personlig information till en organisation lämnar du fler digitala fotspår. Du ökar också möjligheten att någon av de organisationer som lagrar dina data missbrukar den eller att de drabbas av ett dataintrång, så att dina uppgifter hamnar i fel händer. Så, innan du skickar in det där formuläret, fundera på om det är värt det. Finns det andra sätt att få den aktuella informationen eller tjänsten utan att du behöver dela med dig av dina data?

Dubbelkolla dina sekretessinställningar

Med sekretessinställningarna på sociala medier kan du styra vilka som ser dina inlägg. Granska dessa inställningar och se till att de är inställda på en nivå du är bekväm med. På Facebook kan du till exempel begränsa inlägg till vänner och göra anpassade listor över personer som kan se vissa inlägg. Tänk dock på att dessa sekretessinställningar bara skyddar dig på just denna sociala mediesajt.

Undvik överdrivet delande på sociala medier

Med sociala medier är det enkelt att ta kontakt med andra men detta leder lätt till att man delar med sig av för mycket information. Tänk efter noga innan du avslöjar din plats, resplaner eller annan personlig information. Undvik att uppge telefonnummer eller e-postadress på dina sociala medier. Det är också en bra idé att undvika att "gilla" den bank, vårdgivare, apotek osv. som du använder – detta kan underlätta för cyberbrottslingar att hitta fram till dina viktiga konton.

Undvik osäkra webbplatser

Se till att du gör dina transaktioner på säkra webbplatser– URL:en ska börja med https:// istället för http://. Det extra s:et står för ”secure” och indikerar att webbplatsen har ett säkerhetscertifikat. Det ska också finnas en hänglåsikon till vänster om adressfältet. Uppge aldrig någon konfidentiell information på osäkra webbplatser, särskilt inte betalningsuppgifter.

Undvik att avslöja privata data på offentliga WiFi-nät

Offentliga WiFi-nätverk är i sig själva mindre säkra än ditt eget hemnätverk eftersom du inte vet vem som konfigurerat det eller vem som har åtkomst till dina data på det. Undvik att skicka personlig information när du använder offentliga WiFi-nät.

Radera gamla konton

Ett sätt att minska dina digitala fotspår är att radera gamla konton, till exempel profiler på sociala medier som du inte längre använder eller prenumerationer på nyhetsbrev du inte längre läser. Att göra dig av med inaktiva konton minimerar din exponering för potentiella dataintrång.

Skapa starka lösenord och använd en lösenordshanterare

Ett starkt lösenord hjälper dig att upprätthålla internetsäkerhet. Ett starkt lösenord är långt – minst 12 tecken, helst fler – och består av en blandning av stora och små bokstäver plus symboler och siffror. Ju mer komplext och invecklat ditt lösenord är, desto svårare är det att gissa. Det hjälper att använda en lösenordshanterare som genererar, lagrar och hanterar alla dina lösenord i ett enda, säkert onlinekonto. Håll dina lösenord privata – undvik att dela dem med andra eller att skriva ner dem. Försök att undvika att använda samma lösenord för alla dina konton och kom ihåg att byta dem regelbundet.

Håll koll på dina läkarjournaler

Tillämpa god datahygien genom att granska dina journaler regelbundet. Identitetstjuvar riktar förutom finansiella data även in sig på medicinsk information och hälsouppgifter. Om brottslingar använder dina personuppgifter för att få läkarbehandling i ditt namn kan deras läkarjournaler blandas ihop med dina egna.

Logga inte in med Facebook 

Det är bekvämt att logga in på webbplatser och appar med Facebook. Men varje gång du loggar in på en webbplats från en tredje part med ditt Facebook-konto ger du det företaget tillåtelse att hämta dina Facebook-användardata. Detta utgör en risk för din personliga information.

Håll programvara uppdaterad

Föråldrad programvara kan innehålla en mängd digitala fotspår. Utan de senaste uppdateringarna kan cyberbrottslingar få tillgång till denna information. Cyberbrottslingar kan enkelt komma åt offrens enheter och data genom att utnyttja sårbarheter i programvara. Du kan förebygga detta genom att hålla programvaran uppdaterad. Äldre programvara kan vara mer sårbar för attacker från hackare.

Se över din mobilanvändning

Ställ in ett lösenord för din mobila enhet, så att andra inte kan öppna den om du tappar bort den. När du installerar en app, läs igenom användaravtalet. Många appar berättar vilken typ av information de samlar in och vad den kan användas till. Dessa appar kan hämta in personuppgifter såsom e-post, plats och aktiviteter på nätet. Kontrollera innan du använder appen att du inte har något emot att informationen delas.

Tänk efter innan du publicerar inlägg

Det du lägger upp eller säger på internet ger en bild av vem du är och det gör även vad andra säger om dig. Vissa av dina digitala fotspår, till exempel uppladdade fotografier, bloggkommentarer, YouTube-videor och Facebook-inlägg, kanske inte visar dig så som du skulle vilja framstå. Skapa positiva digitala fotspår genom att bara lägga upp saker som bidrar till att skapa en bild av dig som du vill att andra ska se.

Agera snabbt efter ett intrång

Om du misstänker att dina uppgifter kan ha kommits åt vid ett intrång, vidta åtgärder omedelbart. Om det handlar om ekonomisk skada, kontakta din bank eller kreditkortsleverantör för att rapportera intrånget. Ändra alla lösenord som eventuellt kan ha avslöjats. Om det är ett lösenord du har använt även för andra konton, uppdatera det överallt.

Använd ett VPN

Att använda ett virtuellt privat nätverk, eller VPN, kan hjälpa till att skydda dina digitala fotspår. Anledningen är att VPN-nätverket maskerar din IP-adress, vilket gör dina aktiviteter på internet praktiskt taget omöjliga att spåra. Detta skyddar din integritet på nätet och kan stoppa webbplatser från att installera cookies som spårar din webbläsarhistorik. Med Kaspersky Secure Connection kan du ha en säker anslutning mellan din enhet och en internetserver som ingen kan övervaka och där ingen kan komma åt de data du skickar eller tar emot.

Relaterade artiklar:

Vad är ett digitalt fotspår?</h1> Och hur skyddar man det från hackare

Ett digitalt fotspår är det spår av data du lämnar när du använder internet. Exempel på digitala fotspår, aktiva och passiva digitala fotspår och hur du skyddar dina digitala fotspår.
Kaspersky logo

Related articles