Hoppa till huvudinnehållet

Säkerhet för smarta telefoner

Dagens smarta telefoner kan göra så mycket mer än mobiltelefonerna kunde för några år sedan – men denna utökade kapacitet har även medfört nya säkerhetsrisker.

Eftersom vi använder våra telefoner för en mycket större mängd aktiviteter – från sociala nätverk till shopping online, bankärenden och att surfa på nätet – behöver vi alla vidta förnuftiga försiktighetsåtgärder för att se till att våra telefoner och vår information är säker mot attacker från skadlig programvara och cyberbrottslingar.

Säkerhetstips för säkrare användning av smarta telefoner

Här är några användbara tips för säker användning av smarta telefoner från Kaspersky Labs team med experter:

 • Låt telefonen vara låst
  Se till att telefonens skärmlås alltid är på, så att risken blir mindre att telefonen hamnar i händerna på en cyberbrottslingens.
 • Kryptera känslig information
  Om telefonen innehåller krypteringsfunktioner bör du använda dem. Om din telefon blir stulen kan brottslingarna inte komma åt personlig information som är lagrad på telefonen om informationen har krypterats.
 • Kontrollera hur appar beter sig på din telefon
  Var medveten om åtkomsttillstånd/begäranden från applikationer som körs på telefonen. Det är särskilt viktigt att göra detta för smarta telefoner med Android.
 • Skydda telefonen och dina data
  Många användare som aldrig skulle kunna tänka sig att köra en bärbar dator, PC eller Mac utan ett antivirusprogram glömmer att dagens smarta telefoner är kraftfulla datorer och att de är sårbara för samma risker. Se till att du använder ett betrott antivirusprogram på alla dina mobila enheter och se till att antivirusdatabasen uppdateras regelbundet.
 • Var medveten om riskerna med att modifiera/roota
  Även om det är lockande att roota eller modifiera telefonen – för att få tillgång till vissa appar eller tjänster – tar det bort säkerheten. För att hjälpa till att hålla din telefon och data säker bör du inte roota eller modifiera telefonen.
 • Stäng av bluetooth när du kan
  Om du inte använder din bluetooth-anslutning är det en bra idé att stänga av den. På så sätt blir telefonen mindre sårbar för cyberattacker och du får längre batteritid.
 • Välj en säkerhetslösning för smarta telefoner med stöldskyddsfunktioner
  Vissa säkerhetsprodukter för smarta telefoner innehåller en mängd stöldskyddsfunktioner som ger dig fjärråtkomst till din borttappade eller stulna telefon så att du kan låsa telefonen, radera data från den och se var den finns.

Säkerhet för smarta telefoner

Dagens smarta telefoner kan göra så mycket mer än mobiltelefonerna kunde för några år sedan – men denna utökade kapacitet har även medfört nya säkerhetsrisker...
Kaspersky logo

Utvalda inlägg