Hoppa till huvudinnehållet

Välja en antiviruslösning

Det finns en rad faktorer att beakta när du ska välja den antiviruslösning som bäst passar dina behov. När säkerheten för dina data, din digitala identitet och dina ekonomiska transaktioner står på spel är det värt att lägga lite tid på att bedöma varje antivirusprodukt.

Om du dessutom använder internet, e-post, meddelanden och andra webbtjänster i hög grad är det viktigt att överväga en lösning som innehåller en programvara för internetsäkerhet och teknik som kan göra dina onlineaktiviteter mycket säkrare.

Kriterier för det bästa virusskyddet

Tyvärr är inte alla antivirusprodukter en tillförlitlig, användbar lösning som ger en lämplig skyddsnivå mot skadlig programvara. När marknadens 10 främsta antiviruslösningar jämförs utefter nedanstående kriterier kan de få mycket olika resultat:

 • Tillförlitlighet
  Även den mest grundliga antiviruslösningen kan visa sig vara fullkomligt värdelös om den kommer i konflikt med andra program som körs på din dator. Om dessa konflikter leder till avbrott eller tillfällig avstängning av antivirusskyddets processer kan det göra datorn sårbar.
 • Användbarhet
  Om hanteringen av antiviruslösningen kräver särskild kunskap kan den vara opraktisk för många att använda. En antivirusprodukt som är osmidig att använda, ställer komplexa frågor till användaren eller kräver att användaren fattar svåra beslut ökar troligen riskerna för "operatörsfel". I vissa fall, om antivirusprogrammet är för svårt att köra, kan det hända att användaren helt enkelt stänger av det.
 • Omfattande skydd
  En antiviruslösning bör ge ett kontinuerligt skydd för alla datordomäner, alla typer av filer och alla nätverksdelar som kan utsättas för attack av ett datorvirus eller annan skadlig programvara. Programmet bör kunna upptäcka skadlig kod, och även skydda alla kanaler och ingångspunkter till datorn – inklusive e-post, internet, FTP med mera.
 • Kvalitet på skyddet
  Antiviruslösningar måste kunna köras i en aggressiv miljö som ständigt förändras – med nya datorvirus, maskar och trojanska virus som kan vara mycket mer komplexa än tidigare känd skadlig programvara och som kan innehålla nya sätt att undvika antivirusprogrammens åtgärder. Kvaliteten på skyddet beror delvis på följande:

Välja en antiviruslösning

Det finns en rad faktorer att beakta när du ska välja den antiviruslösning som bäst passar dina behov. När säkerheten för dina data, din digitala identitet och dina ekonomiska transaktioner står på spel är det värt att lägga lite tid på att bedöma varje antivirusprodukt...
Kaspersky logo

Utvalda inlägg