Hoppa till huvudinnehållet

Endpoint Security for Business

Cyberattackerna ökar, och i framtiden blir det förmodligen ännu värre. Enligt en ny Juniper Research-studie kommer cyberbrottslingar att stjäla 33 miljarder register årligen år 2023. Om du äger ett företag, oavsett hur stort det är, visar dessa siffror klart och tydligt varför du måste lägga större vikt vid internetsäkerhet.

I allmänhet tänker företagsledare inte så mycket på att skydda nätverken från virtuella attacker förrän det är för sent. Det kan ta flera månader för företag att identifiera dataöverträdelser. Det innebär att cyberbrottslingarna har mer tid på sig efter överträdelsen att distribuera känslig information innan konsumenter, företag och andra börjar att begränsa skadan.

Ett av de mest sårbara elementen i företagsnätverk kan till och med IT-proffs missa: klientenheterna. Dataintrången blir allt fler och det är viktigt att skydda klientenheterna för att kunna skydda företagstillgångarna.

Klientsäkerhet är viktigt

Klientenheter, eller endpoints på engelska, är alla enheter som via internet är anslutna till det nätverk som är företagets tekniska kärna. Termen omfattar stationära datorer, bärbara datorer, smarta telefoner, POS-system, skrivare, skannrar och surfplattor. Allt som anställda använder för att kommunicera med varandra och dela data kan vara sårbart.

Klientsäkerhetshantering är den policy du skapar för att säkerställa att alla klientenheter i nätverket uppfyller en viss säkerhetsnivå. Den ingår i det omfattande internetsäkerhetsprogram som behövs för såväl små lokala och stora multinationella företag i dag. Det är mindre som en försäkringspolicy och mer som ett väl upplyst larmsystem som stoppar hackare som vill åt värdefulla data.

Varför ska jag oroa mig för klientenheterna?

Klientenheterna är de svagaste länkarna i alla företagsnätverk i dag. Låt oss titta på orsakerna till dataintrång 2017. Vissa företag installerar antivirusprogram på datorerna, och det är smart, men glömmer de mobila enheterna. Anställda kan vara vårdslösa eller missnöjda och det är via klientenheterna som de har tillgång till nätverket.

Men hackare och nätfiskeattacker då? Illasinnade programmerare söker efter den enklaste sårbarheten med högst sannolikhet för framgång i ett system. Fler anställda arbetar på distans och det innebär att det finns fler klientenheter och fler möjligheter till fel.

Många utmaningar för effektivt skydd

Internetsäkerhetsprogram blir allt mer komplicerade i takt med att fler klientenheter införs i företagsnätverk. Det är enklare att jobba effektivt med mobilitet och enkel kommunikation, men det kan vara svårare att skydda systemen.

Företagsledare måste skapa en policy som täcker nätverk utan geografiska gränser för att kunna skydda klientenheterna. Det kanske inte är ekonomiskt realistiskt att ha en intern och centralt hanterad server för att validera anställda och leverantörer som behöver data från nätverket. Anställda med fjärrsystem kanske missar att uppdatera programvaran eller är oförsiktiga med e-postmeddelanden och hämtningar.

Så här optimerar du säkerheten

Det finns allt mer att tänka på när du sköter klientsäkerheten. En bra utgångspunkt är att kräva att alla enheter har ett godkänt operativsystem och ett VPN (virtuellt privat nätverk). Om en enhet inte uppfyller policyn finns det sätt att begränsa åtkomsten till viktiga data. Nu kan du underhålla säkerhetsprogram på distans eller till och med automatisera detta för att förenkla processen. Här kan du läsa mer om Kaspersky Labs klientsäkerhetslösningar.


Endpoint Security for Business

Cyberattackerna ökar, bl.a. mot klientenheter. Läs om varför klientsäkerhet är viktigt och börja skydda sårbara klienter redan i dag.
Kaspersky logo

Related articles