Hoppa till huvudinnehållet

De 15 viktigaste reglerna för säkerhet på nätet och vad man inte bör göra online

De 15 viktigaste reglerna för säkerhet på nätet och vad man inte bör göra online

Så mycket av vårt dagliga liv kretsar kring internet, från arbete till utbildning och till och med att prata med vänner. En enkät från 2021 upptäckte att det genomsnittliga hushållet i USA har 25 olika internetanslutna enheter, vilket var en ökning från 11 stycken 2019. Ju fler konton och enheter på nätet du har, desto högre risk är det att du hamnar i knipa. Det är just därför det är så viktigt att förstå reglerna för säkerhet nätet, så att du och din familj är skyddade mot hot som kan skada dina uppgifter och enheter. Läs vidare för att ta reda på vilka faror som finns på internet och hur du skyddar dig.

De största farorna med internet

När du och din familj använder internet utsätter ni er (ofta utan att veta om det) för en mängd olika potentiella hot på nätet. De digitala landskapen som vi känner dem utvecklas ständigt i takt med att cyberbrottslingar hittar nya sätt att angripa internetanvändare. Här är en lista över några av de största farorna på internet som du och din familj måste vara uppmärksamma på:

 • Identitetsstöld.
 • Dataöverträdelser.
 • Skadlig programvara och virus.
 • Nätfiske och bedrägeri via e-post.
 • Falska webbplatser.
 • Onlinebedrägeri.
 • Romantikbedrägeri.
 • Olämpligt innehåll.
 • Nätmobbning.
 • Dåliga integritetsinställningar.

Viktiga tips för säkerhet på nätet

För att undvika alla dessa faror rekommenderar vi att du följer våra grundläggande säkerhetstips för internet när du eller din familj är online:

1. Se till att du använder en säker internetanslutning

Även om offentligt Wi-Fi inte är att rekommendera blir det ibland oundvikligt när du är ute och reser. Men när du kopplar upp dig på en offentlig plats och använder en offentlig Wi-Fi-anslutning har du ingen direkt kontroll över dess säkerhet, vilket kan göra dig sårbar för cyberattacker. Så om du använder ett öppet Wi-Fi-nätverk, bör du undvika att köpa saker eller använda din bank.

Om du behöver göra något av detta bör du använda ett virtuellt privat nätverk (VPN).. Ett VPN skyddar alla data som du skickar över ett osäkert nätverk med realtidskryptering. Om du inte använder ett VPN bör du vänta med att utföra personliga transaktioner tills du har möjlighet att använda en pålitlig internetanslutning. Du kan läsa mer om vad ett VPN är här.

2. Välj starka lösenord

Lösenord är en av de svagaste faktorerna när det kommer till cybersäkerhet. Folk väljer ofta lösenord som är enkla att komma ihåg, och därför blir det även enkelt för hackare att knäcka dem med hackningsprogram. Om du dessutom använder samma lösenord för flera webbplatser utsätts dina uppgifter för ytterligare risker. Om hackare får tag på dina inloggningsuppgifter från en webbplats kan de komma åt andra webbplatser som använder samma inloggningsuppgifter.

Välj starka lösenord som är svåra för cyberbrottslingar att knäcka. Ett starkt lösenord ska vara:

 • Långt – minst 12 tecken (helst fler).
 • En blandning av tecken – versaler, gemener, symboler och siffror.
 • Undviker det uppenbara – till exempel siffror i följd ("1234") eller personlig information som någon som känner dig kan gissa (eller som kanske redan finns på nätet), till exempel ditt födelsedatum eller ditt husdjurs namn.
 • Undviker tangentbordsmönster som är lätta att komma ihåg.

En lösenordshanterare kan hjälpa. Lösenordshanterare kan hjälpa användare skapa starka lösenord, lagra dem i ett digitalt valv som skyddas av ett enda huvudlösenord, samt hämta dem när du behöver logga in på ett konto.

3. Aktivera flerfaktorsautentisering när det går

Flerfaktorsautentisering är en autentiseringsmetod som ber användarna att tillhandahålla två eller fler verifieringsmetoder för att komma åt ett onlinekonto. Flerfaktorsautentisering kan till exempel gå längre än att bara fråga efter användarnamn och lösenord genom att begära ytterligare information som till exempel:

 • Ett extra engångslösenord som webbplatsens autentiseringsservrar skickar till användarens telefon eller e-postadress.
 • Inloggning via Bank-ID eller liknande säkerhetsapp.
 • Ett fingeravtryck eller annan biometrisk information, till exempel röst- eller ansiktsigenkänning.

Flerfaktorsautentisering minskar risken för en framgångsrik cyberattack. För att göra dina onlinekonton säkrare är det en bra idé att implementera flerfaktorsautentisering där detta är möjligt. Du kan också fundera på att använda en tredjepartsapp för autentisering, till exempel Google Authenticator eller Authy, för att hjälpa dig med internetsäkerhet.

4. Håll programvara och operativsystem uppdaterade

Utvecklarna arbetar alltid på att hålla sina produkter säkra, de övervakar även de senaste hoten och släpper säkerhetsuppdateringar om det uppstår sårbarheter i deras programvara. Genom att använda de senaste versionerna av ditt operativsystem och dina program kommer du att kunna dra fördel av de senaste säkerhetsuppdateringarna. Det här är extra viktigt för program som innehåller betalningar, hälsa eller annan känslig information om användaren.

5. Kontrollera att webbplatser verkar och känns pålitliga

Det är viktigt att alla webbplatser du besöker, i synnerhet de du betalar på (som t.ex. e-handel), är pålitliga. En viktig detalj att hålla utkik efter är ett SSL/säkerhetscertifikat. Det innebär att du ska leta efter webbadresser som börjar med "HTTPS" i stället för "HTTP" (där "S" står för "secure") och som har en hänglåsikon i adressfältet. Andra pålitlighetssignaler inkluderar:

 • Text som saknar stavningsfel och grammatiska misstag - kända märken kommer alltid se till att sina webbplatser har snygg och välskriven text.
 • Bilder som inte är pixlade och som passar skärmens bredd.
 • Reklam som känns naturlig och inte överdriven.
 • Inga plötsliga förändringar i färg eller tema. I vissa fall när användaren har interagerat med en viss webbplats och återvänt till en bekant sida från en länk kan subtila färg- eller designförändringar tyda på förfalskning.
 • Godkända standarder för onlinebetalningar: legitim e-handel använder sig endast av kredit- eller betalkortsportaler eller PayPal. Om en webbplats använder en annan form av digital penningöverföring för att ta emot betalningar kan det röra sig om bedrägeri.

6. Granska dina integritetsinställningar och sätt dig in i integritetspolicyerna

Marknadsförare älskar att förstå dig, och samma sak gäller för hackare. Båda dessa kan lära sig mycket från hur du surfar och din användning av sociala media. Men du kan själv bestämma hur mycket information som tredje part får tillgång till. Både webbläsare och telefoners operativsystem har inställningar som kan skydda din integritet på internet. Sociala media så som Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och andra har integritetsskyddande inställningar som du kan aktivera. Det är värt att granska dina integritetsinställningar och se till att de är på en nivå du är bekväm med.

Flera av oss accepterar integritetspolicyer utan att läsa dem, men med så mycket data som används för marknadsföring och reklam är det bra att granska integritetspolicyerna på webbplatser och i program du använder för att förstå hur dina data samlas in och används. Men tänk dock på att även om dina inställningar är privata, är inget på nätet egentligen helt privat. Hackare, webbplatsers administratörer och polisen kan fortfarande ha åtkomst till informationen du anser vara privat.

7. Var försiktig med misstänkta länkar och var du klickar

Ett dåligt klick kan avslöja dina personliga data på internet eller infektera din enhet med skadlig programvara. Det är därför det är så viktigt att surfa uppmärksamt och undvika vissa saker på internet, t.ex. länkar från opålitliga källor och skräppost, frågesporter, klickbete, "gratis" erbjudanden eller konstig reklam.

Om du får ett e-postmeddelande du inte är säker på bör du undvika att klicka på länkar eller bilagor i det.

Det är bäst att inte öppna e-postmeddelande du inte litar på alls. Om du är osäker på om ett e-postmeddelande är legitimt eller inte, gå direkt till källan. Om du t.ex. får ett misstänkt e-postmeddelande från din "bank" ska du ringa din bank och fråga om e-postmeddelandet är äkta.

När du är på en webbplats ska du se till att länkar leder dig vidare till relevanta eller förväntade ämnen. Om du till exempel klickar på en länk som du tror handlar om safari i Afrika, men i stället hamnar på en klickbeteliknande sida om kändisars viktminskning eller en artikel med temat "var är de nu?", ska du snabbt stänga sidan.

En kvinna undersöker tips om säkerhet på nätet tillsammans med sitt barn och sin partner

8. Se till att dina enheter är säkra

Eftersom upp till 60 % av alla människor använder mobila enheter för att handla och hitta information på nätet, istället för en stationär dator, är det viktigt att de är säkrade på rätt sätt. Med alla enheter, telefoner, datorer, surfplattor, smartklockor, smarta TV:s, etc, är det smart att använda lösenord och PIN-koder samt andra säkerhetsåtgärder så som fingeravtryck eller ansiktslås. Dessa åtgärder minskar sannolikheten för en cyberattack eller för att hackare stjäl dina personuppgifter.

9. Säkerhetskopiera data regelbundet

Det är viktigt att säkerhetskopiera viktig personlig information på externa hårddiskar och regelbundet skapa nya säkerhetskopior. Utpressningstrojaner är en typ av skadlig programvara som innebär att cyberkriminella låser din dator så att du inte kan komma åt värdefulla filer. Att göra en reservkopia på din och din familjs data, kan hjälpa förmildra påverkan av en sådan attack. Du kan skydda dig ytterligare med lämplig säkerhetsprogramvara. Andra former av skadlig programvara nekar dig åtkomst till dina personuppgifter genom att överbelasta ditt system eller helt enkelt radera filer, så var försiktig.

10. Stäng konton som du inte använder

Under årens lopp har många av oss samlat på oss gamla konton som vi inte längre använder. Dessa kan vara en svag länk när det gäller säkerheten på internet: inte nog med att gamla konton oftare har svagare lösenord, vissa av dessa webbplatser kan också ha dåliga dataskyddspolicyer. Dessutom kan cyberbrottslingar pussla ihop den information som du har lämnat kvar i dem, t.ex. gamla profiler på sociala medier, som ditt födelsedatum eller din födelseort osv. för att bygga upp en bild av din identitet i ett försök att hacka dig senare. Vi rekommenderar därför att du avslutar dina gamla onlinekonton och begär att dina uppgifter raderas från de berörda tredjepartsservrarna.

11. Var försiktig med vad du laddar ner

Ett av cyberbrottslingarnas främsta mål är att lura dig att ladda ner skadlig programvara som kan användas för att öppna en "bakdörr" till din dator. Skadlig programvara kan se ut som ett helt vanligt program, ett populärt spel eller något som kontrollerar trafiken eller vädret. Programmet kan även gömmas på en illvillig webbplats som försöker installera skadlig programvara på din enhet.

Skadlig programvara orsakar skada till exempel genom att påverka hur enhetens fungerar, stjäla dina personuppgifter eller ge obehöriga tillgång till din dator. Detta kräver oftast att du själv gör något, men det finns också drive-by-nedladdningar, där en webbplats försöker installera programvara på din dator utan att först be om lov. Tänk efter ordentligt innan du laddar ned något på din enhet, ladda endast ned innehåll från pålitliga eller officiella källor. Kontrollera regelbundet dina nedladdningsmappar och om okända filer dyker upp på ditt system (potentiellt från en drive-by) bör du radera dem omedelbart.

12. Var försiktig med vad du publicerar och var

Internet har ingen Radera-knapp. En kommentar eller bild som du lägger ut på nätet kan bli kvar för alltid eftersom det inte går att ta bort eventuella kopior som andra personer har gjort om du tar bort originalet. Det finns inget sätt för dig att ta tillbaka en kommentar eller bild som du ångrade dig att du laddade upp. Lägg inte upp något på nätet som du inte vill att en förälder eller framtida arbetsgivare ska se.

Var även försiktig med att lägga upp personlig information. Undvik till exempel att lämna ut ditt personnummer, din adress eller ditt födelsedatum på sociala medier. Du skulle inte lämna ut personlig information till en helt främmande människa, så lämna inte ut den till miljontals människor på nätet.

Var försiktig med var du delar eller lägger upp din e-postadress. Det är en bra idé att ha ett sekundärt mejlkonto som du bara använder för registreringar och prenumerationer, och som inte är samma som du använder för vänner och familj eller din jobbmejl.

13. Var försiktig med vem du träffar på nätet

Personer du träffar på nätet är inte alltid den de utger sig för att vara. Personen kan till och med vara helt overklig. Falska sociala mediaprofiler är ett populärt sätt för hackare att kontakta internetanvändare och stjäla dina pengar på. Var lika försiktig på nätet som du hade varit i verkliga livet. Detta gäller särskilt med tanke på att bedrägerier i samband med nätdejting har ökat på senare år.

14. Dubbelkolla information på nätet

Tyvärr finns det mycket felinformation, "fake news" och andra lögner på internet. Det är enkelt att tappa bort sig i floden av information som vi utsätts för varje dag. Om du läser något som du är osäker på, läs på lite på egen hand för att framställa fakta. Pålitliga webbplatser har referenser till informationens ursprungskälla. Misstänksamma webbplatser kommer oftast inte ha några referenser alls. Läs vår guide till att upptäcka fake news här.

15. Använd ett bra antivirusprogram och håll det uppdaterat

Förutom att följa säkerhetstipsen för beteende på nätet är det viktigt att använda en antivirusleverantör av god kvalitet. Programvara för internetsäkerhet skyddar dina enheter och data och blockerar vanliga hot som virus och skadlig programvara (samt komplexa hot som spionappar, "cryptolockers" och XSS-attacker). Precis som med alla operativsystem och appar är det viktigt att hålla antivirusprogrammet uppdaterat för att ligga steget före de senaste cyberhoten.

3 Säkerhetsregler för barn på nätet

Även om många av tipsen för att hålla sig trygg på nätet är desamma för vuxna och barn, är de inte enkla att förklara. Ofta kan barn av misstag bli en inkörsport för skadliga aktörer att få tillgång till era digitala system. Det är därför viktigt att lära dina barn hur man håller sig säker på nätet för att skydda ditt hemnätverk från oönskade olyckor. Här är 3 områden som du bör täcka:

Digitalt fotavtryck

Ditt digitala fotavtryck, det som finns kvar av dig på nätet efter användning, är ett viktigt begrepp som barn behöver känna till. När man undervisar barn om detta är det viktigt att fokusera på hur lättillgänglig informationen är och hur andra kan använda dessa data (t.ex. e-postadresser och användarnamn som innehåller identifierande information, som kan användas för brottslig verksamhet). Ytterligare diskussioner kan också komma utgående från detta, till exempel om att dela innehåll online (via sociala medier, spelkonton och e-post). Var noga med att tydligt ange vilket innehåll som inte är tillåtet på internet (foton, adress, telefonnummer och mellannamn).

Lösenord

Starka lösenord är en oumbärlig del av dagens cybersäkerhetsåtgärder. Att redan i tidig ålder lära barnen vikten av starka lösenord (lösenord som består av minst 12 tecken och är en blandning av bokstäver, siffror och symboler) och hur de ska lagras är ett av de enklaste sätten att göra internet säkrare för din familj. Det är också därför det kan vara mycket användbart att ha ett lösenordshanteringssystem som automatiskt kan fylla i lösenordsuppgifter för olika webbplatser.

Kommunikation

Meddelanden och kommunikation på nätet är en av de vanligaste vägarna för alla typer av cyberbrottslingar och är ett "måste" för dina barns säkerhet. I första hand är det viktigt att förklara hur man identifierar och undviker meddelanden, misstänkta länkar, nedladdningar eller e-post från främlingar som ber om identifieringsuppgifter på nätet. Detta kan också leda till en större diskussion om hur man upptäcker nätfiskebedrägerier och falska webbplatser. Den näst viktigaste delen av säker onlinekommunikation är korrekt beteende med andra. Precis som i den verkliga världen kan det för att vara trygg ibland vara viktigt att vara vaksam, använda artig kommunikation och lära sig att identifiera och inte delta i mobbning. Lär ditt barn hur nätmobbning ser ut och hur man beter sig vänligt mot andra på nätet.

Rekommenderade produkter:

Läs mer:

De 15 viktigaste reglerna för säkerhet på nätet och vad man inte bör göra online

Eftersom internet har blivit en del av vårt dagliga liv är det viktigt att hålla sig trygg på nätet. Här är 15 regler för säkerhet på nätet som håller dig och din familj trygga.
Kaspersky logo

Related articles