Skip to main
What is IoT and IoT Security.jpg

Världen har blivit digital. Mobiltelefoner är vanliga, surfplattor har ersatt spiralblock i skolorna och företag utvecklar nästa generations teknik, såsom förarlösa bilar.

Det verkar som att allt är anslutet, särskilt för företag. Allt från automatiserade säkerhetssystem till bärbara datorer – antalet enheter som samarbetar online bara växer och växer. År 2020 kommer runt 20,4 miljarder enheter att vara anslutna enligt en prognos från Gartner. Det finns en term för den här typen av anslutningsmöjlighet. Det kallas IoT, ”Internet of Things”.

Förr användes IoT uteslutande inom IT-cirklar, men nu har det blivit alltmer mainstream. Inte alla förstår emellertid vad IoT verkligen betyder eller varför det är så viktigt för företag och konsumenter. Här dechiffrerar vi tekniksnacket och förklarar vad du behöver känna till.

Information om Internet of Things (IoT)

Internet of Things (IoT) är en samling enheter som är anslutna till internet. Du tänker nog på saker som bärbara datorer och smarta tv-apparater, men IoT omfattar mycket mer. Tänk på elektronik som förr inte varit online, t.ex. kopieringsmaskiner, kylskåp i hemmet och kaffekokare i fikarummet. Internet of Things syftar på alla de enheter som kan anslutas till internet. I dag kan nästan vad som helst med en strömbrytare anslutas till internet och bli en del av IoT.

Varför pratar alla om IoT nu?

IoT är ett hett ämne eftersom vi precis har börjat inse hur många saker som kan anslutas och hur de kan påverka företag. En kombination av saker gör IoT intressant, bl.a:

 • Mer prisvärda sätt att bygga tekniksmarta enheter
 • Ett växande antal produkter är Wi-Fi-kompatibla
 • Den stora ökningen av användning av smarta telefoner
 • Möjligheten att omvandla smarta telefoner till styrenheter för andra enheter

Av alla dessa skäl är IoT inte bara IT-jargong längre. Det är en term som alla företagsägare måste känna till.

Vanliga IoT-tillämpningar på arbetsplatsen

Studier visar att IoT-enheter kan förbättra affärsverksamheten. Enligt Gartner visar forskning att anställdas produktivitet, fjärrövervakning och effektiviserade processer är bland de största IoT-fördelarna för företag.

Men hur yttrar sig IoT i ett företag? Alla företag är olika, men här är några exempel på IoT-anslutningsmöjligheter på arbetsplatsen:

 • Smarta lås som gör att chefen kan låsa upp en dörr via sin smarta telefon och ge leverantören åtkomst på en lördag.
 • Smart styrda termostater och lampor som slås på och stängs av för att spara in på energikostnaderna.
 • Röstassistenter, t.ex. Siri och Alexa, öppnar appar så att du kan göra anteckningar, ställa in påminnelser, komma åt kalendern och skicka e-post.
 • Anslutna sensorer inuti skrivare som känner av låga bläcknivåer och automatiskt beställer mer.
 • CCTV-kameror som gör att du kan strömma innehåll över internet.

Vad är viktigt att känna till om IoT-säkerhet?

Anslutna enheter kan ge företaget en rejäl skjuts framåt, men allt som är anslutet till internet kan vara sårbart för cyberattacker.

Hela 55 procent av IT-experterna uppger IoT-säkerhet som sin högsta prioritering enligt en undersökning av 451 Research. Cyberbrottslingar kan komma på sätt att utnyttja information vid många punkter i ett IoT-ekosystem, vare sig det gäller företagsservrarna eller molnlagringen. Det betyder inte att du ska byta ut arbetssurfplattan mot penna och papper. Det betyder bara att du måste ta IoT-säkerheten på allvar. Här är några tips om IoT-säkerhet:

 • Håll koll på mobila enheter

Mobila enheter såsom surfplattor ska lämnas in och låsas in i slutet av varje arbetsdag. Om surfplattor försvinner kan data och information kommas åt och komprometteras. Använd ett starkt lösenord eller biometri så att ingen kan komma in i en borttappad eller stulen enhet. Använd en säkerhetsprodukt som gör att du kan begränsa program som körs på enheten, separera företagsdata och privata data samt rensa affärsdata om en enhet blir stulen.

 • Implementera automatiska antivirusuppdateringar

Det behövs programvara på alla enheter för att skydda mot virus som ger hackare åtkomst till systemet och data. Konfigurera automatiska antivirusuppdateringar som skyddar enheterna mot cyberattacker.

 • Kräv starka inloggningsuppgifter

Många använder samma inloggningsnamn och lösenord för varje enhet de använder. Det underlättar för dig att använda samma uppgifter, men det underlättar även för cyberbrottslingar som försöker hacka sig in. Se till att varje inloggning är unik för varje anställd, och kräv starka lösenord. Ändra alltid standardlösenordet på nya enheter. Återanvänd aldrig samma lösenord på flera enheter.

 • Distribuera heltäckande kryptering

Anslutna enheter kommunicerar med varandra, och när de gör det överförs data från en punkt till en annan. Du måste kryptera data vid varje ”skärningspunkt”. Med andra ord behöver du heltäckande kryptering för att skydda informationen när den färdas från punkt till punkt.

 • Kontrollera att enhets- och programvaruuppdateringar är tillgängliga och installera dem i tid

När du köper en enhet ska du kontrollera att leverantören tillhandahåller uppdateringar, som du alltid tillämpar så snart de tillgängliggörs. Implementera automatiska uppdateringar när det är möjligt enligt ovan.

 • Håll koll på tillgängliga enhetsfunktioner och avaktivera funktioner som inte används

Kontrollera vilka funktioner som finns på enheterna och stäng av sådana som inte används för att minska antalet potentiella attackmöjligheter.

 • Välj en expertleverantör av internetsäkerhet

IoT ska driva verksamheten framåt, inte skada den. Många företag tar hjälp av en ansedd internetsäkerhets- och antivirusleverantör som kommer åt sårbarheter och tillhandahåller unika lösningar som förhindrar cyberattacker.

IoT är inte en teknisk dagslända. Fler företag kan förverkliga sin potential med anslutna enheter, men du får inte överse säkerhetsproblemen. Företaget, data och processerna måste vara skyddade när du bygger ditt IoT-ekosystem.

Relaterade artiklar och länkar:

Säkerhetsrisker med Internet of Things

Säkerhet och Internet of Things

Produkter:

Företagssäkerhet: IoT och inbäddad säkerhet

Information om Internet of Things (IoT) IoT-säkerhet

Internet of Things (IoT) är en samling enheter som är anslutna till internet. Här får du information om IoT, hur företag kan dra nytta av IoT och IoT-säkerhet.
Kaspersky Logo