Hoppa till huvudinnehållet

Vad är Voice Over IP (VoIP)?

Det är verkligen berömvärt när ett företag utvecklar en produkt som blir så inflytelserik att produktnamnet blir en del av språket.

Typexempel: antalet personer som idag ”skypar” med någon på daglig basis.

I verkligheten är Skype företaget bakom den mest framgångsrika användningen av kommunikationsinnovationen som kallas VoIP (Voice over Internet Protocol).

Privatpersoner och företag använder i allt högre grad internet-teknik för att kommunicera, i stället för via traditionella telefonlinjer.

Företag som använder den här tekniken ser hur medarbetarnas prestationer ökar och kostnaderna sjunker, medan enskilda användare ofta märker att de kan sänka sina telefonräkningar med VoIP. Allt de behöver för att använda tekniken är en internetanslutning och en kostnadsfri programvara från valfri VoIP-leverantör.

Servicenivåer

VoIP-tekniken finns i olika former med olika servicenivåer:

 • VoIP för hemmabruk
 • VoIP-telefonsystem för företag
 • VoIP-tjänster mellan företag

VoIP-tjänster

Vanliga tilläggstjänster som erbjuds av VoIP-leverantören omfattar:

 • Trådbundna tjänster (ökande, optisk fiber)
 • Trådlösa tjänster (så kallade mobila tjänster)
 • Bandbreddsstöd för multimedia
 • Rösttjänster
 • Meddelanden

Det kan krävas lite tid och arbete att hitta en VoIP-leverantör som passar just dig. Leverantören bör tillhandahålla tillförlitlig, högkvalitativ utrustning, en stabil anslutning och utmärkt kundservice.

Vissa leverantörer kan också inkludera avancerade funktioner som nummerpresentation, röstbrevlåda och trepartssamtal.

VoIP-leverantörer som EarthLink och Skype erbjuder kostnadsfria VoIP-tjänster. De allra enklaste tjänsterna utan finesser ger kunderna möjlighet att prata med vänner och familj utan kostnad.

Hoppa på VoIP-tåget

Om du tror att du är redo att bildligt klippa din telefonlinje kan det vara praktiskt att följa några enkla steg när du investerar i VoIP:

 1. Välj en leverantör.
 2. Välj det paket som passar dig.
 3. Ställ in ditt VoIP-system.
 4. Välj ditt telefonnummer.
 5. Installera eventuella tillbehör.

Välj en leverantör

AOL, Sprint, Verizon och många andra leverantörer erbjuder VoIP tillsammans med snabbmeddelandetjänster. Läs på om VoIP-paket i förväg och prata med personer du känner som redan har gått över till detta.

Välj det paket som passar dig

Paket för hemanvändare finns i allmänhet i två former: grund (med ett visst antal minuter) och obegränsat. Paket för företag kan ha extrafunktioner som flera telefonnummer, längre samtalstid och priser baserat på gruppstorlek. Vissa kan inkludera fax och röstbrevlåda, beroende på datorns kapacitet, och extrainnehåll som katalogförteckningar.

Ställ in ditt VoIP-system

Många tjänsteleverantörer skickar den utrustning du behöver för att använda VoIP. Kontrollera först att din dator är kompatibel med VoIP-tjänsten och att du har en internetanslutning med hög kapacitet. Om du använder VoIP för servicesamtal via ett callcenter är det bäst att överlåta installationen åt en yrkesman, men att installera VoIP till ett hem eller hemmakontor är vanligtvis enkelt.

Välj ditt telefonnummer

En av de bästa aspekterna med VoIP-tjänster är att du kan välja ett helt eget telefonnummer. Kontrollera med leverantören innan du gör ditt slutgiltiga val, om du vill överföra ditt gamla nummer till ditt nya VoIP-system.

Många VoIP-leverantörer låter dig överföra ditt telefonnummer. Du kan till och med få välja riktnummer till ditt nya telefonnummer.

Om du väljer samma riktnummerområde som släkt och vänner slipper de betala avgifter för rikssamtal om de ringer från en vanlig fast telefon.

Installera eventuella tillbehör

Beroende på din leverantör kan VoIP levereras med många funktioner som ingår i ditt paket.

För små företag finns bekvämligheter som multi-telefonanvändare, kostnadsfria faxlinjer och webbläsarintegration.

När VoIP fortsätter att utvecklas kommer nya enheter som förbättrar tekniken. Du kan enkelt installera dina egna tillbehör, t.ex. headset och videotelefoner.

VoIP kan verka futuristiskt för vissa, men många människor ”skypar” sina vänner och kollegor varje dag. Den här tekniken är här för att stanna.

Relaterade artiklar:

Relaterade produkter:

Vad är Voice Over IP (VoIP)?

Voice over IP (VoIP) är en innovation för kommunikation som företag och hem använder mer och mer. Se till att lära dig mer om det här.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg