Hoppa till huvudinnehållet

Vad är Sakernas internet? Definition och förklaring

Vad är Sakernas internet? Definition och förklaring

Vad är Sakernas internet?

Sakernas internet är ett system av sammankopplade datorenheter som kan samla in och överföra data över ett trådlöst nätverk utan mänsklig inblandning.

Det handlar inte bara om bärbara datorer och smartphones: nästan allt med en på/av-knapp kan potentiellt ansluta till internet, vilket gör det till en del av Sakernas internet. Till exempel kan en "sak" i Sakernas internet vara en person som bär ett hjärtövervakningsimplantat, en kamera som strömmar levande flöden av vilda djur i kustvatten eller en bil med inbyggda sensorer som varnar föraren om potentiella risker. I huvudsak kan alla föremål som kan tilldelas en IP-adress (Internet Protocol) och som kan överföra data över ett nätverk utgöra en del av Sakernas internet.

Hur fungerar Sakernas internet?

Ett system för Sakernas internet består av sensorer eller enheter som kommunicerar med molnet genom någon form av uppkoppling. När data väl når molnet, bearbetas de av programvara som bestämmer om en åtgärd ska utföras, till exempel att justera sensorerna eller enheterna, utan att något meddelande skickas eller att användaren behöver göra något.

Det finns fyra distinkta element i ett komplett system för Sakernas internet. Sensorer eller enheter, anslutning, databehandling och ett användargränssnitt. Vi undersöker dem en i taget:

Sensorer/enheter

Dessa samlar in data från sin omgivning. En enhet kan ha flera sensorer – till exempel innehåller en smartphone GPS, en kamera, en accelerometer och så vidare. I huvudsak samlar sensorn eller sensorerna in data från omgivningen för ett visst ändamål.

Anslutningar

När enheten har samlat in data måste de skickas till molnet. Den gör detta på olika sätt – till exempel med Wi-Fi, Bluetooth, satellit, LPWAN (Low Power Wide Area Network) eller genom att ansluta direkt till internet via ethernet. Det specifika anslutningsalternativet beror på vilken tillämpning inom Sakernas internet det gäller.

Databehandling

När data väl når molnet bearbetas de av programvara, som kan besluta att utföra en åtgärd. Detta kan innebära att skicka en varning eller automatiskt justera sensorerna eller enheten utan åtgärd från användaren. Men ibland krävs åtgärder från användaren, och det är där användargränssnittet kommer in.

Användargränssnitt

Om det behövs en åtgärd från användaren, eller om användaren vill kontrollera systemet, är detta möjligt med ett användargränssnitt. Eventuella åtgärder som utförs av användaren skickas i motsatt riktning via systemet. Från användargränssnittet till molnet och tillbaka till sensorerna/enheterna för att göra den begärda ändringen.

Exakt vilka anslutnings-, nätverks- och kommunikationsprotokoll som används av webbaktiverade enheter kommer att variera beroende på de specifika tillämpningarna inom Sakernas internet. Sakernas internet använder alltmer artificiell intelligens (AI) och maskininlärning för att göra datainsamlingsprocesser både enklare och snabbare.

Tillämpningar inom Sakernas internet

Det finns en mängd tillämpningar inom Sakernas internet. Vissa av de mest kända är:

Kroppsburna enheter

Kroppsburna enheter är kanske den mest synliga aspekten av Sakernas internet för vardagsanvändaren. Dessa inkluderar träningsspårare, smartklockor, smarta glasögon, Virtual Reality-headset och mycket annat.

Smarta hem

Ett smart hem ansluter till apparater för att automatisera specifika uppgifter och är vanligtvis fjärrstyrt. Exempel på enheter för Sakernas internet i smarta hem kan vara trådlösa köksapparater, stämningsavkännande musiksystem, smart belysning, motoriserade persienner, automatiserade fönster och dörrar, smarta el- och vattenmätare och så vidare.

Smarta städer

Smarta städer använder enheter för Sakernas internet som till exempel anslutna sensorer och mätare för att samla in och analysera data. Dessa data kan användas för att förbättra infrastruktur, allmännyttiga tjänster och kommunala tjänster.

Självkörande bilar

Självkörande bilar har vanligtvis ett tekniksystem baserat på Sakernas internet som delar information om själva fordonet samt om den väg där det körs. Data om trafik, navigering, den yttre miljön med mera samlas in och analyseras av bilens datorsystem för att den ska kunna köra på egen hand.

Detaljhandel

Sakernas internet används allt mer i detaljhandeln. Tänk till exempel på automatiserade butikskassor, personliga rabatter, smarta hyllor (som varnar återförsäljaren när de börjar få slut på varor), robotanställda och optimerad hantering av försörjningskedjan. Amazon Go – konceptbutikerna från Amazon – är ett exempel på Sakernas internet som överbryggar klyftan mellan online och fysiska butiker. Butikerna är kontantlösa eftersom pengarna dras från kundernas Amazon-plånböcker. De lägger också till varor i kundernas kundvagnar i realtid när de plockar produkter från hyllorna.

Telehälsa

Telehälsa – ibland kallat telemedicin – syftar på tillhandahållande av hälsotjänster via teknik. Sakernas internet är en viktig aspekt av telehälsa (på engelska används förkortningen IoMT ibland för att referera till Internet of Medical Things). Som exempel kan nämnas medicinsk diagnos på distans, digital kommunikation av medicinsk bildbehandling, videokonsultationer med specialister med mera.

Smart jordbruk

Smart jordbruk innebär användning av digital teknik för att förbättra jordbruksinsatserna. Till exempel kan lantbrukare använda anslutna sensorer, kameror och andra enheter för att förbättra översikten över sin gård och justera driften för att förbättra sin skörd.

Den här listan är inte uttömmande – över flera branscher förändrar Sakernas internet verksamhet och arbetssätt. Exempel på enheter inom Sakernas internet innefattar smarta mobiler, smarta kylskåp, smarta klockor, träningsspårare, smarta brandlarm, smarta dörrlås, smarta cyklar, medicinska sensorer, smarta säkerhetssystem plus virtuella assistenter som Alexa och Google Home – listan bara fortsätter.

Sakernas internets historia

Den engelska termen för Sakernas internet, "Internet of Things", tillskrivs ofta Kevin Ashton. 1999 arbetade Ashton med optimering av försörjningskedjan för Proctor & Gamble och använde frasen som titeln på en presentation för ett nytt sensorprojekt han arbetade med, och den fastnade. Sakernas internet fanns dock före etiketten:

1970-talet: Idén med anslutna enheter var då känd som "pervasive computing".

Början av 1980-talet: Världens första enhet för Sakernas internet uppfanns vid Carnegie Mellon University. En grupp studenter skapade ett sätt att se till att deras Coca-Cola-automat på universitetet rapporterade sitt innehåll via nätverket så att de slapp besöka maskinen bara för att upptäcka att det var slut på dricka. De installerade mikrobrytare i maskinen för att rapportera hur många Coca-Cola-burkar som fanns tillgängliga och om de var kalla.

1990: John Romkey kopplade en brödrost till internet för första gången.

1991: En grupp studenter vid University of Cambridge använde den första webbkameraprototypen för att övervaka hur mycket kaffe som fanns i datorlabbets kaffebryggare. Det gjorde de genom att programmera webbkameran att fota kaffekannan tre gånger i minuten. Kameran skickade bilderna till lokala datorer så att användarna kunde kontrollera om det fanns kaffe.

2000: LG Electronics lanserade världens första kylskåp anslutet till internet. Detta gjorde det möjligt för konsumenter att handla mat online och ringa videosamtal.

2008: Den första internationella konferensen om Sakernas internet hölls 2008 i Schweiz.

2010: Termen Sakernas internet började bli spridd. Det blev känt att Googles StreetView-tjänst inte bara hade gjort 360-gradersbilder utan också hade lagrat data om människors Wi-Fi-nätverk. Detta ledde till en debatt om huruvida Google planerade att inte bara indexera internet utan även den fysiska världen. Samma år meddelade den kinesiska regeringen att Sakernas internet skulle vara en strategisk prioritet i dess femårsplan.

2011: Gartner, marknadsundersökningsföretaget som uppfann "hypecykeln för framväxande teknologier", hade med Sakernas internet som ett nytt framväxande fenomen på sin lista.

2012: Europas då största internetkonferens – Le Web – ägde rum med temat "Sakernas internet". Samtidigt började tidningar som Forbes och Wired allt oftare använda Sakernas internet i sitt ordförråd.

2014: Google tillkännagav att de skulle köpa Nest för 3,2 miljarder dollar, i en affär som skapade medvetenhet om Sakernas internet på konsumentmarknaden. Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas hölls samma år med Sakernas internet som tema för evenemanget.

Mitten/slutet av 2010-talet: Under denna period blev enheter med inbyggt Wi-Fi och 3G/4G-anslutning mindre, kraftfullare och billigare att tillverka. Detta ökade spridningen av Sakernas internet.

2021 uppskattades det att det fanns över 46 miljarder enheter anslutna till Sakernas internet, och experter förväntade sig att detta antal skulle stiga till över 100 miljarder enheter 2030.

threat-intelligence-1.jpg

Sakernas internet – för- och nackdelar

Debattörer framhåller både fördelar och nackdelar med Sakernas internet. Exempel är:

Fördelar med Sakernas internet:

Effektivitet – interaktioner mellan maskin och maskin möjliggör större effektivitet, vilket sparar tid för människor att fokusera på andra uppgifter.

Automation – automatisering leder till enhetlighet i arbetet, vilket kan förbättra tjänstekvaliteten och minska behovet av mänskligt ingripande.

Kostnadsbesparingar – högre effektivitet och automatisering kan minska både spill och arbetskostnader, vilket gör det billigare att tillverka och leverera varor.

Kvalitetskontroll – Sakernas internet underlättar bättre kommunikation mellan enheter, vilket möjliggör bättre kvalitetskontroll.

Större transparens – möjligheten att komma åt information var som helst och när som helst på vilken enhet som helst kan förenkla beslutsfattande och leda till större transparens.

Nackdelar med Sakernas internet:

Kompatibilitet – utan internationella kompatibilitetsstandarder kan det uppstå svårigheter för enheter från olika tillverkare att kommunicera med varandra.

Färre jobb – eftersom Sakernas internet påskyndar automatisering kan kvalificerade jobb försvinna från arbetsplatsen.

Komplexitet – givet hur stort nätverket för Sakernas internet är, och i och med att många enheter är beroende av det, kan ett enda fel i antingen programvara eller maskinvara få oproportionerliga konsekvenser.

Sekretess och säkerhet – med så många vardagsapparater anslutna till internet finns en stor mängd information online. Detta skapar integritets- och säkerhetsrisker, som vi utforskar mer i detalj nedan.

Sekretess- och säkerhetsproblem för Sakernas internet

Några av de viktigaste integritets- och säkerhetsfrågorna relaterade till Sakernas internet är:

För mycket data – enheter inom Sakernas internet genererar en enorm mängd data som ackumuleras. Detta skapar möjliga ingångspunkter för hackare och gör känslig information potentiellt sårbar.

Sårbarhet för hacking – till exempel kunde ett team av forskare från Microsoft och University of Michigan hitta säkerhetshål i Samsungs plattform för smarta hem.

Oönskad offentlig profil – att använda enheter inom Sakernas internet innebär vanligtvis att man accepterar användarvillkoren, men många människor bryr sig inte om att läsa långa dokument och trycker på Acceptera direkt. Företag samlar in omfattande information om användare baserat på deras enheter inom Sakernas internet – till exempel kan ett försäkringsbolag samla in data om dina körvanor baserat på din smarta bil när de beräknar premien för din livförsäkring. Detsamma gäller träningsspårare.

Avlyssning – tillverkare eller hackare kan använda anslutna enheter för att avlyssna någons hem.

Du kan läsa Kasperskys artikel om bästa praxis för säkerhet inom Sakernas internet här.

Hur ser framtiden ut för Sakernas internet?

Större fokus på säkerhet

Med tanke på omfattningen och komplexiteten i Sakernas internet kan anslutna enheter vara sårbara för cyberattacker och dataintrång. Branschen tar detta på allvar och arbetar för att ge konsumenterna bättre säkerhet. I framtiden kommer vi att se en större användning av inbäddade säkerhetslösningar från slutpunkt till slutpunkt, och även lösningar från AI, blockchain och lösningar med beräkningar på gränsenheter för enheter inom Sakernas internet.

Fler vårdtillämpningar inom Sakernas internet

Efter covid-pandemin står det klart att medicintekniska produkter och sjukvårdssystem inom Sakernas internet kommer att spela en mer framträdande roll än tidigare. Experter har förutspått en Sakernas internet-revolution inom hälso- och sjukvården i flera år nu, och pandemin har påskyndat framstegen. Fler och fler läkarbesök sker via telekonsultationer, och vi ser uppkomsten av fjärrövervakningslösningar och smarta bärbara enheter, hälsospårare och sensorer baserade på Sakernas internet.

Uppkomsten av smarta städer

Städer över hela världen kommer i allt högre grad att se till smart teknik för att förbättra operativ effektivitet, dela information med allmänheten och ge bättre kvalitet på statlig service och välfärd.

AI och maskininlärning kommer att bli mer utbredda

Några av de största utgifterna för infrastruktur inom Sakernas internet under de kommande åren kommer att handla om artificiell intelligens och maskininlärning. AI-drivet Sakernas internet skapar intelligenta maskiner som möjliggör smart beteende och beslutsfattande med liten eller ingen mänsklig inblandning.

5G-nätverk kommer att fortsätta att driva tillväxt

5G – femte generationens trådlösa mobilnätverk – innebär högre hastighet. Snabbare nätverk innebär att data som samlas in av dina enheter inom Sakernas internet kommer att analyseras och hanteras i större skala. Detta kommer sannolikt att påskynda tillväxten av Sakernas internet. Men eftersom fler enheter inom Sakernas internet ansluter direkt till 5G-nätverket istället för via en Wi-Fi-router, kommer nya integritets- och säkerhetsproblem att dyka upp.

Rekommenderade produkter

Läs mer

Vad är Sakernas internet? Definition och förklaring

Sakernas internet är ett omfattande nätverk av internetanslutna enheter. Sakernas internet förklarat, från tillämpningar inom Sakernas internet till exempel på enheter för Sakernas internet.
Kaspersky logo

Related articles