Hoppa till huvudinnehållet

Du måste kunna skydda mobila enheter från virus i den dagliga verksamheten

Numera behöver de anställda kunna delta i verksamhetens arbete via smarta telefoner, bärbara datorer, surfplattor och mobila enheter. Detta gör arbetet mer effektivt, men innebär också högre risk för cyberangrepp. Därför är det numera ett måste att man har en bra antiviruslösning för mobila enheter.

Så kan mobila virus drabba dig

Det vanligaste hotet mot mobila enheter är trojanska virus. Trojaner är komplexa, eftersom de oftast har skepnader av appar eller annonser. När en trojan väl aktiverats synkroniseras den med enhetens data (e-post, lösenord, affärsdata osv.). Dessa data överförs sedan till en anonym server.

Ett noterbart exempel på en trojan är den så kallade DroidKungFu, som upptäcktes 2011 av forskare vid North Carolina State University. Det här viruset drabbar Android-telefoner, och låg inbäddat i appar från alternativa app-marknader och onlineforum. DroidKungFu skapades för att angripa särskilt kinesisktalande användare. Den infekterar användarens enhet med en ny tjänst och mottagare – när sedan Android-operativsystemet körs på enheten, överför viruset automatiskt enhetens data till en fjärrserver.

Kampen mot SMS-skräppost

SMS-skräppost är ytterligare ett stort problem för mobilanvändare. I likhet med skräppost via e-post handlar det vanligen om reklam som via SMS skickas ut till ett stort antal mottagare. I Storbritannien har statsanställda på sistone haft problem med meddelanden om kreditförsäkringar, lån och pensioner. De här meddelandena innehåller normalt en länk, ett slumpmässigt valt namn och en text i stil med: "Hej Tomas! Här är webbplatsen jag berättade om. Jag har tjänat 6 000 kr på bara en vecka." Syftet är att få ett svar. Och när man väl svarat vet avsändarna att de hittat rätt med sin skräppost, vilket innebär att nya meddelanden snart dimper ner.

Så förmedla inte din e-postadress eller ditt mobilnummer till vem som helst, tänk dig för innan du använder okända tjänster och öppna inte meddelanden från tredje part. Du kan också installera SMS-filter för att slippa oönskade meddelanden.

Så lägger du till virusskydd på din mobila enhet

Om du vill skydda dig mot de här hoten finns flera kostnadsfria virusskydd att tillgå. Det kan verka komplicerat att installera de här programmen, men det är faktiskt en enkel process. Användarna kan söka efter antivirusprogram genom att gå till sin telefons app-butik eller app-marknad. När du väl hittat ett program bör du utvärdera det genom att se efter vem som utvecklat det och vilka betyg det fått. Om programmet verkar tillförlitligt är det bara att hämta det, installera det, uppdatera det (vid behov) och köra det.

Användarna bör vara extra försiktiga när de använder app-butiken för Android, eftersom 90 procent av alla upptäckta virus kommer från tredjepartsappar och -utvecklare. Innan du lägger till nya program bör du bedöma om du är bekväm med att släppa ifrån dig de data som tillverkarna kräver tillgång till. Du bör också vara vaksam på om det händer något konstigt i dina mobila enheter. Ha också alltid den senaste versionen av enhetens säkerhetsprogram.

Andra artiklar och länkar relaterade till skydd för mobila enheter

Du måste kunna skydda mobila enheter från virus i den dagliga verksamheten

Virusskydd för verksamhetens mobiler är numera ett måste
Kaspersky logo

Utvalda inlägg