Hoppa till huvudinnehållet

Hur du håller barn säkra online under coronaviruspandemin

Hur du håller barn säkra online under coronaviruspandemin

Coronaviruspandemin har lett till stängda skolor och social distansering i hela världen. Därför tillbringar barn mer tid online, när familjer förlitar sig på digital teknik för inlärning, sociala kontakter och kommunikation med världen.

Även om internet har varit en värdefull livlina under krisen, och har tillåtit att en del aspekter av livet att gå vidare, har frågan om säkerhet online för barn blivit allt viktigare. När skolor har gått över till distansundervisning och många föräldrar arbetar hemifrån betyder det att det är större sannolikhet att barn använder internet utan övervakning.

I den här artikeln beskriver vi några viktiga säkerhetsfrågor rörande internet för barn, och hur du kan hålla dina barn trygga online.

Hot och faror som barn råkar ut för på internet

När barn har tillbringat mer tid online under pandemin har de utsatts för ökade potentiella risker. Barn möter ett brett spektrum av hot of faror online, till exempel:

Dela för mycket information om sig själva online

 Det är lätt att känna sig anonym på internet, och barn kanske inte är medvetna om konsekvenserna av sitt digitala fotavtryck. De kanske till exempel lägger ut personligt identifierbar information i sina profiler på sociala medier, som inte bör visas offentligt. Detta kan vara vad som helst från foton av pinsamma ögonblick till hemadress eller familjens semesterplaner. De kan också lägga upp innehåll som de ångrar senare.

Nätmobbning

Nätmobbning kan vara allt från att skicka hotfulla eller retsamma meddelanden via e-post, SMS, sociala medier eller chattprogram till att bryta sig in på ett e-postkonto eller stjäla en onlineidentitet för att skada och förnedra.

Groomning

Barn kanske inte är medvetna om vem det egentligen är de talar med. Cyberutnyttjande kan innefatta att skicka sexuellt suggestiva meddelanden eller material online för att locka ett barn att träffas i verkligheten. Förövare kan försöka övertala ett barn att genomföra i olämpliga aktiviteter eller ta foton eller video år förövaren, som de sedan använder för att hota eller utpressa barnet.

Nätfiske

Detta är e-postmeddelanden som lurar mottagaren att klicka på skadliga länkar eller bilagor. Detta kan vara speciellt svårt för barn, eftersom e-postmeddelanden kan tyckas vara från någon de känner, till exempel en vän eller familjemedlem. Detta går också att göra med chattappar eller SMS, vilket ibland kallas för ”smishing”.

Dolda kostnader i annonser och köp i appen

Barn kanske inte förstår den dolda kommersialismen i spel, appar och webbplatser. Det finns till exempel mobilspel som övertalar barn att köpa virtuella varor med föräldrarnas kreditkort medan de spelar. Dessa spel har kallats för ”betesappar” i rättegångar. 

Radikalisering

Att utsättas för åsikter som anses radikala eller extrema, oavsett om de är politiska, religiösa, sexistiska eller rasistiska.

Innehåll som är olämpligt för barnets ålder eller skadligt

Detta kan till exempel vara en sexuellt explicit annons som visas i ett gratisspel, figurer från tecknad barnfilm som avbildas i sexuella situationer eller ett forum där man diskuterar ämnen som inte är lämpliga för barn.

Oavsiktlig nedladdning av skadlig kod

 Skadlig kod är datorprogram som installeras utan offrets vetskap eller tillåtelse, och som utför skadliga åtgärder på datorn. Cyberbrottslingar lurar ofta folk att ladda ned skadlig kod. Nätfiske är ett sådant trick, men det finns andra — till exempel att lura offren att ladda ned skadlig kod som förklätts till spel — som kan vara speciellt lockande för barn. Om du ser till att du har programvara med heltäckande skydd på flera enheter och relaterade säkerhetsskydd kan detta hjälpa till att skydda ditt barns dator mot sådan skadlig kod.

10 tips som hjälper dig att hålla dina barn skyddade online

  1. Lägg upp föräldrakontroll och internetfilter. Programvara som Kaspersky Safe Kids har utformats för att hjälpa dig att skydda dina barn online. Den innehåller en app på barnets enhet och en app på din telefon, så att du kan se rapporter och anpassa inställningar. Du kan också hantera tillgång till spel och olämpliga appar.
  2. Se till att ditt barn kör de senaste antivirusprogrammen och de senaste programversionerna. Antivirusprogram skyddar dina enheter från inkommande hot och söker upp, neutraliserar och varnar för möjliga hot mot systemet. Det kommer nya virus hela tiden, och antivirusprogram håller jämna steg med de senaste hoten.
  3. Se till att barnets integritetsinställningar angetts till högsta möjliga nivåer. Nästan alla appar för sociala medier har integritetsinställningar som du kan ändra. Ta reda på vilka de är, och sätt dig med barnen och ställ in dem tillsammans.
  4. Täck för webbkameror som inte används. Vissa gör detta med silvertejp eller liknande, efter att ha läst oroande berättelser om skadlig kod som gör att andra kan spionera på dem via webbkameran.
  5. Granska regelbundet ditt barns listor över vänner och blockera oönskade eller misstänkta kontakter.
  6. Stäng av inköp i appen där detta är möjligt.

I iOS:

  • Öppna inställningarna och gå till inställningen för skärmtid. Aktivera den om den inte redan är aktiverad
  • Tryck vidare och välj om det är din iPhone eller barnets
  • Om det är din telefon blir du ombedd att ange en kod. Om det är barnets telefon följer du anvisningarna och anger en föräldrakod
  • Gå till begränsningarna för innehåll och integritet och ange din kod. Aktivera sedan inställningarna för innehåll och integritet
  • Välj inställningarna för inköp i iTunes och App Store
  • Välj inställningen för köp i appar och ange att det inte är tillåtet

För Android:

  • Öppna Google Play
  • Öppna inställningarna
  • Gå till användarkontrollerna
  • Ange att du vill ställa in eller ändra PIN och välj en PIN-kod
  • Gå tillbaka till användarinställningarna och aktivera inställningen för att använda PIN för inköp
  • 7. Se till att det inte går att identifiera platser. Be gärna dina barn att inte geotagga foton på sociala medier, eftersom andra då kan ta reda på var de är. Du kan stänga av platstjänster på deras enheter så att det inte går att övervaka deras fysiska plats.

 

  • 8. Ha tydliga regler om lämplig användning av internet – när, varför och hur länge.

 

  • 9. Var uppmärksam på tecken på oro som är länkade till aktiviteter online och ta reda på var man kan söka hjälp. Ditt barn kanske verkar frånvarande, orolig eller arg efter att ha använt internet eller skickat SMS. Välgörenhetsorganisationer som fokuserar på barn, till exempel NSPCC i Storbritannien, Childnet i USA eller National Centre Against Bullying i Australien har resurser som hjälper dig. I Sverige finns bland annat stiftelsen Friends. 

 

Råd till föräldrar och vårdnadshavare

Den intensiva mediabevakningen av det nya coronaviruset kan vara oroande eller skrämmande för barn. Det finns många digitala resurser från trovärdiga organisationer som UNICEF och WHO (World Health Organization) där du och ditt barn tillsammans kan lära er om viruset.

Du kan till exempel ge ditt barn stöd på de här sätten:

  1. Var ett föredöme med ditt eget uppträdande online. Uppmuntra dina barn att vara vänliga och behandla andra med respekt. Påminn dem också om vad som kan synas i bakgrunden.
  2. Bekanta dig med skolans policy och tillgängliga journummer där du kan rapportera nätmobbning och olämpligt innehåll online. Nätmobbning kan betyda att ditt barn tar emot eller utsätts för nedsättande kommentarer, meddelanden och inlägg. De kan utelämnas från grupper online, vilket kan leda till stress och isoleringskänslor. Var beredd på att ditt barn också kan komma att själv delta i nätmobbning.
  3. Var medveten om att annonser online kan främja ohälsosam mat, könsstereotyper eller material som inte är lämpligt för barnets ålder, och att ökad tid på internet betyder att ditt barn utsätts för mer av detta. Hjälp dem att känna igen annonser online och använd tillfället att tillsammans utforska varför en del av de meddelanden de visas är negativa.

Internetsäkerhet för barn gällande det nya coronaviruset””

Säkerhetsaktiviteter online som du kan göra tillsammans med dina barn

En webbplats som Commonsense.org innehåller många aktiviteter och lektionsplaner som designats för att lära barn om internetsäkerhet. Dessa aktiviteter är grupperade efter ålder så att det är lätt att hitta lämpligt material för ditt barn. Ämnena är bland annat:

  • Hur du besöker webbplatser på ett säkert sätt
  • Hur kan vi vara säkra och ansvarsfulla och visa respekt online?
  • Vilken sorts information ska jag hålla för mig själv när jag använder internet?
  • Hur håller du vänskap online säker?
  • Hur chattar du på ett säkert sätt med folk som du träffar online?

AFT innehåller också en användbar uppsättning resurser för internetsäkerhet som du kan använda tillsammans med ditt barn. Du kan också titta på Childnet, Internet Matters samt Australian eSafety Commissioners klassrumsresurser.

Vi föreslår också att du skriver ett ”nätavtal” med dina barn där ni skriver upp vad man får och inte får göra på internet. Både du och barnen kan skriva under, och sedan ha det framme någonstans hemma så att ni påminns om vad ni kommit överens om. Det är också viktigt att ha en balans mellan fritid online och aktiviteter i verkligheten, även utomhus (om det går).

Hur du talar med ditt barn om internetsäkerhet under coronaviruspandemin

Under pandemin kan föräldrar och vårdnadshavare ha ökade ekonomiska svårigheter och svårt att balansera hemarbete med hemundervisning. I det här sammanhanget kan det vara svårt att ge stöd till och ha uppsikt över dina barn, även online. Det är svårt och stressande att se till att hemmet fungerar under en desorienterad tid, och även att se till att barnen är säkra på internet. Med detta sagt är det viktigt att ha en öppen dialog med dina barn om onlinesäkerhet:

  • Var realistisk – visa dem att du vet att de kommer att använda internet för att göra läxor och umgås med kompisar.
  • Fråga dem vilka webbplatser, appar och spel de använder. Skaffa dig en bild av hur de tillbringar tiden online. Visa dem att du är intresserad av deras liv och intressen.
  • Fråga dem ifall det finns något de oroar sig för med internet och låt dem veta att de i så fall kan komma till dig med frågor och funderingar.
  • Se till att barnen förstår att elaka och diskriminerande kommentarer, nätmobbning och trollning inte är acceptabelt. Säg åt dem att om de upplever något av detta, ska de omedelbart berätta det för en vuxen de litar på.
  • Om du inte tycker att en app eller webbplats är lämplig för barn ska du vara tydlig och förklara för dina barn varför du tycker det.
  • Fråga dina barn vad de tycker är lämpligt och olämpligt för barn att göra online, så att de känner att de är involverade i processen.
  • Fråga om deras vänner online och hur de vet att de är den de säger sig vara.
  • Fråga dina barn om de vet vart de ska vända sig för att få hjälp och hur de ska hålla sig trygga. Vet de hur de ändrar sina integritetsinställningar? Vet de hur de ska rapportera och blockera användare som besvärar dem?
  • Säg åt dem att inte dela information som kan identifiera dem online – till exempel fullständigt namn, adress, syskon eller vilka deras föräldrar är.
  • Se till att barnen har starka lösenord. Om en hackare knäcker deras lösenord är de ett steg närmare dina data. Ett speciellt verktyg för lösenordshantering kan vara till hjälp.
  • Försök att se till att datoranvändning sker i en offentlig del av huset där vuxna kan vara i närheten.
  • Kontrollera alla enheter – telefoner, surfplattor och datorer – för att se vilka föräldrakontroller och webbsäkerhetsfunktioner det finns och som utformats specifikt för just den enheten.

Om du misstänker att ditt barn kan ha utsatts för olämplig kontakt av någon ska du anmäla det till polisen. Om ditt barn utsätts för nätmobbning ska du anmäla detta till en lämplig myndighet i ditt land. I USA är det till exempel regeringens Stop Bullying-initiativ. 

Kom till slut ihåg att det är viktigare än någonsin att hålla kontakt med andra under pandemin. Det här är ett utmärkt tillfälle att se till att du främjar vänlighet och empati i ditt virtuella umgänge och att du skapar möjligheter för dina barn att ha säkra och positiva kontakter online med vänner, familj och dig själv. 

Relaterade artiklar:

Hur du håller barn säkra online under coronaviruspandemin

Cybersäkerhet för barn är extra viktigt under coronaviruspandemin. Skydda dina online med dessa säkerhetstips för internet.
Kaspersky logo

Related articles