Hoppa till huvudinnehållet

Skumraskföretag

Förutom studenter som skriver datorvirus och cyberbrottslingar som utvecklar skadlig programvara för personlig vinning förekommer även hot från skumraskföretag som genomför aktiviteter som ligger på gränsen – eller precis bortom gränsen – för vad som är lagligt. De här företagen försöker generera intäkter genom en stor mängd aktiviteter, t.ex. att:

  • Sprider oönskade elektroniska annonser
  • Tillhandahålla falska programvaruverktyg
  • Locka användare att besöka webbresurser som de måste betala för

Dessa skumraskföretag använder vanligen hackerprogramtekniker för att komma åt användares datorer – utan att användarna känner till det – och stå emot antivirusprogrammens åtgärder.

Annonsprogram

Särskilda annonskomponenter kommer in i användarens dator och hämtar och visar annonser – oftast utan att användaren känner till att obehörig programvara har hämtats till datorn. Ofta visas popup-annonser endast när användaren har öppnat sin webbläsare. På så sätt kommer den drabbade förmodligen att tro att popup-fönstren bara är vanliga annonser som visas på standardwebbsidor.

Lagligt distribuerade annonsprogram ingår ofta som en del av hämtningar av gratisprogram eller spridprogram. Trots att det kan vara möjligt att avinstallera annonsprogramdelen kommer vissa gratisprogram och spridprogram sluta att fungera korrekt om det tillhörande annonsprogrammet tas bort.

Falska antivirus- och antispionprogram

Användaren övertalas att hämta ett falskt antivirus- eller antispionprogram. Det falska programmet hävdar sedan att det har hittat spionprogram eller datorvirus på användarens dator. I verkligheten har programmet inte försökt hitta några cyberhot och har oftast inga möjligheter att upptäcka hot. Programmet erbjuder dock att behandla infektionen – mot en betalning från användaren.

Pornografi och betalresurser

I vissa fall kan programvara installeras – utan användarens godkännande – som sedan försöker att övertyga användaren om att besöka en webbplats som man endast kan komma åt mot betalning.

Skydda dig själv mot skumraskföretag

Kaspersky Lab erbjuder lösningar mot skadlig programvara i världsklass, som skyddar mot trojanska virus, maskar och datorvirus som skumraskföretag använder för att smitta de drabbades datorer och mobila enheter. Om du vill ha mer information kan du klicka på länken nedan:

  • Windows-datorer
  • Apples Mac-datorer
  • Linux-datorer
  • Smarta telefoner med Android
  • Surfplattor

Andra artiklar och länkar relaterade till skumraskföretag

Skumraskföretag

Förutom studenter som skriver datorvirus och cyberbrottslingar som utvecklar skadlig programvara för personlig vinning förekommer även hot från skumraskföretag som genomför...
Kaspersky logo

Related articles