Hoppa till huvudinnehållet

Vad är robotsamtal och hur stoppar man dem?

Vad är robotsamtal och hur stoppar man dem?

Vad är robotsamtal?

Ett robotsamtal är ett telefonsamtal som spelar upp förinspelade meddelanden genom ett program för automatisk uppringning. Miljontals människor rings upp varje dag. Om du svarar och hör ett förinspelat meddelande och inte en riktig person så lyssnar du på ett robotsamtal.

En del robotsamtal innehåller viktig information, till exempel påminnelser om möten eller att ett flyg ställts in. Men i de flesta fallen försöker de sälja något och många av dem är rena bedrägerier.

Miljarder robotsamtal rings varje månad över hela världen och de anses generellt som ett irritationsmoment. Tekniken gör det billigt och lätt för telemarketingföretag och bedragare att ringa robotsamtal via internet, vilket är anledningen till att de är så pass vanliga.

Är det lagligt att ringa robotsamtal?

Lagstiftningen skiljer sig mellan olika myndighetsområden, så det är värt att undersöka vad som gäller i ditt land.

I USA anses vissa robotsamtal vara legitima. Exempel:

Informationsmeddelanden

Till exempel robotsamtal som informerar dig om att ditt flyg ställts in eller som påminner dig om att du ska på läkarbesök.

Inkassosamtal

Ett företag som på legitima grunder försöker driva in en skuld får använda förinspelade meddelanden för att nå dig. Däremot gäller detta inte verksamheter som försöker sälja tjänster för att minska din skuld (och de är troligen bedrägerier).

Samtal från vårdgivare

Till exempel apotek som påminner dig om att du ska fylla på ett recept.

Meddelanden från välgörenhetsorganisationer

Välgörenhetsorganisationer kan själva ringa dessa samtal. Men om en välgörenhetsorganisation anlitar någon för att på deras vägnar ringa robotsamtal får samtalen endast gå till folk som tidigare donerat eller personer som är medlemmar i organisationen. De måste inkludera ett automatiserat alternativ som man kan välja för att stoppa samtalen.

Robotsamtal som försöker sälja en produkt är olagliga om inte företaget fått skriftligt godkännande från dig att kontakta dig på detta vis. För att få ditt samtycke måste företaget klargöra att de ber om att få kontakta dig via robotsamtal och att de inte kan tvinga dig till att acceptera samtalen som ett villkor för att du ska få ta emot en produkt eller tjänst. Om du ger ditt samtycke har du rätt att senare dra tillbaka det.

Robotsamtal som är utformade för att lura eller bedra är olagliga i alla myndighetsområden. I januari 2020 godkändes Telephone Robocall Abuse Criminal Enforcement and Deterrence Act (TRACED) (Lagen om brottsförebyggande och avskräckande verksamhet för robottelefonsamtal) med stöd från bägge partierna i USA vilket ger Federal Trade Commission större befogenhet att bekämpa spamrobotsamtal. Lagen höjde straffavgiften för robotsamtalsbedrägerier från 1 500 dollar till upp till hela 10 000 dollar per spamsamtal.

banner

Vad händer om man svarar på ett robotsamtal?

Om du tar emot ett robotsamtal är det bäst att inte svara. Om du besvarar samtalet räknar bedragarna ditt nummer som ”bra” även om du inte går på bedrägeriet. De kommer försöka igen eftersom de vet att det finns någon på andra sidan som eventuellt kan gå på ett bedrägeri. Ju färre robotsamtal du besvarar, desto färre kommer du få.

Det kan dock vara svårt att veta om ett samtal är ett robotsamtal och om robotsamtalet är spam eller inte.

På senare år har spoofing-samtal blivit allt vanligare. Spoofing innebär att den som ringer avsiktligen ändrar namnet ett numret som visas vid inkommande samtal. Syftet är oftast att imitera ett riktigt företag eller en persons namn för att lura dig till att svara. Av denna anledning bör du vara försiktig när du trycker på knappen för att svara.

Du kan minimera riskerna för att gå dessa bedrägerier genom att följa följande råd:

1. Lägg på så snart du inser att det är ett robotsamtal

Ju mindre du interagerar, desto bättre. Om du pratar eller reagerar kan samtalet flaggas som ”aktivt”, vilket kan leda till att fler samtal rings.

2. Undvik att säga ”ja” om du kan

Många robotsamtalsbedrägerier inleds med en fråga såsom ”Hej, hör du mig?” som de flesta instinktivt svarar ”ja” på. De kan då spara inspelningen av din bekräftelse och använda den för brottsliga ändamål. Så undvik att säga ”ja” om du kan.

3. Följ inte bottens instruktioner

Robotsamtal ber dig ibland utföra vissa handlingar, till exempel ”tryck 1 för att prata med en mänsklig representant” eller ”tryck 2 för att avprenumerera” och så vidare. Genom att följa instruktionerna bekräftar du för uppringarna att du är ett potentiellt offer, vilket leder till fler robotsamtal. Försök undvika att utföra några handlingar.

4. Anmäl samtalet

I USA kan du anmäla robotsamtal till Federal Trade Commission på donotcall.gov. Genom att anmäla numret som visas på din nummerpresentatör kan du hjälpa FTC hitta de som ligger bakom samtalet. FTC tar telefonnumren du rapporterar och offentliggör dem varje bankdag. Detta hjälper telefonoperatörer och andra samarbetspartners som arbetar med samtalsblockeringslösningar. Anmälningar hjälper också polisen identifiera vem som ligger bakom olagliga samtal.

5. Var försiktig

Robotsamtalsbedrägerier kan leda till stor skada. Även om de inte får dina betalkortsuppgifter så slösar de din tid. Var försiktig när du ser ett samtal från ett okänt nummer. Om ett företag ringer upp dig kan du lägga på, gå till deras webbplats för att hitta deras kontaktnummer och ring upp dem för att se om samtalet var legitimt.

Blockera spamsamtal på Android

Vad händer om man ringer upp en spamnummer?

Detta är inte rekommenderat. Du kan dra på dig stora skulder genom att ringa vad som kan vara ett nummer med höga avgifter, men du signalerar till de som spammar att ditt nummer är aktivt, och när du gör det bjuder du in till fler spamsamtal. All kontakt du har med bedragare utgör en risk att du ska ge dem uppgifter som de kan använda för att genomföra sociala manipulationsangrepp.

Spamsamtalstyper

Begreppet ”robotsamtal” och ”spamsamtal” används ibland för att beskriva samma sak, men de har något skilda innebörder:

 • Vad är ett robotsamtal? Ett robotsamtal är ett samtal som spelar upp ett automatiserat eller förinspelat röstmeddelande. Ibland är de lagliga och sker enligt kundens godkännande.
 • Vad är ett spamsamtal? Ett spamsamtal är ett oönskat samtal där målet ofta är att lura eller bedra mottagaren.

Det finns olika sorters spamsamtal och robotsamtal, bland annat:

1. Spoofing-samtal

Ett spoofingsamtal imiterar lokala telefonnummer eller nummer tillhörande välkända företag. Detta görs för att bedragarna vet att det är mer sannolikt att man besvarar samtal om man tror att det kommer från ett lokalt eller välkänt nummer.

2. Skatteverksbedrägerier

Detta är samtal från bedragare eller brottslingar som låtsas vara från landets skatteverk, till exempel IRS i USA. De kan till exempel be dig betala en fejkad skatteskuld eller hota med att ditt personnummer kommer raderas om du inte betalar. Personerna på andra sidan luren använder falska IRS-titlar och tjänstebrickor för att framstå som riktiga. I Storbritannien låtsas man vara från HMRC.

3. Välgörenhetsbedrägerier

Samtal från falska välgörenhetsorganisationer som ber om donationer för att kunna hjälpa människor som drabbats av olika typer av katastrofer.

4. Resebedrägerier

Dessa samtal kan inledas med information om en kostnadsfri eller billig semestermöjlighet. Mottagaren ombes ange sina betalkortsuppgifter för att få gratisresan.

5. Sjukförsäkringssamtal

Dessa samtal gör gällande att din sjukförsäkring inte är så kostnadseffektiv som den hade kunnat vara eller erbjuder rabatt på sjukförsäkringspaket. Erbjudandet är till för att du ska råka ge ut personuppgifter.

6. Lånebedrägerier

Bedragaren ringer och erbjuder lån eller kreditkort mot en liten summa. Dessa riktar sig ofta mot personer med betalningsanmärkningar. När avgiften betalats erhålls inget lån.

7. Kundvårdsbedrägerier

Bedragarna låtsas vara från ett legitimt företag, till exempel Apple eller något annat välkänt mörke, som du har en relation till. De ber om personuppgifter som ett legitimt företag redan borde ha tillgång till och som de inte skulle be om via telefon.

8. Provperiodsbedrägerier

Bedragarna utlovar en gratisprodukt eller en tjänst men efterfrågar ditt betalkort som sedan debiteras månadsvis.

9. Sökmotoroptimerings-/Googlesamtal

Dessa bedrägerier riktar sig mot småföretag som får höra att de snart inte kommer synas på Google längre. De hotar med att registrera deras företag som stängda om de inte betalar för onödiga sökmotoroptimeringstjänster.

10. Lokala kartverifikationsbedrägerier

Dessa spamsamtal informerar småföretagsägare om att de måste verifiera deras plats på en onlinekarta. Den som ringer hävdar att de behöver känslig företagsinformation för att företaget ska fortsätta synas. De använder informationen för att länsa organisationens pengakonton.

11. Kinesiska robotsamtal

Om du bor i ett område där det även bor många kineser så kan du få robotsamtal på mandarin. För de som inte pratar mandarin är dessa samtal mycket förvirrande. De som pratar språket och följer de uppmaningar som läggs fram i samtalet riskerar att bli utsatta för bedrägeri.

Ämnet varierar, men den som ringer uppger sig ofta vara från kinesiska ambassaden och säger till mottagaren att de behöver ett dokument för att behålla sitt invandringstillstånd. Det faktiska syftet är att lura offren på pengar.

Hur blockerar man robotsamtal?

Om du undrar hur du ska hantera robotsamtal eller hur man ska gå till väga för att blockera spamsamtal kommer här några tips:

Så stoppar du robotsamtal på iPhone

För de som undrar hur man blockerar spamsamtal på iPhone så har iOS-enheter en funktion som hindrar specifika nummer från att kontakta dig eller skicka alla samtal från okända kontakter direkt till röstbrevlådan.

Hur man blockerar nummer app iPhone:

 1. Öppna Telefon-appen och tryck på ”Senaste”
 2. Leta fram numret du vill blockera
 3. Tryck på det inringade blåa i:et till höger om numret
 4. Scrolla ner på nästa skärm och välj ”Blockera en här uppringaren”
 5. Välj alternativet ”Blockera kontakt” i fönstret som visas

Om du vill göra dig själv otillgänglig för alla nummer som inte finns i din kontaktlista:

 1. Gå till ”Inställningar” och välj alternativet ”Telefon”
 2. Scrolla ner
 3. Tryck på knappen ”Tysta ned okända uppringare” så att den visas som grön

Så stoppar du robotsamtal på Android

Att blockera spamsamtal på Android görs på ungefär samma sätt som på iPhone.

Hur man blockerar nummer på en Android-enhet:

 1. Öppna appen Telefon på hemskärmen
 2. Hitta fliken ”Senaste” och tryck på den
 3. Hitta numret du vill blockera, tryck på det och sedan på det inringade i:et
 4. Hitta knappen ”Blockera nummer” och bekräfta genom att trycka på ”Blockera” i fönstret som visas

Hur man blockerar okända nummer på en Android-enhet:

 1. Öppna appen Telefon på hemskärmen
 2. Hitta de tre prickarna och tryck på dem för att öppna rullgardinsmenyn
 3. Välj ”Inställningar” i listan
 4. Tryck på ”Blockera nummer”
 5. Tryck på knappen ”Blockera okända uppringare” så att den visas som grön

Om du tar emot robotsamtal på din smarttelefon kan du också installera en tredjepartsapp som hjälper dig blockera dem, eller åtminstone informerar om dem. Det finns ett antal alternativ till både Android- och Apple-produkter. Produkter som Kaspersky Internet Security for Android har en samtalsfilterfunktion som låter dig blockera oönskade samtal.

Hur man stoppar robotsamtal som ringer upp fast telefon

Skyddsåtgärderna du kan vidta för att skydda din fasta telefon beror på dess typ:

Traditionell fast telefon

Om du använder traditionell fast telefon kan du köpa och installera en samtalsblockeringsenhet. Samtalsblockeringsenheter är ofta små lådor som du fäster på din telefon. En del enheter använder en databas med svartlistade bedrägerinummer men låter dig också blockera de nummer du vill. Andra förlitar sig på att du ska skapa och uppdatera din egenlista med svartlistade nummer som du vill blockera.

På IP-telefoni

Om du använder IP-telefoni som din fasta telefon kan du kontakta din tjänsteleverantör och fråga om de erbjuder någon programvara som stoppar robotsamtal. Om de gör det kan du fråga efter alternativ och priser. Även om de inte erbjuder sådana tjänster kan de eventuellt hjälpa dig blockera oönskade samtal ändå.

Hur anmäler man robotsamtal?

I USA kan du anmäla robotsamtal till Federal Trade Commission. Du kan också registrera ditt nummer i National Do Not Call Registry (kom ihåg att detta endast fungerar för företag som följer lagen och att bedragare struntar i om ditt telefonnummer finns med i registret).

I Storbritannien har Citizen’s Advice information om störande samtal, inklusive hur man anmäler dem till Telephone Preference Service. I Australien kan man skicka in ett klagomål till den australiensiska kommunikations- och mediemyndigheten. Andra myndighetsområden har liknande organisationer man kan kontakta.

Relaterade artiklar:

Vad är robotsamtal och hur stoppar man dem?

Vad är robotsamtal? Robotsamtal kan vara irriterande och, i värsta fall, bedrägeri. Få reda op vad som händer om du svarar på ett robotsamtal og hur du kan stoppa dem.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg