Hoppa till huvudinnehållet

Vad är skadlig kod?

Skadlig kod är datorkod som används för att göra säkerhetsintrång i avsikt att skada ett datasystem. Det är en typ av hot som inte alltid blockeras om man enbart använder antivirusprogram. Enligt Kaspersky Lab klarar vissa antivirusskydd inte att stoppa somliga infektioner som orsakas av skadlig kod – som inte är detsamma som skadlig programvara. Skadlig programvara syftar specifikt på program som orsakar skada, medan skadlig kod innefattar webbplatsskript som används för att överföra skadlig programvara via sårbarheter hos olika enheter.

Det rör sig om en självexekverande applikation som kan aktivera sig själv och anta olika former, t.ex. Java-appletprogram, ActiveX-kontroller, pushat innehåll, plugin-program, skriptspråk eller andra språk som utformats för att förbättra webbsidor och e-post.

Koden ger cyberbrottslingar åtkomst till systemet de angriper trots att de inte har behörighet (fenomenet kallas applikationsbakdörr). Sedan kan de kapa känsliga företagsdata. Cyberbrottslingarna kan till och med radera alla data på en given dator eller installera spionprogram på datorn med den här typen av kod. De här hoten kan nå ända upp till högsta ort: På den amerikanska myndigheten Government Accountability Office har man varnat för att skadlig kod kan utgöra ett hot mot nationens säkerhet.

Skript, maskar och virus kan skada din dator genom att hitta ingångspunkter till dina värdefulla data. Smittade webbplatser och misstänkta e-postlänkar eller -bilagor är två vanliga inkörsportar som kan leda till att skadlig kod smyger sig in i ditt system. Det bästa skyddet finns i antivirusprogramvara med funktioner som automatisk uppdatering, borttagning av skadlig programvara, webbläsarsäkerhet och upptäckt av alla typer av smitta.

Vad är skadlig kod?

Branschens definition av termen "skadlig kod". Skadlig kod är datorkod som används för att göra säkerhetsintrång i avsikt att skada ett datasystem. Det är en typ av hot…
Kaspersky logo

Related articles