Topp 15 säkerhetsråd för internet och vad du inte bör göra på nätet

Så mycket av våra dagliga liv tar plats på internet. En enkät från 2021 upptäckte att det genomsnittliga hushållet i USA har 25 olika internetanslutna enheter, vilket var en ökning fråmn 11 år 2019. Ju fler konton och enheter på nätet du har, desto högre risk är det att du hamnar i knipa. Detta är precis varför det är viktigt att förstå säkerhetsregler för internet för att skydda dig och din familj from hot som kan skada dina uppgifter och enheter. Läs mer för att lära dig om de största farorna på internet och hur du undviker dem.
De största farorna på internet
När du och din familj använder internet utsätter ni er för en mängd olika faror. Hoten på internet utvecklas ständigt och brottslingar hittar alltid nya sätt att skada vanliga människor på. Några av de största farorna på internet inkluderar:
- Identitetsstöld
- Dataöverträdelser
- Skadlig programvara och virus
- Nätfiske och lurendrejeri via e-post
- Falska webbplatser
- Generellt lurendrejeri
- Bedrägerier som krossar hjärtan
- Olämpligt innehåll
- Nätmobbning
- Dåliga säkerhetsinställningar
Viktiga råd om att använda internet
För att undvika dessa faror är det viktigt att vara medveten om de viktigaste reglerna som alla bör veta när de använder internet. Exempel:
#1: Se till att din internetanslutning är säker
När du använder ett öppet Wi-Fi-nätverk på en allmän plats, har du ingen kontroll över nätverkets säkerhet. Att använda ett allmänt Wi-Fi-nätverk är inte alltid säkert och kan undvikas när du är ute på språng. Om du använder ett öppet Wi-Fi-nätverk, bör du undvika att köpa saker eller använda din bank.
Om du dock måste göra detta, bör du använda ett Virtuellt privat nätverk eller en VPN. A VPN will protect any data you send over an unsecured network. Om du inte använder en VPN bör du vänta med att utföra personliga transaktioner tills du använder en pålitlig internetanslutning.
#2: Välj starka lösenord
Lösenord är en av de svagaste faktorerna när det kommer till cybersäkerhet. Folk väljer ofta lösenord som är enkla att komma ihåg, och därför blir det även enkelt för hackare att gissa dem. Och om du använder samma lösenord på flera webbplatser och tjänster kommer en hackare att få åtkomst till flera tjänster från bara ett lösenord.
Välj starka lösenord som är svåra för cyberbrottslingar att komma på. Ett starkt lösenord ska vara:
- Långt – minst 12 tecken och helst fler.
- En blandning av tecken – versaler, gemener, symboler och siffror.
- Undviker det uppenbara – till exempel siffror i följd (”1234”) eller personlig information som någon som känner dig kan gissa, till exempel ditt födelsedatum eller ditt husdjurs namn.
- Undviker tangentbordsmönster som är lätta att komma ihåg.
En lösenordshanterare kan hjälpa. Lösenordshanterare kan hjälpa användare skapa starka lösenord, lagra dem i ett digitalt valv som skyddas av ett enda huvudlösenord, samt hämta dem när du behöver logga in på ett konto.
#3: Aktivera flerfaktorsautentisering när det går
Flerfaktorsautentisering är en autentiseringsmetod som ber användarna att tillhandahålla två eller fler verifieringsmetoder för att komma åt ett onlinekonto. Flerfaktorsautentisering kan till exempel gå längre än att bara fråga efter användarnamn och lösenord genom att begära ytterligare information som till exempel:
- Ett extra engångslösenord som webbplatsens autentiseringsservrar skickar till användarens telefon eller e-postadress.
- Inloggning via Bank-ID eller liknande säkerhetsapp.
- Ett fingeravtryck eller annan biometrisk information, till exempel röst- eller ansiktsigenkänning.
Flerfaktorsautentisering minskar risken för en framgångsrik cyberattack. För att göra dina onlinekonton säkrare är det en bra idé att implementera flerfaktorsautentisering där detta är möjligt. Du kan också fundera på att använda en tredjepartsapp för autentisering, till exempel Google Authenticator eller Authy, för att hjälpa dig med internetsäkerhet.
#4: Håll programvara och operativsystem uppdaterade
Håll dig uppdaterad med ditt operativsystem och alla program du använder. Utvecklare arbetar alltid på att hålla sina produkter säkra, de övervakar även de senaste hoten och släpper säkerhetsuppdateringar vid sårbarheter. Genom att använda de senaste versionerna av ditt operativsystem och program kommer du att kunna nyttja de senaste säkerhetsuppdateringarna. Det här är extra viktigt för program som innehåller betalningar, hälsa eller annan känslig information.
#5: Kontrollera att webbplatser ser och känns pålitliga
Det är viktigt att alla webbplatser du besöker, i synnerhet de du betalar på, är pålitliga. En viktig sak att leta efter är ett uppdaterat säkerhetscertifikat – leta efter URL:er som börjar med "HTTPS" istället för "HTTP" ("S" står för "säker") och har en hänglåsikon i adressfältet. Andra pålitlighetssignaler inkluderar:
- Text som saknar stavningsfel och grammatiska misstag - kända märken kommer alltid se till att sina webbplatser har snygg och välskriven text.
- Bilder som inte är pixlade och som passar skärmens bredd.
- Reklam som känns naturlig och inte överdriven.
#6: Granska dina integritetsinställningar för förstå integritetspolicyer
Marknadsförare älskar att förstå dig, och samma sak gäller för hackare. Båda dessa kan lära sig mycket från hur du surfar och din användning av sociala media. Men du kan faktiskt beställa över din egna information. Både webbläsare och telefoners operativsystem har inställningar som kan skydda din integritet på internet. Sociala media så som Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och andra har integritetsskyddande inställningar. Det är värt att granska dina integritetsinställningar och se till att de är på en nivå du är bekväm med.
Flera av oss accepterar integritetspolicyer utan att läsa dem, men med så mycket data som används för marknadsföring och reklam, är det bra att granska integritetspolicyerna på webbplatser och program du använder för att förstå hur din data samlas in och används. Men tänk dock på att även om dina inställningar är privata, är inget på nätet egentligen privat. Hackare, webbplatsers administratörer och polisen kan fortfarande ha åtkomst till informationen du anser vara privat.
#7: Var försiktig med var du klickar
Ett dåligt klick kan avslöja din personliga data på internet eller infektera din enhet med skadlig programvara. Det här är varför det är viktigt att surfa varsamt och undvika olika saker på internet, t.ex. länkar from opålitliga källor och skräppost via e-post, frågesporter, clickbait "gratis" erbjudanden eller konstig reklam.
Om du får ett e-postmeddelande du inte är säker på, bör du undvika att klicka på länkar eller bilagor i det.
Det är bäst att inte öppna e-postmeddelande du inte litar på alls. Om du är osäker på om ett e-postmeddelande är legitimt eller inte, gå direkt till källan. Du kan exempelvis ringa din bank och fråga.
När du är på en webbplats, se till att länkar går till relevanta ämnen, t.ex. om du klickar på en länk som bör vara om Afrika, men istället går till en clickbait-artikel som handlar om viktminskning, bör du stänga webbläsaren.

#8: Se till att dina enheter är säkra
En rapport upptäckte att nästan en tredjedel av telefonanvändare inte använde lösenord, låsskärmar eller andra säkerhetsfunktioner. Med alla enheter, telefoner, datorer, surfplattor, smartklockor, smarta TV:s, etc, är det smart att använda lösenord och PIN-koder samt andra säkerhetsåtgärder så som fingeravtryck eller ansiktslås.
#9: Gör reservkopior regelbundet
Det är viktigt att göra reservkopior på viktig personlig information och föra över på externa hårddiskar samt regelbundet skapa nya reservkopior. Utpressningsprogram – ett typ av skadligt program, innefattar att cyberbrottslingar låser din dator så att du inte kan komma åt dina viktiga filer. Att göra en reservkopia på din och din familjs data, kan hjälpa förmildra påverkan av en sådan attack.
#10: Stäng oanvända konton
Flera av oss samlar på oss konton som vi inte längre använder. Dessa kan vara svaga länkar vid användningen av internet, inte är bara gamla konton mer sannolika att ha svagare lösenord, men vissa av sådana sidor har även dåliga dataskyddspolicyer. Utöver detta kan cyberbrottslingar samla ihop informationen som du har lämnat kvar, t.e.x på gamla profiler på sociala media, där du har angivit ditt födelsedatum, -plats, etc.
#11: Var försiktig med vad du laddar ned
En av målen för cyberbrottslingar är att lura dig till att ladda ned skadlig programvara. Skadlig programvara kan se ut som ett helt vanligt program, ett populärt spel eller något som kontrollerar trafiken eller vädret. Programmet kan även gömmas på en illvillig webbplats som försöker installera detta på din enhet.
Skadlig programvara orsakar skada t.ex. på hur din enhet drivs, den kan stjäla dina personuppgifter eller tillåta icke godkänt åtkomst till din maskin. Det här kräver oftast att du har gjort något fel, men det finns även drive-by-nedladdningar där en webbplats försöker installera programvara på din dator utan att be om tillåtelse först. Tänk försiktigt innan du laddar ned någon på din enhet, ladda endast ned innehåll från pålitliga eller officiella källor.
#12: Var försiktig med vad du lägger upp
Internet har ingen Radera-knapp. Alla kommenterar eller bilder du lägger upp på nätet blir kvar där för evigt eftersom att bara för att du tar bort originalet kommer inte alla kopior att försvinna också. Det finns inget sätt för dig att ta tillbaka en kommentar eller bild som du ångrade dig att du laddade upp. Lägg inte upp något på nätet som du inte vill att en förälder eller framtida arbetsgivare ska se.
Var även försiktig med att lägga upp personlig information. Du bör exempelvis undvika att lägga upp din hemadress eller födelsedag på sociala media. Du hade väl inte gett ut den här informationen till individuella främlingar, så varför hade du gjort det för potentiellt miljontals främlingar på nätet?
Var försiktig med var du delar eller lägger upp din e-postadress. Det är en bra idé att ha ett sekundärt mejlkonto som du bara använder för registreringar och prenumerationer, och som inte är samma som du använder för vänner och familj eller din jobbmejl.
#13: Var försiktig med vem du träffar på nätet
Personer du träffar på nätet är inte alltid den de utger sig för att vara. Personen kan till och med vara helt overklig. Falska sociala mediaprofiler är ett populärt sätt för hackare att kontakta internetanvändare och stjäla dina pengar på. Var lika försiktig på nätet som du hade varit i verkliga livet. Det här är i synnerhet sant med det ökande antalet dejtingbedrägerier under de senaste åren.
#14: Dubbelkolla information på nätet
Tyvärr finns det mycket felinformation, "fake news" och andra lögner på internet. Det är enkelt att tappa bort sig i floden av information som vi utsätts för varje dag. Om du läser något som du är osäker på, läs på lite på egen hand för att framställa fakta. Pålitliga webbplatser kommer att ha referenser till informationens ursprungskälla. Misstänksamma webbplatser kommer oftast inte ha några referenser alls. Läs vår guide till att upptäcka fake news här.
#15: Använd ett bra antivirus och håll det uppdaterat
Du bör inte bara följa säkerhetsråd för gott beteende på nätet, det är även viktigt att använda ett antivirus i bra kvalitet. Säkerhetsprogramvaror skyddar dina enheter och data samt blockerar vanliga hot som virus, skadlig programvara, samt komplicerade saker som spionageprogram, cryptolås och XSS-attacker. Precis som med operativsystem och program, är det viktigt att hålla ditt antivirus uppdaterat för att vara ikapp de senaste cyberhoten.
Rekommenderade produkter:
- Kaspersky Anti-Virus
- Kaspersky Total Security
- Kaspersky Internet Security
- Kaspersky Password Manager
- Kaspersky Secure Connection
Läs mer:
- Internetsäkerhet: Åldersbaserade riktlinjer för barn och tonåringar
- Vad barn bör göra och inte bör göra på internet
- Prata med dina barn om cybersäkerhet, det är aldrig för sent
- Din guide till när ett barn bör få en telefon
Referenser (dessa vänder sig inte till läsaren och tillhandahålls bara som hjälp till intern granskning):
https://clario.co/blog/top-internet-safety-rules/
https://www.snbsd.com/about/online-safety-guide
https://neeva.com/learn/25-best-internet-safety-tips-for-every-situation
https://www.mcafee.com/blogs/tips-tricks/10-tips-stay-safe-online/
Topp 15 säkerhetsråd för internet och vad du inte bör göra på nätet
Kaspersky