Hoppa till huvudinnehållet

Bedrägerier med onlinedejting och hur man undviker dem

Bedrägerier med onlinedejting och hur man undviker dem

Miljontals människor runt om i världen använder webbplatser och appar för onlinedejting. Och det finns många exempel på hur man har hittat kärlek och gemenskap online. Men det finns också bedrägerier inom det här området – och de blir allt vanligare.

Bedrägerier med onlinedejting – en digital version av det gamla sol-och-vår-bedrägeriet – är när någon tror sig ha fått kontakt eller en matchning via en webbplats eller app för onlinedejting – men den person de talar med är i verkligheten en bedragare med en falsk profil. Bedragaren manipulerar eller groomar den andra personen för att med tiden vinna deras förtroende – i slutänden så att de antingen kan be dem om pengar eller få tillräckligt mycket personlig information om dem så att de kan genomföra en identitetskapning.

Den här typen av brott blir allt vanligare. 2016 tog US Federal Trade Commission emot 11 235 rapporter om bedrägerier kopplade till dejting och romantik. 2020 hade siffran ökat till 52 593. Förluster på grund av bedrägerier kopplade till onlinedejting i USA översteg 300 miljoner USD under 2020. I Storbritannien var motsvarande belopp 68 miljoner GBP. Coronaviruspandemin – som förhindrade möten i verkligheten och ledde till att många tillbringade mer tid online – medförde omständigheter som sol-och-vårare kunde utnyttja.

Även om vem som helst kan falla offer för romantikbedrägerier är den ekonomiska förlusten ofta större för äldre personer. Bedragare riktar in sig på äldre eftersom det är mer troligt att de har tillgångar i form av besparingar eller bostäder som går att stjäla. Man tror att cirka två tredjedelar av offren för sol-och-vårare är kvinnor, med en medelålder på 50 år.

Bedrägerier med onlinedejting är speciellt grymma eftersom de spelar på människors känslor. Den här översikten förklarar vanliga bedrägerier relaterade till onlinedejting, hur man känner igen en sol-och-vårare, hur man rapporterar en bedragare och hur man skyddar sig mot bedragare vid onlinedejting.

Vilka är de vanligaste typerna av bedrägerier vid onlinedejting?

De flesta dejtingbedrägerier börjar oskyldigt. Bedragare kan skapa falska profiler som ser så attraktiva ut som möjligt, och sedan vänta på att offren ska kontakta dem och börja konversationen. De kan också själva kontakta offer och kanske påstå att man har gemensamma intressen eller en gemensam, avlägsen bekant. När du väl fångats i bedragarens nät är möjligheterna ändlösa, men här är några av de mest välkända varianterna:

Militära romansbedrägerier

Vid militära romansbedrägerier kan bedragaren använda en verklig soldats namn och bild, eller skapa en helt falsk profil. De kan skicka ut meddelanden som verkar legitima, och kanske presenterar sig själva som att de närmar sig slutet på sin karriär, ofta med äldre barn och normalt sett säger de sig ha blivit änklingar under tragiska omständigheter. Meddelandena är fulla med militär jargong, titlar och platser där det finns militärbaser, vilket låter imponerande. De börjar bygga upp starka emotionella band, men innan de kan träffas fysiskt skickas "soldaten" på uppdrag.

Sedan kommer frågorna om att skicka pengar – kanske för att sätta upp en pålitlig internetanslutning, betala för flyget hem eller som tillägg till påstådda begränsningar för militär sjukförsäkring eller för pensionsfonder. I många fall arbetar bedragarna med en eller flera medbrottslingar som utger sig för att vara advokater eller läkare för att pumpa ut en stadig ström pengar. Militära romansbedrägerier kan pågå i månader eller till och med år innan offren till slut blir misstänksamma.

Militära romansbedrägerier är så vanliga att USA:s armé har tagit fram ett detaljerat faktablad om hur man avslöjar sol-och-vårare som utger sig för att vara amerikanska soldater som är placerade utomlands, och som du kan läsa här.

Bedrägerier med intima aktiviteter

Här kontaktas offren av potentiella uppvaktare som bor utomlands och har lagt till dem som vänner i flera sociala medier. Efter en intensiv uppvaktning ber bedragaren offret att koppla upp sig via webbkamera så att de kan chatta. Bedragarens webbkamera är oförklarligt ur funktion, men de överöser offret med komplimanger och med en kombination av smicker och envishet övertygar de sin "partner" att klä av sig eller göra något annat intimt framför kameran. Sedan avslöjar bedragaren sin verkliga identitet. De påstår sig har gjort en videoinspelning och hotar att dela videon med gemensamma vänner på sociala medier eller att lägga upp inspelningen online om inte offret skickar pengar. När offret betalar börjar cykeln – kraven ökar tills offret till slut vägrar.

banner

Falska dejtingwebbplatser

Detta är ett lite annorlunda upplägg än vanliga falska webbplatser. Falska dejtingwebbplatser är dejtingtjänster som säger sig erbjuda legitima träffar men antingen är helt underbefolkade eller fulla med bedragare. Ett populärt upplägg är att webbplatsen ber dig att skapa en profil specifikt för att samla in din information. Se upp med registreringsformulär som inte säger mycket om sådant en potentiell partner kan vara intresserad av, men har många frågor om ekonomi eller om den ber om information som din ammas flicknamn eller vad din första skola hette (det vill säga svar på vanliga säkerhetsfrågor).

Vissa gratiswebbplatser för onlinedejting kan verka legitima vid första påseendet, men avslöjar sig när du har varit medlem ett tag. Du kanske får ett erbjudande om gratis premiummedlemskap eller någon annan åtråvärd förmån i utbyte mot att du fyller i en enkät som innehåller frågor som har samma svar som vanliga säkerhetsfrågor. Du ska aldrig avslöja information som kan användas för att komma åt personuppgifter eller ekonomisk information, oavsett vilka förmåner man lockar med.

Se också upp med stor uppmärksamhet alldeles efter att du skapat din profil. Om allt din profil innehåller är några rader med text, inget foto och inga önskemål, men du får meddelande efter meddelande från potentiella uppvaktare, är det troligt att du är hamnat på en bedräglig dejtingwebbplats.

Kodverifieringsbedrägerier

Detta är ett vanligt bedrägeri på Tinder. Du får ett mejl eller SMS där du ombeds att verifiera ditt Tinder-konto. Meddelandet kanske påstår att Tinder uppdaterar sitt register och ber dig att verifiera ditt konto. I andra varianter av bedrägeriet ber en onlinematchning på Tinder dig att verifiera dig innan de vill kommunicera med dig.

I dessa fall uppmuntrar bedragaren dig att klicka på en tredjepartslänk för att verifiera ditt konto. När du klickar på den får du uppge personuppgifter som namn, adress, telefonnummer, mejladress, personnummer och till och med information om ditt bankkonto eller kreditkort.

Tinder innehåller verifierade konton, men verifieringen görs av Tinder. För att få en blå bockmarkering bredvid profilnamnet instruerar appen användaren att ta en serie selfies, som sedan jämförs med fotona i profilen för att kontrollera att de stämmer. Så du ska se upp med andra sätt att ”verifiera”.

Bedrägerier med skadlig kod

Skadlig kod är ett vanligt hot online, och även på dejtingwebbplatser. Till exempel kan en matchning på Tinder skicka flera meddelanden fram och tillbaka till dig, och sedan vilja ge dig mer information på deras personliga webbplats eller fejkade profiler på Facebook eller Instagram.

Men dessa sidor är inte på riktigt. Istället skickas du till en webbsida som innehåller skadlig kod och skräppost som kan låta bedragare stjäla dina personuppgifter, vilket kan leda till identitetskapning och ekonomiska bedrägerier. Du ska alltid se det som en varningssignal om någon på en webbplats för onlinedejting är ivrig att dirigera dig till en annan webbplats.

Fotobedrägerier

Här uppmuntrar bedragaren offret att skicka kontaktuppgifter i utbyte mot intima foton av bedragaren. I verkligheten försöker bedragaren komma över personliga data, eller också kan det röra sig om en bedräglig botoperation som spelar på känslor och upphetsning (genom erbjudandet om avslöjande foton) för att få tillgång till offrets data – som sedan kan utnyttjas för ekonomiska bedrägerier.

Arvsbedrägerier

Här påstår bedragaren att de måste gifta sig för att få ut ett miljonarv i guld som en pappa, farbror eller farfar lämnat efter sig. Giftermål påstås vara ett villkor i den manliga släktingens testamente. En ung kvinna kontaktar offret och påstår att hon inte kan få ut guldet ur sitt land eftersom hon inte kan betala arvsskatt eller äktenskapsskatter.

När bedragaren har byggt upp ett förtroende hos offret, ber de om pengar som hjälp att få över guldet till offrets land. Bedragaren erbjuder sig att flyga till offrets land för att visa att de är verkliga – så offret skickar pengar till biljetten. Det kanske är onödigt att påpeka att bedragaren aldrig dyker upp.

Varianter på bedrägerier med onlinedejting

Även om en del av dessa historier kan verka osannolika är det viktigt att komma ihåg att de som faller offer för dem ofta är ensamma eller sårbara. Bedragare är skickliga på att spela på känslor och att långsiktigt odla ett förtroende hos offren. Berättelser som ofta förekommer i bedrägerier med onlinedejting är bland annat:

 • Bedragaren säger att offret måste skicka dem pengar för att betala för flygbiljetter (eller ibland ett pass) för att besöka offrets land.
 • Bedragaren måste få hjälp av offret med att betala telefonräkningar eller köpa en ny dator så att de kan fortsätta att ha kontakt.
 • Bedragaren behöver pengar för en medicinsk behandling, antingen själva eller åt en nära familjemedlem.
 • Bedragaren säger att de har värdeföremål som tagits i beslag av tullen, och att de måste betala avgifter för att få loss dem och komma in i offrets land.
 • Bedragaren säger att deras arbetsgivare har gett dem lön i postväxlar och ber offret att lösa in de förfalskade växlarna och sedan telegrafera pengarna till bedragaren. Banken återkallar efter en tid postväxeln, men inte överföringen.
 • Bedragaren behöver pengar för att ta en examen innan de kan besöka offret.

Man hör ibland termerna catfishing eller catfishbedrägerier när det handlar om sol-och-vår-bedrägerier. Catfishing handlar om att någon skapar en fiktiv person eller identitet på sociala medier eller en dejtingwebbplats för att rikta in sig på ett specifikt offer. Förutom för ekonomisk vinning kan motivationen till catfishing ibland vara bara att orsaka skada eller lidande, eller ibland att låta förövaren leva ut en fantasi. Den engelska termen kommer från en MTV-dokumentär från 2010 med titeln Catfish.

Bedrägerier med onlinedejting

Varningssignaler för romansbedrägerier: vad man ska se upp med

Oavsett plattform eller app – catfishing på Facebook, dejtingbedrägerier på Instagram, Plenty of Fish-bedrägerier, Snapchat-mötesbedrägerier och så vidare – är varningssignaler för bedrägerier med onlinedejting bland annat:

De försöker snabbt få dig att kontakta dem på något annat sätt än via appen eller webbplatsen för dejting.

Detta beror på att appar för onlinedejting ofta har kundvårdsteam som övervakar märkligt beteende. Om de ser att en användare skickar samma meddelande till flera användare, eller någon annan ovanlig aktivitet, kan de flagga det som misstänkt. För att undvika detta vill bedragarna att ni ska byta till en annan plattform som WhatsApp eller liknande. De kan använda svepskäl som att "mitt medlemskap håller på att gå ut", "jag gillar inte att logga in här varje dag" eller "det är lättare att chatta på WhatsApp än här”.

Diskussionen blir snabbt väldigt romantisk. 

En vanlig trend i catfish-bedrägerier är att bedragaren mycket snabbt blir väldigt seriös. De kan bombardera dig med extravaganta komplimanger och påstå att de håller på att bli kära i dig. De kanske säger att de känner ett speciellt band till dig, eller att de känner att du är en själsfrände och att de aldrig har känt så här för någon förut. Offer uppger ofta att den här förändringen sker tidigt.

Bedragaren ställer många frågor om dig. 

Det beror på att ju mer de vet om dig, desto lättare är du att manipulera. Bedragaren kommer också att dra en historia om sig själv, och kanske bjuder in dig att prata per telefon. Det här stadiet kan hålla på i veckor eller månader.

Deras historia är inkonsekvent.

Om man berättar en falsk historia kan det vara svårt att komma ihåg vad man sagt tidigare. Bedragare arbetar också ibland i team, med flera personer som döljer sig bakom en och samma identitet. Så om den person du talar med verkar inkonsekvent ska du vara misstänksam. Om delar av det de säger inte stämmer med vad de sagt tidigare kan det tyda på att de ljuger.

Deras profilfoto ser ut som en fotomodell.

Catfish-bedrägerier använder attraktiva profilbilder för att hålla offret intresserat. Ofta är det bilder på skådespelare eller fotomodeller, eller kanske till och med ett foto från en bildbyrå. Om en profilbild ser för bra ut för att vara sann, är det enkelt att kontrollera om bilden är verklig. En omvänd bildsökning visar dig om profilbilden har använts någon annanstans på internet.

De har inte ett digitalt fotavtryck.

Även om vissa inte använder sociala medier och försöker minimera hur mycket personlig information om dem som finns på internet, kan det vara misstänkt om du inte kan hitta ett spår efter en person online.

De använder lånad text.

Bedragare bryr sig ofta inte om att skriva en profiltext eller meddelanden, utan kopierar dem istället från andra webbplatser eller dejtingprofiler. Du kan kontrollera detta genom att köra misstänkt text genom en onlinesökning för att se om du får några träffar. Om du får det ska du inte skicka något meddelande eller svara på några meddelanden.

De kommer inte att kontakta dig via Skype eller videosamtal eller träffas fysiskt.

De kommer alltid med en anledning till varför det inte går. Personer som utsatts för bedrägerier uppger i allmänhet att den andra personen konstant hade ursäkter för att inte visa sig framför en kamera. Den uppenbara orsaken är att de inte ser ut som sin profilbild. De vill inte heller kunna identifieras, eftersom de inte vill kunna spåras efteråt.

Deras liv låter som en såpopera.

Ett vanligt tema i catfish-bedrägerier är att bedragarna skapar komplexa historier med sjukdomar, familjetragedier eller stora olyckor som skapar sympati och hjälper till att skjuta upp ett möte ansikte mot ansikte. Om din potentiella dejt har en livshistoria som verkar otrolig kan det vara ett bedrägeri.

De bor långt bort.

Bedragare försöker odla distansförhållanden, eftersom det betyder att de har en ursäkt för att inte träffa sitt offer. Detta ger dem tid att odla sitt offer och bygga upp ett förtroende. De historier de berättar innehåller en orsak till att det är svårt att träffa dem. De kan också komma överens om att träffa sitt offer, men ställa in i sista minuten.

De ber dig om pengar.

Och det slutgiltiga tecknet på att du talar med en dejtingbedragare är förstås när de ber dig om pengar. All groomning och manipulation – som kan ta veckor eller månader – har som mål att tigga pengar. De kan uppge olika orsaker, men naturligtvis ska ditt svar alltid vara nej.

Så här rapporterar du en bedragare

Om du har fallit offer för ett bedrägeri om onlinedejting ska du inte vara rädd för att prata om det. Romansbedrägerier är ofta underrapporterade eftersom offren kan skämmas för mycket eller vara för generade för att berätta det för andra när de väl inser att de blivit lurade.

Olika länder har olika myndigheter dit du ska rapportera ett romansbedrägeri – till exempel:

Det är även värt att rapportera bedrägeriet till relevant dejtingwebbplats eller app. Skicka bedragarens användarnamn och så många relevanta detaljer du kan, inklusive konversationer och transaktioner, så att moderatorerna kan vidta åtgärder för att skydda andra.

Om du har blivit av med pengar ska du också så snabbt som möjligt kontakta din bank och förklara vad som hänt.

Säkerhetstips för onlinedejting: hur du håller sig säker för onlinedejtingbedragare

Här är 12 tips för att undvika farorna med onlinedejting:

 1. När du använder sociala medier ska du inte acceptera vänförfrågningar från någon du inte känner.
 2. Undvik att avslöja för mycket personlig information i en dejtingprofil eller för någon du bara chattat med online. Bedragare kan utnyttja detaljer som ditt efternamn eller din arbetsplats för att manipulera dig eller kapa din identitet.
 3. Använd dejtingwebbplatser med gott rykte och kommunicera bara genom deras meddelandetjänst. Bedragare vill att du snabbt ska växla till SMS, sociala medier eller telefon, så att det inte finns bevis på dejtingwebbplatsen på att de bett dig om pengar.
 4. Låt det ta tid. Ställ frågor till din potentiella partner och se upp för inkonsekvenser som kan avslöja en bedragare.
 5. Var misstänksam mot överdrivna komplimanger. Klistra in texten i en sökmotor och se om samma ord dyker upp på webbplatser som ägnar sig åt att avslöja romansbedrägerier.
 6. Låt dig inte invaggas i falsk säkerhet bara för att det är du som tagit initiativ till den första kontakten. Bedragare översvämmar dejtingappar och webbplatser med falska profiler och väntar på att offren ska komma till dem.
 7. Undvik att skicka avslöjande foton till främlingar online. De kan komma att användas till utpressning.
 8. Kapa kontakten omedelbart om du börjar misstänka att den här personen är ute efter att lura dig. Underrätta den dejtingwebbplats eller app där du träffat bedragaren.
 9. Undvik att klicka på länkar eller nedladdningar i användarbiografier eller meddelanden som du fått som inte verkar vara relaterade till er konversation.
 10. Om du går med på att träffa en presumtiv partner i verkligheten ska du berätta för familj och vänner vart du ska och se till att träffa dem på en offentlig plats. Det är inte att rekommendera att du reser utomlands för att träffa någon du aldrig träffat förut.
 11. Skicka aldrig pengar eller presentkort och lämna aldrig ut din bankinformation till någon du bara träffat online.

I allmänhet är ett viktigt sätt att hålla sig säker online att använda en heltäckande antiviruslösning, till exempel Kaspersky Total Security, som skyddar dig mot hackare, virus och skadlig kod.

Bedrägerier med onlinedejting utnyttjar ofta sårbara användare. Men genom att förstå vanliga catfishing-bedrägerier och hur du undviker bedragare kan du hoppa över romansbedrägerierna och skapa äkta samhörighet istället.

Relaterade artiklar:

Bedrägerier med onlinedejting och hur man undviker dem

Sol-och-vår-bedrägerier blir allt vanligare. Lär dig känna igen en bedragare, vanliga upplägg, catfish-bedrägerier och hur man rapporterar ett sol-och-vår-bedrägeri.
Kaspersky logo

Related articles