Hoppa till huvudinnehållet

Vad är ett PUP-program?

Ett PUP-program är ett potentiellt oönskat program som ofta följer med när annan programvara installeras på datorn. Ofta fungerar PUP-program som marknadsföringsverktyg, och de ändrar ofta webbläsarinställningar eller visar oönskad reklam. Den vanligaste formen av PUP-program är annonsprogram. PUP betyder potentiellt oönskat program (potentially unwanted program).

Till skillnad från trojaner, maskar, Emotet, spionprogram eller utpressningsprogram tar sig dessa program inte in i din dator genom säkerhetshål eller hackerangrepp. Installationen sker normalt med användarens medgivande. De flesta PUP-program erbjuder inget av värde för användaren – de allra flesta av dessa extrainstallerade partnerprogram används aldrig av användaren.

Hur tar sig potentiellt oönskade program in på din dator?

Även om PUP-programmen i sig själva normalt är ofarliga kan de ändå vara till hinder för användandet av datorn, sakta ner den och vara irriterande för användaren. För all programvara du installerar på datorn bör du därför vara medveten om vilka partnerprogram som laddas ned tillsammans med dem. Om du snabbt klickar dig igenom en installation är det lätt att missa det finstilta och ge ditt medgivande till extra programvara.

Ofta hindrar inte ens antivirusprogram dessa PUP-program från att installeras, eftersom ett PUP-program rent tekniskt inte är ett skadligt program. Det räknas inte som skadlig programvara eftersom PUP-program inte har som syfte att orsaka några skador på datorn. Ett PUP-program är alltså inte lika farligt som ett virus eller en trojan, men du bör ändå se till att de inte installeras oavsiktligt. Varför? Här är några exempel på vad PUP-program gör med datorn:

 • PUP-program saktar ner datorn eftersom de drar mycket minneskapacitet
 • De visar mängder med annonser
 • PUP-program lägger till verktygsfält i webbläsaren som tar upp minnesutrymme
 • Potentiellt oönskade program samlar in privat information

De mest populära PUP-programmen

Den vanligaste formen av PUP-program är annonsprogram, adware. Det mest välkända exemplet är verktygsfält, som även kallas knappfält. De flesta användare har förmodligen någon gång installerat ett verktygsfält i sin webbläsare. Detta görs för det mesta oavsiktligt eftersom verktygsfält vanligtvis inte används. De hamnar nästan alltid på datorn tillsammans med installationen av andra gratisprogram.

Förutom verktygsfält finns det andra typer av PUP-program som kan ge intryck av att vara användbara. Dessa är oftast program som utför en systemkontroll. Vid denna kontroll identifierar de smärre fel i systemet, och frigör tillfälliga filer för borttagning. För att få optimeringen utförd måste dock användaren normalt först uppgradera till en betalprodukt.

Detta tillvägagångssätt är inte olagligt, men det är extremt tvivelaktigt, och framför allt irriterande. Om du inte vill använda betalversionen av produkten kan verktyget avinstalleras omedelbart, eftersom det inte erbjuder några fördelar.

Hur känner jag igen PUP-program?

För att identifiera PUP-program måste man först kategorisera potentiellt oönskade program. För att fastställa om ett program är ett PUP-program undersöker säkerhetstekniker listor över felaktiga beteenden. Om de hittar ett eller flera av dessa beteenden i programmen klassificeras de som PUP-program.

Bland kriterierna för PUP-program finns webböverträdelser såsom ändrade sökresultat, nedladdningsöverträdelser eller tillagda bokmärken, och även oacceptabel annonsering såsom inkräktande popup-annonser. Det finns även vissa kriterier för PUP-program som har att göra med installationen av programvara, exempelvis kryssrutor som är förifyllda eller rekommendationer att välja ett stort antal extra tillägg.

PUP: Hur du skyddar dig mot ett potentiellt oönskat program

 • Var försiktig när du installerar ett program: Potentiellt oönskade program hamnar, som nämnts tidigare, oftast på datorn oavsiktligt. Om du installerar gratisprogram innebär detta ofta att du laddar ner partnerprogram som används för att finansiera programvaran. För att undvika att installera PUP-program ska du alltid vara försiktig när du installerar gratisprogram. Läs noggrant igenom de olika dialogrutorna. Förutom att skydda dig mot PUP-program ser detta steg även till att ingen skadlig programvara oavsiktligt hamnar på din dator.
 • "Avancerad installation": När du har laddat ner programvaran får du ofta välja mellan alternativen "snabb installation" och "avancerad installation". Det senare alternativet har ingenting att göra med om du är duktig på datorer och teknik, utan är enbart en marknadsföringsstrategi. Välj "avancerad installation" och avmarkera alltid extra programvara under installationen. På så sätt riskerar du inte att oavsiktligt installera ett PUP-program.
 • Lita på originalet: En ytterligare säkerhetsåtgärd är att alltid ladda ner programvara från det företag som skapat den och inte från gratisprograms- eller nedladdningsportaler.
 • Sund skepsis: Många potentiellt oönskade program utlovar att de ska optimera ditt system eller påstår att de kan göra internetåtkomsten mycket snabbare. Betrakta alltid sådana löften med en sund skepsis. Om du är osäker kan du ta reda på mer genom efterforskningar på internet.
 • Känna igen mörka mönster: Så kallade "dark patterns" är användargränssnitt som med avsikt har konfigurerats för att lura folk. De har designats för att lura användarna att göra saker som de kanske egentligen inte vill göra. Till exempel nyhetsbrev där det är svårt att hitta knappen för att säga upp prenumerationen, eller webbplatser där det är svårt att hitta kundkontaktinformationen. Här är några fler exempel på mörka mönster:
 • Icke-officiella "stämplar" som ska indikera trovärdighet
 • Kryssrutor som är ifyllda i förväg
 • Markering av den väg man vill att användare ska ta ("Hoppa över"-knappen är gråskuggad medan "Fortsätt"-knappen är markerad)
 • Ytterligare säkerhetsåtgärder: Utöver att noggrant kontrollera programnedladdningar bör du använda ytterligare säkerhetsprogram. Dessa innefattar till exempel en popup- eller annonsblockerare, ett antispionprogram och skydd mot skadliga program.

Ta bort ett PUP-program från datorn: Instruktioner

Potentiellt oönskade program installeras vanligtvis oavsiktligt som ett extra partnerprogram. Eftersom PUP-program inte är några persistenta virus är det dock jämförelsevis enkelt, om än tidsödande, att avinstallera dem. PUP-program kan normalt avinstalleras utan någon större ansträngning eller hjälp utifrån.

Ta bort PUP-program från en Windows-dator

På datorer med Windows 10 öppnar du Kontrollpanelen och väljer sedan kategorin Program. Du ser nu en lista med alla installerade program. Markera det program du vill avinstallera och klicka sedan på knappen Avinstallera i det övre fältet. Ta bort programmet helt från datorn genom att följa instruktionerna för avinstallation.

Ta bort PUP-program från en Mac-dator eller en MacBook

För Apple-datorer ser processen för avinstallation lite annorlunda ut. För att ta bort program som inte installerats via Mac App Store öppnar du Finder och väljer namnet på din MacBook eller Mac i menyraden till vänster. Sedan måste du öppna datorns interna hårddisk. Den är som standard markerad som Macintosh HD.

I undermappen Program hittar du alla installerade program. Därifrån kan du helt enkelt dra och släppa önskat program till papperskorgen, som finns i Dock. Detta avinstallerar programmet fullständigt. För att frigöra lagringsutrymmet klickar du på papperskorgen med två fingrar och väljer sedan "Töm papperskorgen."

PUP-program – sammanfattning

Potentiellt oönskade program (PUP-program) betraktas rent tekniskt inte som skadlig programvara, men de kan ändå ställa till vissa problem för de datorer där de installeras. PUP-program är irriterande, tidsödande och mycket sugna på RAM-minne. Detta innebär att de kräver mycket minne och därmed saktar ner datorn. Extra säkerhetsåtgärder kan hjälpa till att skydda datorn från PUP-program. I slutändan är dock det bästa skyddet mot PUP-program att vara vaksam när du installerar gratisprogram. Läs dialogrutorna som visas under installationen noggrant och välj inte alternativet för snabb installation eller standardinstallation. Se till att avmarkera alla rutor för extra program så att dessa onödiga program inte installeras.

Dessa säkerhetslösningar innehåller skydd mot trojaner och annan skadlig programvara:

Kaspersky Internet Security

Kaspersky Total Security

Kaspersky Security Cloud

Intressanta definitioner av andra online-ämnen:

Vad är jailbreaking?

Vad är en IP-adress?

Vad är biometri?

Vad är ett PUP-program?

Vad är ett potentiellt oönskat program (PUP) och hur kan jag skydda mig? Så här känner du igen potentiellt oönskade program och undviker att infekteras.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg