Hoppa till huvudinnehållet

Vem skapar skadlig programvara?

Skadlig programvara skapas av många olika människor, till exempel vandaler, bedragare, utpressare och andra kriminella personer. En majoritet av skadliga program är utformade för att tjäna pengar olagligt, men motiven bakom skapandet av skadlig programvara kan variera kraftigt, från skämt och aktivism till cyberstöld, spionage och andra allvarliga brott. Om du tycker att det är konstigt att någon skulle lägga så mycket energi på att attackera din dator eller mobila enhet kan vi för ett ögonblick fundera över vilken typ av människor som skapar skadlig programvara – och hur de tjänar på det.

Vandaler, bedragare, utpressare och cyberbrottslingar – därför skapas skadlig programvara

Det är ett sorgligt faktum att personer med skadligt uppsåt förr eller senare kommer hitta ett sätt att utnyttja nästan alla nya upptäckter och all ny teknik för att orsaka skada eller tjäna pengar. Den legitima användningen av datorer, mobila enheter och internet har ökat och det har även möjligheterna för illa beryktade människor att skapa dessa skadliga datorvirus, maskar, trojaner och andra former av skadlig programvara.

Många av skaparna av skadlig programvara var tidigare skämtare som försökte bota tristessen och göra sig ett namn. Det gäller fortfarande för vissa, men de flesta som skapar skadlig programvara gör det med rent brottsliga avsikter, som att förstöra filer, få tillgång till personlig och finansiell information, spionage och många andra olagliga aktiviteter. Skapandet av skadlig programvara är viktigt för cyberbrottslingar, då det är ett försörjningssätt.

Skapare av skadlig programvara kan komma från hela världen och många är länkade till privata och offentliga organisationer. Men skapandet av skadlig programvara frodas i regioner där cyberbrottslagar inte upprätthålls och där det finns få möjligheter för tekniskt skickliga personer.

Om du vill veta mer om vad som driver de olika typer som skapar skadlig programvara – och hur deras aktiviteter kan påverka dig – kan du klicka på länken nedan:


Vem skapar skadlig programvara?

Skadlig programvara skapas av många olika människor, till exempel vandaler, bedragare, utpressare och andra kriminella personer. En majoritet av skadliga program är utformade för att tjäna pengar olagligt, men motiven bakom skapandet av skadlig programvara kan variera kraftigt, från skämt och aktivism till cyberstöld, spionage och andra allvarliga brott.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg