Hoppa till huvudinnehållet

Datorvandalism

I vardagen finns det vandaler som verkar njuta av att förstöra saker – även om det kan vara svårt att förstå hur de har någon nytta av sin vandalisering. Tyvärr finns samma typ av beteende även i cyberrymden. Det finns skapare av skadlig programvara som lägger tid och energi på datorvandalism som kan skada dina datorer och dina data, och påverka de tjänster som olika företag tillhandahåller.

Vilka är de här datorvandalerna?

I den skadliga programvarans barndom utvecklades de flesta datorvirus och trojaner av studenter och andra unga programmerare – plus några äldre, mer erfarna programmerare. Idag finns det fortfarande främst fyra typer av datorvandaler:

 • Duktiga studenter som visar sig på styva linan
  I många fall kan studenter som precis har lärt sig att använda ett programmeringsspråk vilja pröva sina kunskaper, testa sin förmåga eller bevisa hur smarta de är. Som tur är sprider många av de här skaparna inte sin skadliga programvara – istället kan de skicka viruset eller masken till ett antivirusföretag.
 • Oerfarna ungdomar som tar hjälp av internet
  Unga människor som ännu inte helt har lärt sig programmera kan också intressera sig för datorvandalisering – ibland för att bevisa sitt eget värde. Förr brukade detta resultera i primitiva virus. Nu finns det däremot många webbplatser som beskriver hur man skriver och distribuerar datorvirus, och hur virusen kan lura antivirusprogrammen. Så internet har gjort det mycket lättare för oerfarna att skapa sina egna virus.
 • "Professionella utvecklare"
  När unga virusmakare blir äldre kan deras erfarenhet göra deras verksamhet farligare. Äldre, kunniga programmerare kan skapa mycket "professionella" datorvirus. Detta kan vara sofistikerade program som använder innovativa metoder för att inkräkta på datasystem eller kan utnyttja sårbarheter i säkerheten i användningsmiljöer, dra ekonomisk nytta av social manipulation eller använda en mängd andra trick.
 • Forskare
  De här är smarta programmerare som är kapabla att hitta på nya metoder att smitta datorer, dölja smittan och stå emot antivirusprogrammen. Programmerarens syfte är att undersöka potentialen i datorvärlden. Programmeraren kan välja att inte sprida sina skapelser, men främjar aktivt sina idéer via ett flertal internetsidor som handlar om hur man skapar datorvirus. Dessa idéer och "forskningsvirus" kan sedan användas av personer med skadligt uppsåt eller av brottslingar.

Dagens vandalisering och datorhot

Trots att alla dessa grupper fortfarande utvecklar datorvirus har antalet nya "traditionella" typer av datorhot minskat. Det finns flera möjliga anledningar till detta:

 • Nya lagar
  I många länder har en förändrad lagstiftning resulterat i att skapare av datorvirus har arresterats. Med omfattande mediebevakning har dessa arresteringar troligen avskräckt många ungdomar från att utveckla skadlig kod.
 • Spel
  Nätverksspel har skapat ett annat sätt för unga människor att visa upp sina förmågor och kunskaper. Idag är det troligare att datorkunniga ungdomar blir spelare istället för skapare av skadlig programvara.
 • Komplexitet
  Under 1990-talet var det mycket lättare att skapa datorvirus som riktade in sig på Microsofts operativsystem DOS, jämfört med de ansträngningar som krävs för att attackera dagens mer komplexa Windows-operativsystem.

Nedgången i datorvandaliseringen är något som bör välkomnas, men riskerna med andra typer av skadlig programvara utgör ett mycket större hot mot din dator, dina data, din digitala identitet och din ekonomi.

Om du vill veta mer om de här hoten kan du klicka på länkarna nedan:

Så här skyddar du dig mot datorvandalism

Det är viktigt att ha ett program mot skadlig programvara för att försvara din dator, dina mobila enheter och dina data mot datorvandalism, virus, maskar, trojaner och annan skadlig programvara. Kaspersky Lab har lösningar som levererar skydd i världsklass för en stor mängd datorer och andra enheter, inklusive:

 • Windows-datorer
 • Linux-datorer
 • Apples Mac-datorer
 • Smarta telefoner
 • Surfplattor

Andra artiklar och länkar relaterade till datorvandalisering

Datorvandalism

I vardagen finns det vandaler som verkar njuta av att förstöra saker – även om det kan vara svårt att förstå hur de har någon nytta av sin vandalisering. Tyvärr finns samma typ av beteende även i cyberrymden. Det finns skapare av skadlig programvara som lägger tid och energi på datorvandalism som kan skada dina...
Kaspersky logo

Utvalda inlägg