Många domäntjuvar registrerar helt enkelt webbdomäner för att sälja dem till etablerade företag eller varumärkesägare i ett senare stadium. Denna verksamhet kallas ofta domänparkering.

Vissa domäntjuvar har mer skadliga syften. Genom att registrera en webbadress som ser ut som om den tillhör ett välkänt företag eller en välkänd organisation kan cyberbrottslingar lura intet ont anande besökare till sidan. Ofta innehåller dessa webbplatser skadlig programvara.

Internetsäkerhetstips för att undvika webbplatser som tillhör domäntjuvar

Nedan följer några användbara tips från Kaspersky Labs team med experter på internetsäkerhet som hjälper dig att inte bli offer för domänstjälande cyberbrottslingar:

 • Skriv in URL-adressen och se till att den är helt korrekt
  När du vill gå till en specifik webbplats är det säkrare att skriva in URL-adressen i adressfältet istället för att klicka på en länk. När du har skrivit in URL-adressen bör du noga kontrollera att den är korrekt innan du trycker på returtangenten på tangentbordet. Stavfel kan leda till att du skickas till en domäntjuvs webbplats, och den sidan kan innehålla skadlig programvara.
 • Öppna inte misstänkt e-post och klicka inte på länkar i dem
  Om du får e-post som ser misstänkt ut – särskilt e-postmeddelanden som hävdar att de kommer från eller är kopplade till sociala nätverkstjänster – kan det vara bra att undvika att öppna dem och att stå emot frestelsen att klicka på länkar i dem. Istället bör du gå till den webbplats som meddelandet hävdar att det kommer från, så att du kan komma åt meddelanden på webbplatsen direkt.
 • Eliminera sårbarheterna i operativsystemet och applikationerna
  Se till att operativsystemet och applikationerna som körs på din dator – inklusive webbläsare och plugin-program – uppdateras regelbundet. Detta hjälper till att eliminera såbarheter som kan utnyttjas av skadlig programvara om du besöker en domäntjuvs webbplats.
 • Installera programvara för internetsäkerhet och se till att den är uppdaterad
  En effektiv antiviruslösning, som inkluderar en brandvägg, kan hjälpa till att skydda din dator genom att blockera skadliga underdomäner. Vissa säkerhetsprogram varnar också för risker om det tror att du är på väg att besöka en potentiellt farlig domän. För att hjälpa till att maximera ditt skydd bör du se till att ditt säkerhetsprogram uppdateras regelbundet.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av våra webbplatser. Genom att använda och fortsätta navigera på den här webbplatsen godkänner du detta. Om du vill ha mer information om användning av cookies på den här webbplatsen klickar du på Mer information.

Godkänn och stäng