Hoppa till huvudinnehållet

Köra mer än ett antivirusprogram

I de flesta fall är det inte möjligt att köra två antivirusprogram samtidigt på en enda dator. Även om många användare kan lockas att försöka köra vad de kanske ser som ett "dubbelt skydd" finns det goda anledningar till att det vanligen skapar problem att försöka köra två olika antivirusprodukter samtidigt.

Ge antivirusskannern tillgång till kritiska data

För en effektiv antivirussökning som skyddar mot datorvirus, maskar, trojanska virusen med mera, måste antivirusprogrammet tillåtas att komma in i datorn på en lämplig nivå – djupt i systemets kärna. Anledningen är att antivirusprodukten behöver kunna fånga upp systemhändelser djupt inne i datorn. De uppfångade uppgifterna skickas sedan till antivirusmotorn för analys så att antivirusskannern kan skanna uppfångade filer, nätverkspaket och andra kritiska data.

Datorkrasch

Om det körs två antivirusprogram på en enda dator samtidigt kommer de att försöka installera uppfångande funktioner i samma del av systemets kärna. Detta beror troligen på konflikter mellan antivirusövervakarna – troligen med en av följande konsekvenser:

  • Ett av de två antivirusprogrammen kommer att misslyckas med att fånga upp systemhändelser.
  • Varje antivirusprograms försök att installera parallella uppfångande funktioner får hela datorsystemet att krascha.

Köra mer än ett antivirusprogram

The fact that Kaspersky Lab has not recorded malware that uses exploits in Android to perform a drive-by attack may seem positive, but only at a first glance.The fact that Kaspersky Lab has not recorded malware that uses exploits in Android to perform a drive...
Kaspersky logo

Related articles