Hoppa till huvudinnehållet

Åtta sätt att skydda betalkortsinformation på nätet

Åtta sätt att skydda betalkortsinformation på nätet

Du kan klicka till dig en ny klänning eller beställa hem mat utan att behöva lämna soffan. Det låter bekvämt, och det är det. Men kom ihåg att hackare vill komma åt din personliga information för att kunna köpa sig fina saker för dina pengar. Som tur är finns det enkla sätt att skydda sig själv och sin betalkortsinformation på nätet.

1) Begränsa riskerna genom att ha ett konto

Använd ett enda betalkort när du handlar på nätet. På så sätt utsätter du inte flera konton för hackare, och kan enkelt söka efter misstänkta utgifter. Vissa banker erbjuder specialkort för just användning på nätet. Konfigurera så att du får en sms- eller e-postvarning varje gång ett köp görs via ditt konto. Om möjligt ska du checka ut som gäst när du handlar i stället för att skapa ett konto där din kortinformation lagras i en profil.

2) Skaffa virtuella kontonummer

Kontakta betalkortsföretaget och ta reda på om det erbjuder en virtuell nummertjänst. Det är en funktion som skapar ett tillfälligt engångskortnummer för varje inköpstransaktion du gör online. Den faktiska kortinformationen visas inte under betalningsprocessen, men det tillfälliga numret är kopplat till ditt konto så att du kan genomföra köpet. Om hackare senare får tag på dina data är det inte ditt riktiga kortnummer de har kommit åt.

3) Skapa unika lösenord

Lösenord för onlinekort och bankprofiler ska vara unika och komplexa för att förhindra hackare från att komma åt flera konton med samma inloggningsinformation. I allmänhet är ett effektivt lösenord långt, innehåller både stora och små bokstäver och har siffror och symboler (om det är tillåtet). Använd en fras eller en hel mening för att skapa komplexitet och ersätt ord som ”till” med siffran 2 och ”och” med &. Använd fraser som är lätta att komma ihåg, men som inte innehåller några personuppgifter. Skriv inte ned lösenorden.

4) Kom ihåg att ”S står för säker”

Se alltid till att din anslutning till en webbplats är säker. När en låssymbol syns i webbläsarens URL-fält, och adressen börjar med ”https” i stället för ”http”, betyder det att transaktionen är krypterad. Det ger inte hundraprocentig säkerhet eftersom cyberbrottslingar kan skaffa giltiga säkerhetscertifikat, men opportunistiska bedrägerier förhindras.

5) Använd kända, betrodda webbplatser

Välj återförsäljare som du känner till. Om du inte känner till en webbplats ska du göra lite efterforskningar och ta reda på mer om den. Observera även designen, om den ser oprofessionell ut bör du leta efter produkten någon annanstans. Det finns många ansedda e-handelswebbplatser att välja mellan.

6) Handla endast via ett säkert nätverk

När du handlar på nätet ska du använda säkra, betrodda webbplatser och undvika offentliga trådlösa nätverk. Cyberbrottslingar spionerar ofta på offentliga trådlösa nätverk och fångar upp data som överförs där. Offentliga nätverk kan göra dig sårbar för sådana attacker så att hackare kommer åt konfidentiell finansiell information, bankuppgifter, kontolösenord och andra känsliga data. Läs mer om säkerhet i offentliga trådlösa nätverk.

7) Använd säkerhetsprogramvara

Använd en säkerhetsprogramvara som skyddar både stationära och mobila enheter. Många handlar på små mobila enheter, vilket innebär en större sårbarhet för hackare. Skydda dig med antivirusprogramvara eller ett omfattande internetsäkerhetsprogram som skyddar alla enheter.

8) Uppdatera dig för säkerhetens skull

Håll operativsystemet och annan programvara uppdaterad. Uppdateringar patchar ofta, eller täpper till, säkerhetsluckor. När du får ett meddelande om att en uppdatering är tillgänglig ska du hämta den direkt.

De här tipsen kan verka enkla, men de är effektiva för att minska riskerna vid onlineshopping. Det känns behagligare att fönstershoppa virtuellt när du vet att betalkortsuppgifterna är säkra.


Åtta sätt att skydda betalkortsinformation på nätet

Vi gör allt från att betala räkningar till att handla mat med betalkortet, det används varje dag. Här följer några tips som hjälper dig att skydda betalkortsinformation på nätet.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg