Hoppa till huvudinnehållet

Hur säkra är smarta hem?

Internet of Things (IoT) förändrar sättet vi lever på genom att ansluta enheterna vi använder. Det är ganska enkelt att skapa fjärrstyrning för en enda enhet; den första tv-fjärrkontrollen utvecklades på 1950-talet. Men nu kan alla enheter – från stereo och tv till värme, dörrlås och belysning – anslutas till en enda styrenhet via internet, så att du får fullständig kontroll över ditt hem.

Det anslutna hemmet kan göra livet lättare och mer njutbart. Men det finns även en nackdel. Genom att ansluta dina hemsystem till internet så exponerar du dem mot flera olika säkerhetsrisker. Vi ska visa dig hur det här går till, och vi ger dig även de bästa tipsen för säkerhet hemma för att garantera att ditt anslutna hem också är ett säkert hem.

Hur fungerar ett smart hem?

I smarta hem används enheter som kan ansluta till internet och innehåller små datorer som gör att de kan fjärrstyras. Dessa enheter kan vara lika små som en kaffebryggare eller lika stora som hela ditt värmesystem.

Det som skiljer dem från en vanlig tv-fjärrkontroll är att de använder internetprotokoll för att koppla upp sig, och att alla enheter är anslutna via en hubb. Det kan vara din hemnätverksrouter eller din smarta telefon.

Till skillnad från tv-fjärrkontrollen kan de här enheterna samla in och lagra information om din användning, dina vanor och önskemål – antingen på enheten eller på nätverket. Alla dessa data gör ditt smarta hem till en potentiell integritetsrisk, och varje enhet som du lägger till i nätverket skapar ett nytt integritetsproblem.

Låt oss ta en närmare titt på de typer av säkerhetshot som du måste tänka på när du har ett smart hemnätverk.

Säkerhetsrisker och hot mot ditt smarta hem

I ett anslutet hem finns flera olika slags hot mot säkerheten.

För det första så är kanske inte enskilda enheter säkra. Vissa IoT-enheter i hemmet kommer snabbt ut på marknaden och deras säkerhet har kanske inte utvecklats ordentligt. I vissa fall tar inte användarhandböckerna upp integritetsproblem och ger dig inte tillräcklig information för att du ska kunna lita på att enheten är säker. Till exempel har babymonitorer och säkerhetskameror hackats så att brottslingar har kunnat se inuti personers hem.

Faktiskt tror många experter att du inte ska tänka på ”om” olika IoT-enheter kommer att hackas utan ”när”, eftersom många är enkla att hacka och har ett otillräckligt skydd.

För det andra är kanske inte ditt hemnätverk säkert, och data i det nätverket skulle kunna vara tillgängligt för inkräktare. En brottsling skulle till exempel kunna spåra dina användningsmönster för olika enheter för att se när du är borta från hemmet.

Om ditt hemnätverk kontrolleras från ditt mest använda internetkonto så är det inte bara information från dina IoT-enheter som kan utsättas för risk. Sårbarheter kan leda till att din privata information röjs, inklusive e-post, konton på sociala medier och till och med bankkonton. 

Många användare styr sitt anslutna hem genom en smart telefon, vilket gör den till en mycket värdefull databas för någon som vill hacka sig in i ditt liv. Detta skapar stora risker om din telefon hackas, stjäls eller om någon lyckas avlyssna trafiken på din anslutning. Se till att säkerheten för ditt hemnätverk inte komprometteras genom en enskild, sårbar IoT-enhet.

Om du vill dra nytta av fördelarna med ett smart hem måste du först se till att du tar hand om potentiella säkerhetsproblem.

Säkerhetstips för smarta hem

Det första steget för att ta itu med säkerheten hemma är att isolera ditt smarta hemnätverk från dina andra nätverk. Det här gör du ganska enkelt genom att konfigurera gästnätverk för IoT-enheterna i hemmet. Din frys kan till exempel fortfarande hackas så att den blir en del av ett botnät som skickar skräppost eller förvärvar kryptovaluta. Men eftersom den använder ett eget nätverk så kommer den inte att få åtkomst till din e-post eller ditt bankkonto.

Genom att använda gästnätverk kan du förbättra säkerheten för ditt hemnätverk även på andra sätt. Du hittar mer information om installation och användning av gästnätverk här.

så här skyddar du ditt smarta hem

För det andra ska du se till att enheterna för åtkomst, kontroll och distribution i ditt nätverk är skyddade. Detta kan innefatta dina smarta högtalare, din internetrouter, dator och smarta telefon. Om din smarta telefon hackas eller stjäls kan den kompromettera hela ditt system för säkerhet hemma, så gör skyddet av det till din främsta prioritet genom att köpa Android Security eller en säkerhetslösning för iOS-enheter.

 • Använd skärmlåset på din smarta telefon så att du kan vara säker på att ingen får åtkomst till den om du inte har den med dig.
 • Se till att alla dina datorer och smarta telefoner är lösenordsskyddade. Använd starka lösenord som är svåra att knäcka, och viktigast av allt, använd inte lösenord som är enkla att gissa sig till (som din födelsedag eller ditt namn).
 • Se till att ditt huvudsakliga datorkonto inte finns på administratörs- eller rotnivå. Om hackare tar sig in kommer detta att begränsa vad de kan göra med ditt system eftersom de inte har administratörsbehörighet.
 • Ändra standardanvändarnamnet och -lösenordet på din router. Om du ändrar namnet hindrar du hackare från att kunna gissa vilken enhet eller vilket nätverk du använder. Använd WPA-autentisering för att skapa ett säkert nätverk.
 • Använd brandväggar på alla datorer och på routern. De flesta routrar har en inbyggd brandvägg i maskinvaran, men först måste den aktiveras av användaren.
 • Om din nuvarande router inte har bra säkerhetsfunktioner ska du byta ut den mot en som har det.
 • Använd kraftfull säkerhetsprogramvara på dina datorer och din smarta telefon för att undvika att skadlig programvara installeras eller att enheterna drabbas av virus. Skaffa Kasperskys Anti-Virus-programvara eller välj Total Security-paketet som ger en komplett cybersäkerhetslösning för ditt smarta hem.
 • Kör alltid säkerhetspatchar och uppdateringar och använd inte gammal programvara. Förlegad programvara har sårbarheter som är enkla att utnyttja för hackare.

Även om du har följt alla dessa råd för säkerhet hemma så är du fortfarande utsatt för risk om du ansluter till offentliga Wi-Fi-nätverk med din bärbara dator eller telefon. Om du inte behöver autentisering för att ansluta till ett nätverk så behöver inte hackare det heller. Om du använder offentliga Wi-Fi-nätverk regelbundet bör du lära dig hur man använder ett virtuellt privat nätverk (VPN) som Kasperskys VPN säker anslutning för att skydda din integritet och ditt smarta hem.

så här skyddar du ditt smarta IoT-hem från hackare

När du har skyddat dina nätverk för att garantera att ingen av dina IoT-enheter kan komma åt dina personuppgifter eller styra nätverket är nästa steg att skydda de enskilda enheterna.

 • Ändra standardlösenorden. Om du har kvar ett standardlösenord på en enhet kan vem som helst som äger samma enhet få åtkomst. Det är nästan lika illa som att inte ha något lösenord alls.
 • Att ändra lösenorden var sjätte månad kan höja din säkerhet avsevärt.
 • Om du har röstaktiverade enheter som smarta högtalare ska du ändra lystringsorden från ”OK Google” eller ”Alexa” till något som bara du och din familj känner till. På så vis kan inga inkräktare använda ditt system.
 • Innan du köper en ny enhet ska du se till att du har korrekt information om desssäkerhetsskydd. Ta reda på om tillverkaren tillhandahåller regelbundna uppdateringar av fast programvara. Sex månader är en lång tid inom Internet of Things, och om du köper en enhet som kommer att hålla i ett årtionde eller mer måste du vara säker på att du är skyddad mot nya hot.
 • Köp enheter för smarta hem från tillförlitliga leverantörer som Samsung, LG, Google eller Amazon.
 • Läs igenom sekretesspolicyn för en enhet innan du köper den. Hur kommer tillverkaren använda dina personuppgifter? Vilken information har enheten åtkomst till? Om du inte planerar att använda röstaktivering för en enhet så bör du stänga av mikrofonen så att inte andra samtal fångas upp och överförs.
 • Kom ihåg att hålla enheterna uppdaterade, antingen genom automatiska uppdateringar eller manuella. Detta kan innefatta att kontrollera tillverkarens webbplats för att få uppdateringar och sedan länka enheten till en dator för att uppdatera den. Hackare kommer ständigt på nya sätt att göra intrång i IoT-enheter. Med hjälp av säkerhetspatchar kan du skydda dig mot dessa nya hot.
 • Fundera på vilka enheter som verkligen behöver vara anslutna. Om du inte använder anslutningsfunktionerna för din kaffebryggare eller ugn så ska du använda enheten offline.
 • Stäng av Universal Plug & Play (UPnP). De flesta smarta enheter har den här funktionen som gör det möjligt för dem att hitta andra smarta enheter och ansluta till dem automatiskt. Men UPnP-protokoll är sårbara för attacker utifrån och kan göra att en brottsling får kontroll över flera enheter när en enskild enhet väl har hackats.
 • Kontrollera behörigheterna för appar som körs på dina enheter. Om du får frågor om behörighet för att ändra inställningarna för din router är det ett potentiellt säkerhetshot.
 • Var vaksam när det gäller molnlagring för enheter. Eftersom det behövs en molnanslutning för att överföra och hämta filer skulle obehöriga kunna hacka sig in i den anslutningen och få åtkomst till ditt nätverk. Om du vill använda molnteknik ska du försäkra dig om att du förstår de rätta åtgärderna för att skydda dina data och din integritet.

Kom ihåg att varje tillagd enhet är en extra möjlighet för ovälkomna besökare att ta sig in i ditt nätverk. Det är upp till dig att avgöra om den ökade smidigheten eller funktionaliteten som respektive enhet kan ge dig är värt den ökade risken.

Säkerhetsfördelarna med ett smart hem

Trots att det smarta hemmet har vissa säkerhetsutmaningar så kan det även skapa förutsättningar för att göra ditt hem säkrare. Avsikten med de flesta enheter är att göra livet lättare, men vissa kan även tillhandahålla säkerhet och skydd för smarta hem.

Om du till exempel har ett fjärrstyrt låssystem behöver du aldrig kopiera nycklar eller lämna en reservnyckel under dörrmattan. Det här kan hjälpa dig att hantera åtkomsten, inte bara för familjen, utan även för betrodda personer som utför tjänster som städare eller husvakter. Det blir lättare att kontrollera om dörrar och fönster är låsta när fysiska kontroller inte längre behövs, eftersom du helt enkelt frågar styrenheten.

När du inte är hemma kan säkerheten förstärkas genom möjligheten att slå på och stänga av belysning och stereo med fjärrstyrning. Det här kan få obehöriga att tro att du är hemma, trots att du är bortrest över helgen eller arbetar sent. Med hjälp av fjärråtkomst till säkerhetskameror kan du upptäcka potentiella problem, till exempel paket som lämnats väl synliga på din trappa eller grindar som inte har stängts.

Men du får bara de här fördelarna om du redan har säkrat ditt smarta hemnätverk och sett till att det inte går att hacka det.

Framtidens smarta IoT-hem

Nya produkter skapas hela tiden som överför kraften hos internet till prylar och system för hemmet. I slutet av 2021 kan 25 miljarder smarta IoT-enheter vara i användning, inklusive smarta glödlampor, luftkvalitetsmonitorer, dörrklockor, tvättmaskiner och frysar. Ditt IoT-hem skapar möjligheter för att ge dig otrolig kontroll, men det är upp till dig att se till att det även tillhandahåller smart säkerhet för hemmet.

Relaterade länkar

Hackning av bilar och hur du skyddar dig

Hackning av webbkamera: Kan webbkameran användas för att spionera på dig?

Spionerar din smarta tv-apparat på dig?

Kaos i det smarta hemmet

Hur säkra är smarta hem?

Du kommer hem; ljusen är tända, din middag tillagas, en av dina favoritlåtar spelas. Allt är precis som du vill ha det tack vare ditt smarta hem. Om du vill höja rumstemperaturen lite behöver du bara säga till, så tar dina smarta högtalare emot informationen och justerar temperaturen.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg