Hoppa till huvudinnehållet

Är 5G-teknik farligt? – för- och nackdelar med 5G-nätverk

5G-cybersäkerhet: allt du behöver veta

Den femte generationens mobilnätverk (även kallat 5G) kommer att leda till nya möjligheter för teknisk utveckling och innovation. Utveckling av teknik såsom Internet of Things (IoT) förväntas växa med 5G. Men hackare är dock redan inriktade på deras sårbarheter som nya möjligheter för omfattande cyberattacker. Bättre cybersäkerhet är avgörande för vår 5G-framtid.

Den kommande uppgraderingen från 4G till 5G gäller nästan alla som använder en mobil anslutning. Det är klokt att förstå Cybersäkerheten som 5G-nätverker bjudanden – och vad som kan saknas ...

Vad är 5G?

5G är en kortfattad term som står för den femte generationen trådlösa mobilnät.

De första fyra generationerna gav var och en ny nivå av anslutningar där 3G och 4G fokuserade på att förbättra mobil data. 5G strävar efter att fortsätta denna trend och utöka användningen av mobilt bredband. 5G arbetar för tillfället tillsammans med 4G och kommer så småningom att ersätta det helt.

Hur fungerar 5G?

För att göra förklaringen enkel sänder 5G massor av data över kortare avstånd än 4G LTE. Detta hjälper till med hastigheten och konsistensen på anslutningssignalerna och själva nätverket – även när du är i rörelse. Nätverket kan också stödja fler enheter på grund av det använder nya signalspektrum. Utöver allt detta gör energieffektiv teknik att mindre energi används.

Varför 5G?

Medan 4G LTE är kraftfullt växer vi snabbt och blir för stora detta nätverk när vi prövar på dess gränser. Nuvarande LTE-nät blir överbelastade i större städer med regelbundna nedgångar i hastighet som inträffar under tider på dygnet med fler användare. Utöver detta innebär ökningen av internet-anslutna ”smarta” prylar att vi behöver ett snabbare system med högre kapacitet för att stödja de miljarder enheter som redan finns. Med dessa och andra fördelar blir mobil data billigare, drar mindre ström och blir snabbare för att ansluta fler enheter än vi kan idag.

Vilka är några av möjligheterna med 5G?

Självklart är bättre internetupplevelser ett direkt resultat av detta nätverk. Utöver detta erbjuder den femte generationen av mobilt bredband många fördelar varav de flesta kan definieras av följande:

 • Att uppgradera till ett massivt Internet of Things (IoT) ökar ytterligare vår teknikbaserade tillväxt för både industrier och konsumenter. Även om många IoT-enheter redan används begränsas de av internets nuvarande ramverk. 5G betyder att batteridrivna enheter kan förbli aktiva och anslutna med färre inställningar vilket tillåter nya helt trådlösa användningar i avlägsna, obekväma eller svåråtkomliga områden. Allt från smarta termostater och högtalare till sensorer i industriell stadsnät kommer att ha sin egen roll att spela.
 • Smarta städer och industrier 4.0 syftar alla till att ge oss ett mer effektivt, säkrare samt produktivt arbete och liv. IoT med stöd från 5G är nyckeln till att tillhandahålla städerna med bättre infrastrukturövervakning. Det kommer även att användas för smart automatisering i fabriker som skapar dynamiskt skiftande arbetsprocesser.

Vad är skillnaden mellan 4G och 5G?

Det finns några anmärkningsvärda skillnader som gör att 5G kan göra saker som 4G LTE inte kan.

Jämfört med 4G LTE erbjuder 5G följande fördelar:

 • 5G är snabbare än 4G med fler bitar per sekund som kan skickas via nätverket. Med den nya uppladdnings- och nedladdningshastigheten kan du ladda ned filmer på några sekunder jämfört med minuter.
 • 5G är mer lyhört än 4G med lägre latens vilket avser den tid det tar för kommunikation mellan enheter och nätverk. Eftersom enheter kan ”prata” med nätverket snabbare får du även data snabbare.
 • 5G använder mindre energi än 4G eftersom det snabbt kan växla till låg energiförbrukning när cellulära radioenheter inte används. Detta förlänger enhetens batterilivslängd och låter enheterna vara uppkopplade längre.
 • 5G levererar stark och snabb service som är pålitligare än 4G på grund av bättre användning av bandbredd och fler anslutningspunkter. Med mindre stress på nätverket kan datakostnaderna sjunka lägre än 4G-nätverk.
 • 5G kan vara uppkopplat till fler enheter än 4G när det expanderar tillgängliga radiovågor. Överbelastningsproblem som leder till långsam service reduceras när 5G används.

Generellt sett är 5G ett massivt steg framåt för mobil användning. I likhet med den legendariska uppgraderingen från telefonburet internet till höghastighetsbredband kommer vi att börja omdefiniera vad mobil data kan göra.

Även med alla dessa fördelar finns en viktig nackdel som håller 4G från att ersättas helt just nu:

5G är svårt att installera och implementera. Fler sändare behövs för att täcka samma område som nuvarande 4G-nätverk. Leverantörer arbetar fortfarande med placeringen för några av dessa antenner. Vissa regioner har fysiska utmaningar såsom skyddade historiska platser eller kuperad geografi.

En långsam implementering kan verka negativt på framtiden för 5G. Men den långvariga uppgraderingen kan i slutändan ge leverantörer tid att ta itu med ytterligare ett stort problem: säkerhet.

5g dangers and facts

Cybersäkerhet som rör 5G

5G-cybersäkerhet behöver en del betydande förbättringar för att undvika växande risker för attacker. Några av säkerhetsproblemen är ett resultat av själva nätverket medan andra involverar enheter som ansluter till 5G. Men båda aspekterna placerar konsumenter, regeringar och företag i riskzonen.

När det gäller 5G och cybersäkerhet följer här några av de viktigaste problemen:

Decentraliserad säkerhet. Nätverk före 5G hade färre kontaktpunkter för hårdvarutrafik vilket gjorde det lättare att göra säkerhetskontroller och utföra underhåll. Det dynamiska och mjukvarubaserade system som 5G använder har mycket fler punkter med trafikdirigering. För att vara helt säkra måste alla dessa övervakas. Eftersom detta kan vara svårt kan eventuella osäkra områden äventyra andra delar av nätverket.

Mer bandbredd kommer att anstränga nuvarande säkerhetsövervakning. Medan nuvarande nätverk är begränsade i hastighet och kapacitet har detta faktiskt hjälpt leverantörer att övervaka säkerheten i realtid. Fördelarna med ett utökat 5G-nätverk kan därför faktiskt skada cybersäkerheten. Den ökade hastigheten och volymen utmanar säkerhetsteam till att skapa nya metoder för att stoppa hot.

Många IoT-enheter tillverkas med bristande säkerhet. Det är inte alla tillverkare som prioriterar cybersäkerhet vilket ses med många billigare smarta enheter. 5G betyder mer användbarhet och potential för IoT. I takt med att fler enheter uppmuntras att ansluta till internet betyder miljarder enheter med varierande säkerhet miljarder olika möjliga ingresspunkter. Smarta TV-apparater, dörrlås, kylskåp, högtalare och till och med mindre enheter såsom en termometer för ett akvarium kan vara en svag punkt i nätverket. Brist på säkerhetsnormer för IoT-enheter innebär att attacker och hacking på nätverk kanske ökar lavinartat.

Brist på kryptering tidigt i anslutningsprocessen avslöjar enhetsinformation som kan användas för enhetsspecifika IoT-riktade attacker. Denna information hjälper hackare att veta exakt vilka enheter som är anslutna till nätverket. Detaljer såsom operativsystem och enhetstyp (smarttelefon, fordonsmodem osv.) kan hjälpa hackare att planera sina attacker med större precision.

Cybersäkerhetsproblem kan komma i en mängd olika attacker. Några av de kända cyberhoten inkluderar:

 • Botnet-attacker styr ett nätverk av anslutna enheter för att skapar en massiv cyberattack.
 • Distributed denial-of-service (DDoS) överbelastar ett nätverk eller en webbplats för att ta det offline.
 • Man-in-the-Middle (MiTM)-attacker fångar och ändrar kommunikation mellan två parter utan att de vet om vad som händer.
 • Platsspårning och samtalsavlysning kan göras och man behöver veta endast en liten mängd om sändningsprotokoll.
5g cyber security for your phone

Framtiden för 5G och cybersäkerhet

För att avvärja utbredda svagheter i nationella mobilnätverk måste teknikutvecklare vara extra uppmärksamma på 5G-säkerhet.

Grunderna för 5G-säkerhet behövs först i nätverk. Nätverksleverantörer börjar fokusera på programvaruskydd för att täcka de unika riskerna med 5G. De behöver samarbeta med cybersäkerhetsföretag för att utveckla lösningar gällande kryptering, nätverksövervakning och mer.

Tillverkare behöver incitament för att öka sina säkerhetsinsatser. 5G-säkerhet är bara lika stark som dess svagaste länk. Men kostnaderna för att utveckla och implementera säker teknik motiverar inte alla tillverkare att fokusera på cybersäkerhet. Detta gäller särskilt i billigare produkter såsom smarta klockor för barn och billiga smarta babyvakter. Om tillverkarna får förmåner som kompenserar deras förluster kan de vara mer benägna att öka konsumentskyddet.

Konsumentutbildning om IoT-cybersäkerhet är även det nödvändigt. Den stora variationen i säkerhetskvalitet innebär att standarder för produktmärkning behövs. Eftersom användare inte har något sätt att enkelt veta hur säkra IoT-enheter är kan tillverkare av smart teknik börja hållas ansvariga med etikettsystem. FCC klassificerar andra former av radioöverföring vilket innebär att den växande marknaden för IoT-enheter snart kan komma att även den inkluderas. Dessutom måste användare lära sig vikten av att säkra alla internetenheter med programuppdateringar.

Ansträngningar med att förbättra säkerheten sker tillsammans med den första implementeringen av 5G. Men eftersom vi behöver verkliga resultat för att förfina skyddet fortsätter det arbetet långt efter att 5G har implementerats.

Kolla in några av våra Kaspersky-bloggar för mer information om framtiden för 5G.

Så bör du förbereda dig för 5G

5G är lite längre bort än nyheterna kan antyda men du måste fortfarande vara beredd. Trots att det kommer att ta lång tid att bli riktigt betydande har vissa områden redan fått vissa uppgraderingar. Se till att ta säkerheten och integriteten i dina egna händer så mycket som möjligt:

Installera en antiviruslösning på alla dina enheter. Produkter såsom Kaspersky Total Security hjälper till att förhindra att dina enheter smittas.

Använd ett VPN för att hindra främlingar från att komma åt dina data utan tillstånd och spionera på din online-aktivitet. 

Använd en praxis med stark lösenordssäkerhet. Använd alltid lösenord när de är tillgängliga och gör dem otroligt starka. Långa sekvenser med slumpmässiga karaktärer är bland de bästa lösenorden som är möjliga. Inkludera versaler, gemener, symboler och siffror.

Uppdatera standardlösenorden för att administrera alla dina IoT-enheter. Följ din enhets anvisningar om hur du uppdaterar administratörsinformationen "login/lösenord" på den. Läs tillverkarens tekniska manualer eller kontakta dem direkt för att hitta den här informationen.

Håll alla dina IoT-enheter uppdaterade med säkerhetsuppdateringar. Detta inkluderar din mobiltelefon, datorer, alla smarta hemenheter och till och med infotainmentsystemet i bilen. Kom ihåg att alla enheter som ansluter till internet, Bluetooth eller andra radiosignaler behöver de senaste uppdateringarna (appar, firmware, OS osv.)

Skydda alla dina enheter redan idag. Börja användaKaspersky Total Security det ultimata skyddsprogrammet mot virus och skadlig kod för dig och din familj.

Relaterade artiklar:

Är 5G-teknik farligt? – för- och nackdelar med 5G-nätverk

Vad är 5G och är det farligt? Hur kommer det att påverka smarttelefoner och internetsäkerhet i framtiden? Läs mer om vad du behöver veta om 5G-cybersäkerhet.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg