Hoppa till huvudinnehållet

Instagram-bedrägerier: så håller man sig säker på Instagram

Instagram-bedrägerier: så håller man sig säker på Instagram

Instagram-bedrägerier har blivit extremt populära bland cyberbrottslingar. Sociala medier har gjort det enkelt för främlingar att vinna ditt förtroende genom att utge sig för att vara kända personligheter eller varumärken. Ibland spenderar dessa bedragare veckor med att prata med dig innan de utför sitt bedrägeri. Allt eftersom denna risk ökar är det viktigt att du känner till tecknen på en bedrägeri för att undvika att dina pengar och/eller identitet blir stulna.

Bedrägerier online har utvecklats till att bli mer vilseledande allt eftersom våra digitala liv fortsätter att växa. Nätfiske via Instagram är bara ett av många trovärdiga arrangemang som du lätt kan falla offer för.

Att lära sig att identifiera ett Instagram-bedrägeri är därför viktigt för alla användare på plattformen.

Vad är Instagram-bedrägerier?

Instagram-bedragare använder olika metoder för att nästan tvinga dig att bli ett offer för stöld eller en attack. Vanligtvis söker dessa cyberbedragare något värdefullt såsom pengar eller konfidentiell information. Vissa kan till och med försöka använda dig som en förmedlare för att sprida skadlig kod till nära och kära eller medarbetare.

I många fall tar du beslut som kan påverka dig själv och de omkring dig. Problemet är att bedragare inte alltid gör det enkelt att förbli rationell. Effektiva bedrägerier tenderar att utnyttja dina känslor och låtsas vara pålitliga. De bästa bedragarna ägnar stor uppmärksamhet åt detaljerna och gör det svårt att bestrida deras äkthet.

Ditt bästa försvar är att vara medveten om de mer populära arrangemangen på Instagram.

banner

Risker för nätfiske på Instagram

Nätfiske på Instagram är det vanligaste sättet som bedragare kapar din identitet och personliga konton. Nätfiske innehåller vanligtvis ett meddelande som uppmanar eller övertygar dig att vidta åtgärder. Vanligtvis begärs pengar eller inloggningsuppgifter till konton.

Bedrägliga meddelanden är förklädda som en betrodd person eller ett varumärke du kanske känner till och illusionen av äkthet kan vara tillräckligt bra för att lura dig att ge hackaren vad denne vill ha.

Instagram har själva identifierat följande bedrägerier:

 • Romantiska bedragare ber dig om pengar efter att ha vunnit ditt förtroende. Vanligtvis sker detta genom att flirta eller förföra.
 • Lotteribedragare hävdar att du har vunnit något och begär en avgift för att ge dig belöningen.
 • Jobbedrägerier erbjuder dig att tjäna pengar om du tillhandahåller bankinformation för direktbetalning.
 • Lånebedrägerier hävdar att du kan låna pengar omedelbart mot en förskottsavgift.
 • Bedrägerier med falska investeringar leder dig till att göra en liten investering med påståenden om att dina pengar kommer att växa. Bedrägerier med kontanter mot större vinster är särskilt relevanta på plattformen.
 • Betalt prenumerationsbedrägeri lurar dig att betala för rabatterad tillgång till tjänster såsom musik eller filmströmning.

Andra specifika bedrägerier kan också vara ett hot mot dig:

 • Falska sponsorer försöker lura växande Instagrammers på deras bankuppgifter genom att låtsas vara ett riktigt varumärke som erbjuder ett reklamavtal.
 • Bedrägerier med nätfiske via e-postmeddelande från Instagram kan uppmana dig att använda en falsk inloggningslänk för att överklaga ett problem med ditt konto. Andra e-postmeddelanden hävdar misstänkt aktivitet och de ber dig logga in och verifiera.
 • Pristävlingar ber dig att ge ut personlig information, göra en betalning eller logga in på en webbplats i utbyte mot ett pris.

Som du ser satsar nätfiske på att vinna ditt förtroende eller spela på känslor för att lura dig. Om du inte är försiktig kan du lätt bli rädd eller tvingas bli ett offer.

Det är värt att komma ihåg att bedragare inte alltid försöker vara snabba och det kan ta från några dagar till månader innan bedrägeriet aktiveras.

Så småningom ”ber” alla Instagram-bedrägerier om något. Detta är den största röda flaggan att hålla utkik efter. Om ett varumärke eller en person har bett dig att göra något som kan vara farligt för dig kan du bli ett offer för en bedrägeri.

Protecting against Instagram phishing

Bedragen på Instagram? Vad ska jag göra nu?

Om du har fallit offer för ett Instagram-bedrägeri – eller tror att du kan bli ett offer – bör du vidta åtgärder för att reducera skadan.

Detta beror på att personlig information som du har lämnat ifrån dig kan användas till att:

 • Stjäla din identitet.
 • Tömma dina bankkonton.
 • Attackera något av dina onlinekonton.
 • Förstöra din kredithistorik.
 • Sprida skadlig kod till personer du känner

Med denna kunskap kan du agera snabbt för att blockera hackaren på lång sikt. Du bör också kunna omintetgöra några eller alla omedelbara problem som de har orsakat dig.

Här är några tips för att vidta åtgärder:

Kontrollera dina bankkonton och kreditkort. Kontrollera alla din bankaktiviteter och utdrag för allt du inte kommer ihåg att du har gjort. En bedragare som har din finansiella information kan göra överföringar eller köp från dina konton. Leta inte bara efter stora inköp – cyberbrottslingar kan hålla sina utgifter nere med endast mindre inköp. Ibland har köp så låga som några euro upptäckts. Om du har sett något konstigt ska du rapportera det till din bank eller kreditinstitut för att stoppa framtida användning.

Ändra dina lösenord. Uppenbarligen vill du ändra ditt Instagram-lösenord för att vara säker. Men du kan ha komprometterat ett antal andra konton om du använde ett falskt inloggningsformulär. Om du någonsin har återanvänt lösenord och användarnamn kan en bedragare ta sig in på fler av dina konton. Se till att du byter lösenord på alla dina väsentliga konto såsom banker, sociala medier, e-post och överallt där du betalar räkningar eller handlar online.

Använd unika lösenord för varje onlinekonto. Förutom att ändra dina lösenord bör du se till att göra vart och ett utmanande och annorlunda. Om de är lätt för dig att komma ihåg kan de vara lätta för en hackare att gissa. Lösenfraser fyllda med olika typer av karaktärer hjälper dig att vara säker. Slumpmässiga karaktärssträngar är det absolut bästa alternativet. För att komma ihåg alla dessa nya lösenord kan du använd ett online-valv såsom Kaspersky Password Manager.

Kontrollera din kredit och frys den. Man känner till bedragare som har skapat nya bankkonton och ådragit sig alla typer av skulder i andras namn. Om din identitet har blivit stulen är det klokt att kontrollera dina kreditvärdighet och rapporter till alla stora institutioner. Många olika företag använder kreditvärdigheten som ett betyg så det är viktigt att du kontaktar dem. Att frysa din kredit är ytterligare ett viktigt steg mot att begränsa de problem som orsakas av kända identitetsstölder.

Använd dig av en tjänst som kollar om din identitet har blivit stulen. Sådana tjänster övervaka för alla misstänkta aktiviteter i dina krediter, skattedeklarationer, investeringar och mer. För att hålla ett vakande öga på andra dataöverträdelser erbjuder Kaspersky Security Cloud konstant övervakning och tips för att skydda dig själv.

How hackers can scam you on Instagram

Så skyddar du dig mot Instagram-bedrägerier

Nätfiske på Instagram verkar finnas kvar under en längre tid så du måste vara förberedd. Här är några pålitliga sätt att upptäcka och undvika att bli offer för bedrägerier.

Bästa sätten att undvika bedrägeri på Instagram

Om ett meddelande ber dig att ”ge” något ska du vara vaksam. Bedrägeri nämner vanligtvis bankkonton, säljer något eller ber om annan personlig information. Detta kan inkludera att logga in på ett konto eller uppmanas att betala för något. Om du har fått direktmeddelanden eller e-postmeddelanden som du tycker är misstänkta bör du fortsätt försiktigt.

Att aktivera tvåfaktorautentisering ger dig en sekundär kontrollpunkt för kontoinloggningar efter att ditt lösenord har använts. Denna kontrollpunkt kräver att personen loggar in för att verifiera med hjälp av ett annat konto eller enhet som du äger. De olika typer av 2FA som erbjuds kan inkludera textmeddelanden, e-post, aviseringar i en app, biometri eller till och med ett fysisk USB-minne.

Använd aldrig en inloggningslänk via ett meddelande. Använd alltid en officiell webbadress för att logga in direkt på dina konton. Detta gäller särskilt för nätfiske via e-postmeddelande från Instagram. Bedragarna satsar på att du reagerar på brådskande meddelanden och klickar för att logga in utan att tänka rationellt. Ta det alltid lugnt och leta efter den verkliga webbadressen. Om det finns ett verkligt problem gör autentisk inloggning det tydligt. Du kan också följa upp med ett officiellt e-postmeddelande, chatt eller telefonsamtal för att bekräfta.

Om det låter för bra för att vara sant ... så är det förmodligen det. Pristävlingar, jobberbjudande och andra bedrägerier får dig upphetsad om pengar för att påverka ditt omdöme. Lyckligtvis kan du anta att dessa sällan eller aldrig är giltiga. Du kan kontakta varumärken via officiella kanaler direkt om du är nyfiken. Sök på webben efter deras riktiga webbplats och kontakta dem för att fråga om detaljer om erbjudandet.

Leta alltid efter officiella konton innan du svarar på meddelanden. Du kanske kan hitta autentiska varumärken och personer genom att söka efter verifierade konton (sådana med blå markering bredvid användarnamnet). Stora varumärken har även länkar till alla officiella sociala medier från sina officiella webbplatser. Ingen Instagram-länk på deras webbplats kan innebära att varumärket inte har något officiellt Instagram-konto. Granska avsändarens profil för misstänkta karaktärsdrag såsom inlägg med överdrivna länkar eller hashtags.

Om en främling följer dig bör du vara misstänksam. Många bedrägerier innebär att vinna ditt förtroende genom att bygga upp ett förhållande med dig. Det är klokt att blockera okända följare eller de som inte delar några ömsesidiga följare med dig. Det kanske är bättre om du ställer in ditt konto till privat och bara tillåter personer du känner att följa dig.

Om någon du känner skickar ett konstigt meddelande bör du kontakta dem direkt. Ta kontakt med personen offline med ett telefonsamtal eller prata med dem personligen. Fråga dem om de skickade meddelandet. En bedragare kan utge sig för att vara personen i fråga och riktar in sig på dig tillsammans med andra människor som de känner. Personen du känner kan behöva rapportera kontot och varna människor omkring sig.

Använd ett antivirusprogram på alla dina enheter. De är viktigt skydda dig mot skadlig programvara som kan bädda in sig själv om du har klickat på en misstänksam länk. Programvara såsom Kaspersky Internet Security erbjuder skydd mot virus, utpressningstrojaner och till och med hjälper till att blockera nätfiske.

Relaterade artiklar:

Tips på hur du förhindrar nätfiske

Så skapar du starka lösenord för dina sociala mediekonton

Internetsäkerhet på Twitter

Säkerhet på Facebook

Instagram-bedrägerier: så håller man sig säker på Instagram

Vad är ett Instagram-bedrägeri? Orolig för nätfiske på Instagram? Allt eftersom denna trend inom online-bedrägeri växer är det viktigt att du lär dig hur du undviker att bli ytterligare ett offer.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg