Hoppa till huvudinnehållet

Skadlig kod är skadlig datorkod eller webbskript som har avsetts att skapa sårbarheter i systemet som leder till bakdörrar, säkerhetsintrång, informations- och datastöld och andra potentiella skador på filer och datorsystem. Det är en typ av hot som inte alltid blockeras om man enbart använder antivirusprogram. Enligt Kaspersky Lab klarar vissa antivirusskydd inte att stoppa somliga infektioner som orsakas av skadlig kod – som inte är detsamma som skadlig programvara. Skadlig kod är till exempel webbplatsskript som kan utnyttja sårbarheter för att överföra skadlig programvara.

Det rör sig om automatiskt körbara program som kan aktivera sig själva och anta olika former, till exempel Java-appletprogram, ActiveX-kontroller, push-innehåll, insticksprogram, skriptspråk eller andra programmeringsspråk som är utformade för att förbättra webbsidor och e-post.

Koden ger cyberbrottslingar obehörig fjärråtkomst till systemet som har angripits, vilket kallas programmets bakdörr, som sedan kapar känslig företagsinformation. Cyberbrottslingarna kan till och med radera alla data på en given dator eller installera spionprogram på datorn med den här typen av kod. De här hoten kan nå ända upp till högsta ort: På den amerikanska myndigheten Government Accountability Office har man till och med varnat för att skadlig kod kan utgöra ett hot mot nationens säkerhet.

Skript, maskar och virus kan skada din dator genom att hitta ingångspunkter till dina värdefulla data. Smittade webbplatser och misstänkta e-postlänkar eller -bilagor är två vanliga inkörsportar som kan leda till att skadlig kod smyger sig in i ditt system. Det bästa skyddet finner du i antivirusprogramvara med funktioner som automatisk uppdatering, borttagning av skadlig programvara, webbläsarsäkerhet och upptäckt av alla typer av smitta.

Andra artiklar och länkar relaterade till definitioner

Vad är skadlig kod?

Branschens definition av termen "skadlig kod". Skadlig kod är datorkod som används för att göra säkerhetsintrång i avsikt att skada ett datasystem. Det är en typ av hot…
Kaspersky Logo