Hoppa till huvudinnehållet

Vad är skrämselprogram?

Skrämselprogram är skadliga program som används för att förmå datoranvändare att surfa in på webbplatser som smittats med skadlig programvara. Andra namn på skrämselprogram är bedrägeriprogramvara, skurkskannerprogramvara eller "fraudware". Skrämselprogram uppträder ofta som popup-fönster. De förkläs till äkta varningar från företag som säljer antivirusprogramvara. De här varningarna meddelar att filer i din dator har smittats. Varningarna är så sinnrikt utformade att användarna i ren panik går med på att betala för avgiftsbelagd programvara, eftersom de snabbt vill bli av med det förmenta problemet. Det användarna egentligen hämtar är dock falsk antivirusprogramvara som i själva verket är skadlig programvara avsedd att stjäla deras privata data.

Bedragarna använder även andra knep, t.ex. skräppost, för att sprida skrämselprogram. Så snart offren öppnat skräpposten luras de att köpa värdelösa tjänster. Enligt Kaspersky Lab kan du falla offer för identitetsstöld om du går på de här bluffarna och lämnar ut dina kreditkortsuppgifter.

Aggressiva bluffar

Seriösa antivirusleverantörer använder aldrig skrämseltaktik för att samla in sådana data. Men cyberbrottslingarna vet mycket väl att de flesta användare inte känner till det. FBI och flera andra internationella brottsbekämpningsorganisationer fortsätter att utreda de här extremt aggressiva kriminella ligorna. Ett fall av internationell cyberbrottslighet under utredning av amerikanska justitiedepartementet gällde en liga som påstods ha stulit 71 miljoner dollar genom programvarubluffar.

Skrämselprogrammen följer ett gemensamt mönster. Via popup-fönster varnas du plötsligt om att farliga filer eller porr har hittats på din dator. Fönstren fortsätter att visas tills du klickar på någon knapp som "tar bort alla hot", eller så blir du ombedd att registrera dig för att köpa antivirusprogramvara. Om antivirusmeddelandet inte kommer från ett program du redan har installerat ska du inte klicka på någonting. Stäng i stället av datorn. Med antivirusprogramvara kan du även skanna igenom datorn för att upptäcka den här sortens raffinerade hot.

Vad är skrämselprogram?

Branschens definition av termen skrämselprogram. Ett skrämselprogram är ett skadligt program som påtvingar användare till att besöka malware-ingripna hemsidor, vilket även är välkänt som bedrägeri...
Kaspersky logo

Utvalda inlägg