Hoppa till huvudinnehållet

Framväxande metoder för leverans av virus

För att kunna begå en större mängd cyberbrott – inklusive att stjäla bankuppgifter, skapa intäkter från betaltelefonnummer eller begära lösensummor – har cyberbrottslingar skapat och distribuerat nätverksmaskar, varav många har orsakat internetepidemier.

Samlade datorvirusattacker

Cyberbrottslingar ändrar sin metod för leverans av datorvirus utefter sitt syfte. Ofta har cyberbrottslingen som syfte att installera trojaner på så många datorer som möjligt runtom i världen. Tidigare exempel på sådana maskar är:

  • Mydoom
  • Bagle
  • Warezov – e-postmask

Begränsa spridningen av en datorvirusattack

I vissa fall kan cyberbrottslingen, istället för att försöka sprida datorviruset till så många användare som möjligt, avsiktligen begränsa antalet datorer som smittas. På detta sätt kan brottslingen försöka undvika att locka till sig för mycket publicitet och uppmärksamhet från rättsvårdande organ.

För att lyckas begränsa smittan måste brottslingen välja att inte använda en okontrollerad nätverksmask. Istället kan de använda en webbplats som de har smittat med en trojan. Brottslingen kan övervaka antalet besökare på webbplatsen och sätta en begränsning på antalet datorer som trojanen angriper.

Skydda dina enheter och data

Om du vill veta mer om skydd mot trojaner, maskar och virus klickar du på länken nedan:

Framväxande metoder för leverans av virus

För att kunna begå en större mängd cyberbrott – inklusive att stjäla bankuppgifter, skapa intäkter från betaltelefonnummer eller begära lösensummor – har cyberbrottslingar skapat och distribuerat nätverksmaskar, varav många har orsakat internetepidemier...
Kaspersky logo

Utvalda inlägg