Hoppa till huvudinnehållet

Kaspersky tillhandahåller internetsäkerhet för barn

Datorvirus och trojanska virus kan allvarligt påverka funktionen för en enskild dator eller få ett helt systemnätverk att sluta fungera. En stor mängd av dessa driftsproblem kan antingen vara avsedda av skaparen av den skadliga programvaran, eller vara helt oavsiktliga:

Oavsiktliga konsekvenser genom buggar i den skadliga programvaran

Programvarubuggar finns i nästan alla program – inklusive datorvirus. I viss omfattning kan man räkna med buggar i skadlig programvara.

Team som utvecklar legitim programvara lägger mycket energi på att felsöka programvaruprodukten innan den släpps ut på marknaden, medan skapare av skadlig programvara ofta inte genomför särskilt ingående tester innan de lanserar sitt senaste virus. Oväntade problem och skador orsakas ofta av sådana buggar i virusets kod.

Oavsedd inkompatibilitet

Ibland kan skadlig programvara helt enkelt vara inkompatibel med det system som ska attackeras, eller inkompatibel med vissa av de program som körs legitimt på målsystemet.

Detta kan medföra att datorn inte fungerar korrekt – på ett sätt som utvecklaren av viruset inte avsett. För affärssystem kan dessa inkompatibilitetsproblem leda till serverfel som paralyserar företagets systemnätverk.

Storskaliga driftsproblem

Det finns många väldokumenterade exempel på allvarliga driftsproblem som har uppkommit på grund av skadlig programvara – och buggar i skadlig programvara:

  • 1988 orsakade masken Morris en epidemi på Arpanet – en föregångare till internet. Över 6 000 datorer smittades. En bugg i viruskoden fick det att replikera och distribuera sig självt i nätverket, vilket resulterade i en fullständig paralysering av systemet.
  • 2003 orsakade masken Slammer internet-blackout i USA, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland. Som ett resultat av den okontrollerade förekomsten av masken ökade nätverkstrafiken med 25 %, vilket ledde till allvarliga problem med bankverksamheten för en amerikansk bank.
  • Lovesan (Blaster, MSBlast), Mydoom, Sasser och andra nätverksmaskepidemier har också orsakat stora skador med flygbolag som tvingats ställa in flyg och banker som tillfälligt stängt ner verksamheten.

Så här skyddar du dig mot driftsproblem som orsakas av skadlig programvara

Genom att installera ett effektivt program mot skadlig programvara kan du skydda dina datorer och mobila enheter mot en stor mängd typer av skadlig programvara, inklusive datorvirus med buggar som kan få allvarliga konsekvenser. Kaspersky Lab erbjuder produkter mot skadlig programvara i världsklass som skyddar följande enheter:

  • Windows-datorer
  • Linux-datorer
  • Apples Mac-datorer
  • Smarta telefoner
  • Surfplattor

Andra artiklar och länkar relaterade till skadlig programvara

Kaspersky tillhandahåller internetsäkerhet för barn

Med Kasperskys prisbelönta föräldrakontroll kan du skydda dina barn på internet, i program, spel, chattar, sociala nätverk och andra webbplatser.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg