Hoppa till huvudinnehållet

APT:n Carbanak

Ezula (stavas ibland "eZula") är en typ av annonsprogram som installeras som en del av ett webbläsarhjälpobjekt (Browser Helper Object, BHO). Via Ezula kommunicerar hackare – utan användarens godkännande – med en fjärrserver för att skicka kontextbaserad reklam till användaren.

Ezula innehåller inga farliga virus, men kan sakta ner användarens webbläsare. Ezula måste installeras manuellt av användaren. Vid installeringsprocessen kan det verka som om Ezula är en valfri tilläggskomponent från tredje part, eftersom programmet är en del av ett BHO. Programmet lägger till reklamlänkar till sökord på en webbsida. När du som användare klickar där, skickas du vidare till en tredjepartswebbplats som vanligen inte har något att göra med det du egentligen sökte efter. Programmet brukar starta automatiskt när Windows sätts igång och kan fjärruppdatera sig självt via internet utan ditt godkännande. Det har rapporterats om att Ezula levereras som en del av ett program som kallas TopText eller Surf+.

Vad är annonsprogram?

Annonsprogram är program som skrivs för att visa reklam på din dator. Via sådana program kan sökningar omdirigeras till reklamwebbplatser. De kan även samla in data om dina surfvanor så att skräddarsydd reklam visas för dig. Programmen betraktas som skadlig programvara när de används för att samla in upplysningar utan att användaren informeras om det eller får ge sitt godkännande. Som användare kan du undvika annonsprogram (och andra program som liknar Ezula) genom att konfigurera en brandvägg. På så sätt skyddar du datorn och får meddelanden när icke tillförlitlig programvara eller programvara från tredje part används för att få åtkomst till din dator. Du kan även prova att byta webbläsare. Om du vill ha en mer omfattande lösning kan du installera avancerad internetsäkerhetsprogramvara för att skydda dina hemdatorer.

Andra artiklar och länkar relaterade till definitioner

APT:n Carbanak

Branschens definition av termen Ezula. Ezula (stavas ibland "eZula") är en typ av annonsprogram som installeras som en del av ett webbläsarhjälpobjekt (Browser Helper Object, BHO).
Kaspersky logo

Utvalda inlägg