Hoppa till huvudinnehållet

Fyra föräldrakontrolltips som skyddar barnen online

Det är viktigt för föräldrar att hålla sina barn säkra på nätet. Som tur är gör dagens skyddsverktyg saken enklare. Att använda programvara för föräldrakontroll är ett säkert och smidigt sätt att hantera onlinebeteende. Det hjälper dig att förhindra att barn får åtkomst till olämpliga webbplatser och olämpligt innehåll.

Föräldrakontroll på nätet handlar dock om mer än det. Vissa verktyg bidrar till att göra snabbmeddelanden, chattar och vissa appar säkrare för unga användare. De kan även uppmärksamma dig på vissa aktiviteter, såsom nya inlägg på sociala medier och nya vänner, och gör att du kan styra vilka appar barnen hämtar. Med rätt programvara för föräldrakontroll kan du känna dig säker på att barnen skyddas mot vissa saker. Titta efter sådana funktioner i programvaran för föräldrakontroll för att hålla barnen säkrare online.

Filtrering och blockering

Att styra var barnen tillbringar sin tid på nätet är halva striden. Filtrerings- och blockeringsfunktioner kan hjälpa dig att hålla barnen borta från webbplatser för vuxna. Programvaruinställningar kan blockera specifika kategorier av innehåll. Sådana program kan även blockera vissa typer av snabbmeddelanden, e-postmeddelanden och programhämtningar. Prova programvara som gör att du kan skapa listor över tillåtna och blockerade webbplatser.

Blockera utgående innehåll

Barn använder inte alltid sunt förnuft när det gäller att skicka sms och andra meddelanden. Genom att använda programvara med funktioner som blockerar vissa typer av innehåll från att skickas skyddar du barnen. Genom att övervaka vilka meddelanden som kommer in och går ut får du insikt i vad som händer i barnens liv.

Begränsa onlinetiden

Det är tillräckligt svårt för vuxna att begränsa sin skärmtid, och för barn är det ännu svårare. Enligt en rapport från 2017 av Common Sense Media spenderar barn som är upp till åtta år i genomsnitt två timmar och 19 minuter online varje dag. Barn mellan åtta och 12 år använder enheter cirka fyra timmar och 36 minuter om dagen.

Programvara för föräldrakontroll hjälper dig att styra hur mycket tid barnen tillbringar online. Du kan skapa ett schema för varje barn. Ett meddelande visas när de har tillbringat en viss tid online, och när tiden är på väg att ta slut.

Övervaka innehåll

Vet du vad dina barn söker efter online? En nyligen genomförd studie visar att barn huvudsakligen söker efter videoinnehåll. Sökningarna leder ofta till att de hittar olämpligt innehåll. Leta programvara som gör att du kan spåra barnens aktivitet i nätverk och på enheter. Effektiv programvara registrerar hur många – och vilka – sidor barnen besöker så att du får begrepp om deras surfvanor.

Med hjälp av programvara för föräldrakontroll, som Kaspersky Safe Kids eller ett omfattande internetsäkerhetsprogram med funktioner för föräldrakontroll, kan du övervaka vad barnen söker efter på nätet och vilka de interagerar med online i syfte att skydda dem. Du får även en hint om vilken typ av samtal du bör ha med barnen om deras internetanvändning.


Fyra föräldrakontrolltips som skyddar barnen online

Det är viktigt för föräldrar att hålla sina barn säkra på nätet. Följande tips hjälper dig att hantera barnens onlinebeteende.
Kaspersky logo

Related articles