Hoppa till huvudinnehållet

Vässa säkerheten för ditt trådlösa nätverk med de här enkla tipsen

Säkerhet för trådlösa nätverk ses ofta som en fråga för teknikproffsen, men alla som använder ett trådlöst nätverk bör känna till de grundläggande säkerhetsåtgärder man måste vidta för att freda sin Wi-Fi-uppkoppling från hackare. Trådlös säkerhet är ett brännande ämne. Varje gång du använder ett oskyddat trådlöst nätverk kan nämligen nästan vem som helst kapa din internettrafik.

I hemmet

När du använder ett trådlöst nätverk i hemmet bör du vidta vissa grundläggande skyddsåtgärder. Viktigast är att du skyddar hemnätverket genom att aktivera ett protokoll för Wi-Fi-skyddad åtkomst (WPA). WPA är en branschstandard som borgar för att ingen utanför nätverket kan skanna av din trafik och snappa upp information när du är uppkopplad mot din router. På de flesta moderna routrar kan du aktivera trådlös kryptering med en enkel knapptryckning. Läs igenom routerns handbok för information om exakt hur du aktiverar det här skyddet.

Förutom att aktivera kryptering på ditt trådlösa nätverk bör du också installera ett gediget internetsäkerhetsprogram på alla datorer i hemmet som skydd mot internethot. När du samlar familjens föräldrakontroll samt skyddet mot skadlig programvara och skräppost i ett centralt programpaket får du ett tillförlitligare system samtidigt som det blir lättare att använda verktygen. Tänk på att med trådlös kryptering får du skydd endast mot de hackare som vill åt din internettrafik. Även om du är ansluten till ett skyddat trådlöst nätverk kvarstår hotet från skadlig programvara, skräppost och andra digitala angrepp.

Med en brandvägg får du ett extra skydd mot internethot. En brandvägg är helt enkelt ett säkerhetsverktyg där du styr vilka program som får anslutas till internet och vilka anslutningar som ska beviljas tillträde till din dator. Brandväggar är vanligen programmerade att automatiskt upptäcka hot. De är alltså i regel användarvänliga, och de körs diskret i bakgrunden medan du använder datorn som vanligt.

När du använder anslutningar utanför hemmet

De sedvanliga åtgärderna gäller också när du använder offentliga Wi-Fi-anslutningar. Du behöver förstås ett gediget säkerhetsprogram. Dessutom bör du undvika att sköta bankärenden. Inte heller bör du gå in på andra känsliga webbplatser. Det är nämligen lätt för de brottsligt sinnade att kapa offentlig Wi-Fi-trafik. Den ideella organisationen Electronic Frontier Foundation skapade HTTPS Everywhere för att öka säkerheten i trådlösa internetanslutningar. Med HTTPS Everywhere kan du kryptera trafiken på många av de vanligaste webbplatserna, bland annat Facebook, Gmail och Yahoo. HTTPS Everywhere är till stor hjälp. På många webbplatser finns nämligen krypteringsfunktioner inbyggda i servrarna, men av tekniska skäl är de funktionerna oftast avaktiverade. Med HTTPS Everywhere kan du som internetanvändare aktivera krypteringen på kompatibla webbplatser, genom en automatisk förfrågan.

Så väljer du rätt programpaket

Det kan kännas jobbigt att bestämma vilken säkerhetslösning som passar dig, men du kan göra uppgiften lättare genom att installera en kostnadsfri antivirustestversion. Du bör välja en heltäckande lösning från en betrodd säkerhetsleverantör med expertis på området. De digitala hoten förändras nämligen så snabbt att en leverantör som inte riktat in sig på just säkerhet omöjligen kan hålla jämna steg med utvecklingen. Säkerhet för trådlösa nätverk kan kännas som en invecklad fråga, men om du kombinerar sunt förnuft med en bra säkerhetslösning går du säker för de flesta hot.

Vässa säkerheten för ditt trådlösa nätverk med de här enkla tipsen

Säkerhet för trådlösa nätverk ses ofta som en fråga för teknikproffsen, men i verkligheten bör alla som använder ett trådlöst nätverk ha ett säkert nätverk.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg