Hoppa till huvudinnehållet

Typer av spionprogram

Som namnet antyder handlar det om programvara som är utvecklad för att samla in dina data och skicka dem vidare till en tredje part utan ditt medgivande eller din kännedom. Insamlade data skickas till skaparen av programmet, eller möjligtvis en tredje part, och kan lagras på ett sätt som är återvinningsbart vid ett senare tillfälle. Vissa spionprogram kan övervaka knapptryckningar (”tangentbordsloggning”), samla in konfidentiell information (lösenord, bankkortsnummer, PIN-koder etc.), samla in e-postadresser eller spåra surfvanor. Förutom allt detta påverkar spionprogram oundvikligen datorns prestanda.

Annonsprogram, porrprogram och riskprogram innehåller legitimt utvecklade program som, i vissa fall, kan användas för att utsätta datoranvändare för hot (inklusive att fungera som spionprogram).

Trots att många av dessa program troligen har utvecklats och distribuerats av legitima företag kan de innehålla funktioner som skapare av skadlig programvara använder för skadliga eller olagliga syften.

Hur kan du förhindra spionprogram?

När du installerar programvara på din dator ser du till att du noggrant läser alla avtal, inklusive licensavtalet och sekretesspolicyn. Oönskad programvara i en given programvaruinstallation kan ibland faktiskt dokumenteras, visas i slutet av ett licensavtal eller i sekretesspolicyn.

Läs mer om riskerna och hur Kaspersky Lab kan skydda dig mot dem:

Typer av spionprogram

Annonsprogram, porrprogram och riskprogram är olika typer av spionprogram som kan härstamma från legitima företag men har skadliga eller olagliga syften. Lär dig att skydda dig själv.
Kaspersky logo

Related articles