Hoppa till huvudinnehållet

Dejtingbluffar – så dejtar du säkert på nätet

Dejtingbluffar – så dejtar du säkert på nätet

Om du tror att det är populärt med nätdejtingtjänster – har du helt rätt. 49 miljoner amerikaner har använt en sådan tjänst, enligt Statistic Brain Research Institute. Alla som skapar en profil på dessa webbplatser har dock inte goda avsikter. Enligt FBI blev offren för nätdejtingbluffar av med mer än 82 miljoner dollar under sista halvåret 2014. Faktum är att sådana relationsbluffar kostar mest (per person) av alla internetbedrägerier: offren mister i genomsnitt mer än 100 000 dollar var. Låt oss gå igenom hur de här bedrägerierna fungerar och hur du undviker dem.

banner

Vanliga typer av bedrägerier

De flesta dejtingbluffar inleds oskyldigt. Lurendrejarna kontaktar sina offer via sociala medier eller e-post och betonar då gemensamma intressen eller någon vag beröringspunkt, t.ex. att man träffats på ett bröllop eller vid någon sammankomst. Vissa bedragare skapar lockande (men falska) profiler och väntar sedan på att potentiella offer ska kontakta dem. När bedragarna väl har dig på kroken kan de hitta på snart sagt vad som helst. Nedan hittar du några exempel.

”Militären”

I tidningen A Soldier’s Perspective framhåller man, helt korrekt, att dessa bedrägerier är vanliga och ofta svåra att upptäcka. Bedragarna använder verkliga soldaters namn och bild, eller så skapar de en helt fiktiv profil. De skickar övertygande meddelanden där de påstår sig vara nära pensionen, ha äldre barn och vara en sörjande änka/änkling. Meddelandena präglas av militär jargong, titlar och namn på militära baser, allt i syfte att imponera. Bedragarna knyter snabbt starka känslomässiga band med offren, men så skickas de plötsligt ut i tjänst precis innan det blir dags att träffas rent fysiskt. Sedan börjas det: bedragarna, eller ”soldaterna”, behöver pengar till en internetuppkoppling, till flyget hem, till mediciner och till pensionen. I många fall har dessa lurendrejare en eller flera medbrottslingar som utger sig för att vara läkare eller jurister. De här bluffarna kan pågå i månader eller t.o.m. år innan offren äntligen fattar misstankar.

Fejkad intimitet

Här kontaktas offren av potentiella friare från Östeuropa eller Sydostasien. Friarna inleder kontakten genom att lägga till offren som vänner i olika sociala medier. Efter en intensiv uppvaktning ber bedragaren om en chattsession via webbkamera. Bedragarens sändning avbryts eller störs oförklarligt, så hon eller han syns alltså inte. Genom smicker och tjat får bedragaren sedan offret att ta av sig kläderna eller utföra andra intima handlingar. Bedragaren avslöjar sedan sin sanna identitet. Hon eller han påstår sig ha gjort en videoinspelning och hotar med att dela videon med ömsesidiga vänner i sociala medier eller publicera inspelningen online, om offret inte betalar. När offret väl gett med sig kräver bedragaren mer och mer pengar ända tills offret vägrar.

Falska dejtingwebbplatser

Ashley Madison-läckan är ett färskt exempel på hur falska dejtingtjänster används. Ägarna påstår sig förmedla legitima möten, men tjänsterna är antingen kraftigt underbefolkade eller fulla av lurendrejare. Var på din vakt mot registreringsformulär där man är mer intresserad av din ekonomi än av dina intressen och din personlighet. Du bör även dra öronen åt dig om du blir överöst med inviter direkt när du skapat din profil. Om din profil består av endast några rader text och du ändå får meddelande efter meddelande från potentiella friare, har du troligen råkat ut för en falsk dejtingsajt.

Skydda dina känslor (och dina pengar)

Du kan råka ut för bedragare även på lagliga och välskötta dejtingsajter. Så här skiljer du bedragarna från en äkta själsvän:

Misstänkt stavning och grammatik

Innan du kontaktar någon på en dejtingsajt eller i sociala medier: ta en titt på personens profil. Se alltid efter om stavningen och grammatiken håller. Även om du inte trängtar efter en tvättäkta poet bör du bli misstänksam om din tilltänkta själsvän bara rapar upp fakta om sig själv på en obegriplig prosa full av felstavningar och grammatiska fel. Detsamma gäller för e-brev. Modersmålstalare har en naturlig språkbehandling som inte är helt lätt att efterapa. Tänk dig för om t.ex. tonen, uttrycken eller strukturen i motpartens text verkar udda.

Plagierade meddelanden

Du bör vara på din vakt också om meddelandena och profiltexten är lite för eleganta. Lurendrejarna ödslar nämligen ogärna tid på att skriva eget material. I stället kopierar de från andra webbplatser och profiler. Sök gärna på den misstänkta texten. Får du upp någon träff, ja, då har du med sökmotorns hjälp avslöjat en bedragare. Och då låter du förstås bara bli att kontakta vederbörande.

Konstiga länkar

Legitima användare lägger ofta upp länkar till favoritband, resmål och fritidsintressen. Lurendrejarna fyller i stället sina profiler med länkar till skräpwebbplatser där man kränger produkter eller påstår sig kunna lära ut hur man snabbt blir rik. Innehåller profilen till och med länkar till pornografi bör du bli rejält misstänksam.

”Hasta, o älskade brud”

Starka känslor hör väl under till de första veckorna av en romans, men lurendrejarna utnyttjar ofta det genom att både ösa ur sig komplimanger och avslöja intima saker om sig själva, saker de påstår sig aldrig ha berättat för någon annan. Värre ändå är när de efter bara ett fåtal chattsessioner eller e-brev ber om en liten summa pengar till någon underlig utgift: de är strandsatta utomlands, de har en sjuk familjemedlem, de har blivit rånade osv. Kontentan är alltid att de behöver pengar på en gång. Om du ständigt ombeds att skicka pengar bör du lämna förhållandet.

De här bedragarna riktar normalt in sig på sårbara användare som söker mänsklig värme i ett alltmer slutet samhälle. Men låt inte sökandet efter kärlek förblinda dig. Med kunskap om hur du undviker bedragarna kan du fimpa den falska romantiken och i stället välja äkta kärlek.

Fler bra artiklar om cyberhot

Dejtingbluffar – så dejtar du säkert på nätet

Om du tror att det är populärt med nätdejtingtjänster – har du helt rätt. 49 miljoner amerikaner har använt en sådan tjänst, enligt Statistic Brain Research Institute.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg