Hoppa till huvudinnehållet

Hur du håller dig säker på dejtingappar

Sedan den första dejtingsidan lanserade på 1990-talet har nätdejting växt i popularitet och blivit normaliserat världen runt. Miljontals människor använder dejtingsidor för att hitta kärlek och närhet - men även fast det är kul att hitta en partner, finns det även risker, inklusive bedrägeri och oönskat eller hotfullt beteende. För att få en säker och framgångsrik dejtingupplevelse är det viktigt att vara varsam om möjliga faror och hur du undviker dem.

Farorna med nätdejting

Nackdelarna med nätdejting handlar om mer än att bara bli ghostad eller få sitt hjärta krossat, det finns många risker med att träffa personer från internet. Möjloga hot innefattar:

Bedrägerier med onlinedejting

Bedrägerier med dejtingappar – en digital version av det gamla sol-och-vår-bedrägeriet – är när någon tror sig ha fått kontakt eller en matchning via en webbplats eller app för onlinedejting – men den person de talar med är i verkligheten en bedragare. Bedragaren manipulerar eller groomar den andra personen för att med tiden vinna deras förtroende – i slutänden så att de antingen kan be dem om pengar eller få tillräckligt mycket personlig information om dem så att de kan genomföra en identitetskapning. Läs mer om vanligt kärleksbedrägeri här.

Falska dejtingappar och -sidor

Inte alla dejtingappar och -sidor är genuina. Det har blivit så många falska dejtingappar och -sidor att under 2022 utfärdade Better Business Bureau i USA en varning om dem. Falska dejtingsidor kan vara svåra att upptäcka och personer hittar dem oftast genom reklam eller sökningar via sökmotorer. Från första anblick kan de verka legitima, med automatisk skapande av konton via Google eller Facebook, goda omdömen, en ikon som säger "endast 18+" och länkar till sidor som du förväntar dig att se, t.ex. en integritetspolicy och användarvillkor. Men de flesta profilerna på dessa falska sidor är faktiskt oäkta, och om du skriver till dem kostar det ofta pengar. Om du klagar till kundtjänsten kommer du förstå att dem är även oäkta.

Falska profiler och catfishing

Statistik varierar men det uppskattas att ungefär en av tio dejtingprofiler är falska. Motivationer för att skapa en falska dejtingprofil varierar, vissa skapas för att sälja eller marknadsföra en produkt till andra, medans andra skapas för catfishing (skapa en falsk person för att försöka upprätta en relation med någon). Andra är illvilliga och är till för att stjäla pengar från andra.

Trakasserier och oönskade meddelanden

En studie från Pew Research Center år 2020 visade att många kvinnor upplevde någon form av trakasserier på dejtingsidor och -appar. 57 % av kvinnor på nätdejtingsidor mellan 18 och 34 år sa att de hade tagit emot opassande meddelanden eller bilder som de ej hade bett om. I samma studie rapporterade 19 % av kvinnorna mellan 18 och 34 år hot om fysisk skada.

Stalking

Samma studie visade även att 37 % av folk som dejtar på nätet upplevde att andra användare fortsatte skicka meddelanden till dem även fast de hade redan sagt att de inte var intresserade. Ibland går risken utöver användare som inte accepterar ett nej, det här kan leda till stalking i verkliga livet. I vissa fall kan detta inkludera att stalkers hittar var du bor eller arbetar och dyker upp och börjar trakassera dig i verkliga livet.

Beroende av onlinedejting

Nätdejting kan bli som ett beroende för vissa personer. Om du använder dejtingappar är det bra att ta en paus då och då. Det här kommer att ge dig lite perspektiv och låta nätdejting förbli roligt istället för stressigt.

Varningstecken att se upp för när du använder dejtingappar

Att tänka på säkerhet är viktigt när man dejtar på nätet. När du chattar med andra användare kan potentiella röda flaggor inkludera:

 • Någon du precis träffat på nätet frågar om ekonomisk hjälp, t.ex. på grund av en familjekris
 • De hävdar att de bor i ditt land men är ute och arbetar eller reser utomlands vilket förhindrar dem från att kunna träffa dig snart
 • De hävdar att precis ha förlorat sin man och är ensamstående
 • De försvinner från sidan och dyker upp igen med ett helt annat namn
 • De ger endast otydliga svar på dina frågor
 • De bombar dig med överdrivna komplimanger tidigt i er kommunikation
 • De vill ofta att du ska sluta använda dejtingsidan och hoppar över till t.ex. WhatsApp istället.
 • De ber om din hem- eller arbetsadress, vilket är något de gör för att få det att låta som att de bryr sig om dig
 • De berättar motsägande eller melodramatiska historier om sig själva
 • De använder osammanhängande språk eller grammatik

Många av dessa tekniker används av bedragare för att få igång ert förhållande snabbt och börja utnyttja dig. Många bedragare kommer att låta som att de gillar dig starkt och snabbt, vilket de hoppas kommer göra dig rörd och vilja dem väl.

Exempel på beteende som du kan vilja rapportera inkluderar:

 • Hon ber om ekonomiskt stöd
 • Hon ber om nakenbilder
 • Meddelanden från en minderårig
 • Skadliga eller otrevliga meddelanden
 • Försök att hota eller skrämma dig på något sätt
 • Falska eller dubblettprofiler
 • Försök att sälja produkter eller tjänster till dig
Ett par chattar med varandra på en dejtingapp. Att vara säker när man dejtar på nätet har aldrig varit så viktigt.

Råd för nätdejting

Även det inte är dig man skyller på när någon beter sig aggressivt eller olämpligt mot dig när du dejtar på nätet, finns det steg man kan ta för att maximera säkerhet för nätdejting. Här har du några användbara råd att tänka på:

Använd ett unikt foto

Undvik att använda samma bild på din dejtingprofil som du har på andra sociala mediakonton. Det är enkelt för någon att göra en bildsökning på Google, och om du använder samma bilder på din dejtingprofil som på Facebook och Instagram, kan du hittas på sociala media. Därefter kan bedragare börja skapa en uppsättning information om dig. Använd även inte bilder som någon kan använda för att hitta var du bor eller arbetar. Den här informationen kan användas i bedrägerisystem: t.ex. en främling säger att hon såg dig på kontoret och jobbar inte långt bort från dig, även fast detta inte är sant och bara sägs för att få dig att lita på henne.

Skydda din personliga information

Använd unika bilder på din profil och se till att hålla inte ta upp allt för många personliga detaljer. Det här inkluderar information som ditt efternamn, kontaktuppgifter, födelsedag, arbetsplats, när du gick i skolan, namn på sociala media osv. Den här informationen kan göra det enklare för hackare att gissa dina lösenord. De kan även använda informationen till att skicka dig nätfiskemejl. Istället bör du bara använda ditt förnamn eller ett smeknamn.

Länka inte ihop dina profiler på sociala media

Håll din dejtingprofil och dina andra konton på sociala media separata. Du har förmodligen mer personlig information på dina konton på sociala media som kan användas av hackare eller bedragare. Det är smart att granska dina integritetsinställningar på dina konton på sociala media för att se till att din säkerhetsnivå är komfortabel.

Håll dig på dejtingappen

När du chattar med en potentiell dejt eller någon du precis lärt känna kan det vara bäst att hålla dina meddelanden till chatten i dejtingappen. Bedragare vill ibland att ni ska hoppa över till en krypterad app t.ex. WhatsApp där deras beteende inte övervakas på samma sätt. Om du håller dig till chatten i dejtingappen kommer du få ett extralager av skydd, eftersom vissa appar inte låter användare skicka länkar i meddelanden och de flesta låter dig rapportera och blockera. Om saker inte blir bra mellan er behöver du inte oroa dig över att den andra personen har ditt nummer.

Begränsa din användning av platsinställningar

Stäng av appens platsinställningar eller använd det bara ibland. Det är bättre att kasta ut ett bredare nät än att låta främlingar förstå exakt var du bor.

Använd en pålitlig sida

Det finns tusentals dejtingappar världen runt. Men alla av dem är inte av hög kvalitet. Läs på innan du gör ditt val, läs recensioner och fråga dina vänner om rekommendationer. Oftast är de kända och större sidorna bättre på att skydda din privata information och se till att du är säker. När du väl beslutar dig för att sluta använda en dejtingapp eller -sida, kom ihåg att ta bort din profil.

Var inte rädd för att rapportera någon

De säkraste dejtingapparna uppmuntrar ofta dig att rapportera aggressivt eller olagligt beteende. De inkluderar oftast alternativet att blockera en individuell användare om du känner dig obekväm med någon. Om någon trakasserar dig eller försöker få pengar från dig, kontakta dejtingsidans kundtjänst.

Undvik kontakt med misstänksamma profiler

Om personen du pratar med inte har lagt upp mycket information och har bara en bild, kan det vara en falsk profil. Var försiktig med att kontakta någon du har så lite information om. Lita på dina instinkter när det kommer till om någon är äkta eller ej.

Ring ett videosamtal till personen innan ni träffas 

När du har matchat med någon och börjat chatta, överväg att schemalägga ett videosamtal med dem innan ni träffas. Det här kan vara ett bra sätt att se till att din match är den de utger sig för att vara. Om de verkligen inte vill ta ett videosamtal, är detta ett misstänksamt tecken.

Berätta för än vän vart du ska

Innan du träffar din dejt i verkligheten, berätta för än vän vem det är du ska träffa, vart ni ska mötas och när du planerar att vara hemma igen. Överväg att planera in ett samtal från en vän under din dejt för att säkerställa att vännen vet att du har det bra.

Träffas på en offentlig plats och fixa din egen transport

På din första dejt för ni träffas på en offentlig plats och du bör fixa din egen transport. Ha kontroll över hur du tar dig till och från dejten, detta låter dig kunna lämna när som helst. Ladda ned Bolt, Uber m.m. på din telefon i god tid så att du har fler alternativ om du behöver dem. Se till att din telefon är helt laddad och överväg att ta med en laddare eller en batteribank. Undvik att låta någon veta exakt var du bor.

Håll dig till det du är bekväm med

Man brukar ofta dricka en del på dejter. Försök att begränsa dig själv och låt dig inte bli tvingad till att dricka för mycket. Håll dig medveten och vaken. Låt inte din drink stå utan att du ser vad som händer med den och håll dina första dejter korta. Vissa gillar även att ha med sig något föremål som kan hjälpa med självförsvar.

Lita på din magkänsla

Lita alltid på din magkänsla och tänk på att du kan åka hem när som helst eller sluta kommunicera med någon om du känner dig obekväm. Oroa dig inte över att låta otrevlig, prioritera din säkerhet. Om du känner dig obekväm eller osäker under din dejt, blockera och rapportera personen efter för att förhindra dem från att prata med dig igen.

Skydda dig själv och dina enheter

Ett av de bästa sätten att hålla sig säker online är att använda ett internetsäkerhetsprogram i hög kvalitet. Säkerhetsprogram kan skydda dig från att klicka på skadliga länkar som en bedragare kan skicka till dig, samtidigt som det hjälper dig undvika hot som virus, utpressningsprogram och nätfiskeattacker. Programmet kan även ta hand om din personliga information genom att skydda din integritet och övervaka din e-post, bankkonton, kreditkort och annan information som en bedragare eller identitetstjuv kan använda.

Rekommenderade produkter:

Läs mer:

Hur du håller dig säker på dejtingappar

Nätdejtingar blivit mycket stor och många delar med sig av vad som hänt på nätet. Men hur säkerhet är det att använda dejtingappar? Läs mer om säkerhet kring dejtingappar och dejting på nätet.
Kaspersky logo

Related articles