Skip to main

Ditt företagsnätverk kan vara angripet av cyberbrottslingar. Vi behöver ingen insiderinformation för den kunskapen, och det handlar inte om någon skrämselstrategi. Det är bara ett grundläggande faktum som gäller alla moderna företag. Till skillnad från "konkreta" brottslingar som måste lägga mycket tid och arbete på att hitta fysiska platser som lämpar sig för inbrott, kan cyberbrottslingen ta fram tusentals målsajter med bara några knapptryckningar. Ett företag som vill skydda sig mot cyberbrottslingarnas ständiga angreppsförsök bör därför införliva en säkerhetskultur i verksamheten.

Både de anställda och företagets ledning måste lära sig att följa en grundläggande säkerhetspraxis. Men bara vaksamhet räcker inte – företaget behöver också investera i lämpliga säkerhetsverktyg. Det går ju inte att lära medarbetarna att alltid hålla dörren låst om dörren inte har något lås.

Skydd för det lilla kontoret

Proffsen på cybersäkerhet pratar mycket om "nätverkssäkerhet". Det kan låta som något som mest gäller större företag, men faktum är att alla företag med fler än en dator har ett nätverk. Om företagets medarbetare använder smarta telefoner i arbetet, är en stationär dator plus en sådan smart telefon lika med ett företagsnätverk.

Uppmärksamhet på internetsäkerheten är företagets första viktiga skyddslager. Åtkomsten till nätverket bör skyddas med starka lösenord. (”Lösenord” är inte ett starkt lösenord.) Dessa lösenord bör bytas ut regelbundet.

Användare med åtkomst till nätverket måste lära sig att vara försiktiga med sin e-post. Klicka aldrig på länkar i ett e-postmeddelande om du inte är helt säker på att meddelandet kommer från en känd och pålitlig källa. Se upp med e-post som verkar komma från kollegor, men som saknar ett personligt meddelande. Var också försiktig med e-post där avsändaren ser ut att vara en bank eller ett annat företag och som uppmanar dig att uppge kontouppgifter. Båda typerna kan handla om så kallade nätfiskebedrägerier som försöker lura mottagarna.

För att kunna låsa dörren måste man först investera i ett lås

Bra, grundläggande säkerhetsrutiner minskar kraftigt risken för att cyberbrottslingar ska kunna bryta sig in i ert företagsnätverk. Men även säkerhet för små företag kräver lämpliga företagslösningar.

Gratisskydden för mindre företagär inte alltid tillräckliga. De kostnadsfria säkerhetsprogrammen handlar främst om marknadsföring. De kan vara till hjälp för att få en känsla för hur en möjlig lösning fungerar innan man köper, men funktionerna är begränsade. Men det finns effektiva säkerhetsverktyg för småföretag till överkomligt pris.

Effektiva företagslösningar bör ha de här fem grundläggande funktionerna:

  • Skydd mot datorvirus och annan skadlig programvara.
  • Mobil säkerhet, eftersom nästan alla har mobil nätverksåtkomst av något slag.
  • Kryptering av enskilda filer, mappar eller en hel skiva med data.
  • Skydd av klienter – de olika enheter och platser som tillåter åtkomst till nätverket.
  • Systemhanteringsverktyg, exempelvis patchhantering, så att skyddet uppdateras.

Med effektiva skydd och goda rutiner för internetsäkerhet kan även ett mindre företag se till att cyberbrottslingarna inte tar sig in. De kan försöka att öppna dörren till ditt nätverk, men när den inte går att forcera kommer de att leta efter ett lättare offer.

Säkerhet för småföretag kräver vaksamhet och verktyg

Ditt företagsnätverk kan vara angripet av cyberbrottslingar. Vi behöver ingen insiderinformation för den kunskapen, och det handlar inte om någon skrämselstrategi. Det är bara ett grundläggande faktum som gäller alla moderna företag. Till skillnad från "konkreta" brottslingar som måste lägga mycket tid och arbete på att hitta fysiska platser som lämpar sig för inbrott, kan cyberbrottslingen ta fram tusentals målsajter med bara några knapptryckningar.
Kaspersky Logo