Hoppa till huvudinnehållet

De sju största cyberhoten att hålla utkik efter

De sju största cyberhoten att hålla utkik efter år 2015–2016

Det är goda tider för cyberhot, cyberattacker och cyberbrott. Den här typen av angrepp dominerar i nyhetsmedierna, från identitetsstöld till dataintrång i detaljhandeln. I genomsnitt spenderar de som faller offer för bedrägeri 776 dollar och 20 timmar på att försöka reda upp den röra som identitetstjuvar efterlämnar. Här är sju aktuella hot som visar på dagens utmaningar för att skydda data.

Dataintrång i detaljhandeln

Dataintrång i detaljhandeln är en stor fara eftersom de kan drabba i stort sett vem som helst. Under 2014 ökade antalet cyberattacker mot stora företag såsom amerikanska Target, där hackare stal 40 miljoner kunders bank- och kreditkortsnummer. Cyberbrottslingar stjäl och säljer den personliga informationen på svarta marknaden, vilket lätt kan leda till identitetsstöld. Mycket av ansvaret vilar på återförsäljaren, till exempel att använda uppdaterade och säkra betalningsmetoder. Men du bör själv hålla ett öga på ditt bankkonto- och kreditkortsutdrag för att skydda dina data vid angrepp mot detaljhandlare.

Mobil säkerhet och hot mot smarta telefoner

Cyberbrottslingar kan lätt utnyttja sårbarheter i din mobiltelefon för att lägga vantarna på privata data. Sårbarheterna kan komma från appar som du använder eller den smarta telefonen själv. Mobiltelefoner är också sårbara för skadlig programvara, som kan logga tangenttryckningar och ta skärmbilder. Du kan skydda dig genom att ta reda på mer om de appar du tänker ladda ned, vara försiktig med vilka e-postmeddelanden du öppnar och vilka bilder du väljer att överföra.

Nätfiske och social manipulation

När cyberbrottslingar lurar folk att avslöja känslig information som lösenord och personnummer kallas det nätfiske. En av de vanligaste nätfiskemetoderna är att en person får ett e-postmeddelande som ser ut att komma från en bank eller myndighet, och lockas till webbplatser med autentiskt utseende. Väl där ombeds personen att uppge lösenord, personnummer och kontouppgifter.

Cyberbrottslingar samlar in informationen och använder den för sina egna ändamål. Nätfiske är en del av ett större problem som kallas social manipulation, som går ut på att manipulera känslor för att få tillgång till känsliga data. Gå inte på sådana knep. Var skeptisk till varje e-postmeddelande du får, särskilt om du ombeds ange privat information. Kom ihåg att riktiga banker och myndigheter aldrig ber dig verifiera information som kan vara känslig.

Identitetsstöld

Ett av de snabbast växande brotten på internet är identitetsstöld. Mycket av det som togs upp tidigare i den här artikeln kan leda till identitetsstöld, nätfiske och dataintrång. Men din identitet riskerar också att stjälas via din meritförteckning, hemadress, foton och videor på sociala medier, ekonomiska uppgifter och liknande.

Identitetstjuvar stjäl din personliga information och öppnar sedan kreditkort och tar lån i ditt namn. En del av detta kan du inte skydda dig mot, men det finns även mycket du kan göra för att skydda din identitet.

Dataintrång i vården

I början av 2015 drabbades sjukförsäkringsbolaget Anthem av ett enormt dataintrång som berörde 78,8 miljoner människor. I juli 2015 bröt sig hackare in i UCLA Health Systems datornätverk, där de potentiellt fick åtkomst till 4,5 miljoner patienters personliga uppgifter. Patientjournaler innehåller viktig och känslig information och kan enkelt användas för identitetsstöld om cyberbrottslingar får tag i dem. Ofta används den här informationen i samband med sjukförsäkringsbedrägeri, till exempel för att köpa och sälja falska läkemedelsrecept. Var alltid uppmärksam på rapporter i nyhetsmedier om dataintrång i vårdorganisationer.

Sexförbrytare som angriper barn

Användare som utnyttjar barn lurar i internets mörka hörn där de handlar med olagliga foton av barn. Detta sker via e-post, peer-to-peer-program och i allt högre grad på mörka webben, en del av internet som inte kan nås via vanliga sökmotorer. Detta är en upprörande utveckling, men det är bäst att låta polisen hantera sådana webbplatser och att som privatperson undvika dem helt och hållet.

En annan fara online för barn är sexförbrytare som försöker lura barn att träffas offline, och som skickar eller ber om pornografiska bilder. Se till att dina barn är väl medvetna om riskerna med att prata med främlingar online och att de aldrig ska lämna ut personlig information till personer som de aldrig har träffat.

Angrepp mot banker

På 2000-talet har bankrån blivit digitala. Ett välkänt exempel är fallet med ett kriminellt gäng som stal upp till en miljard dollar under cirka två år från ett flertal olika finansinstitut över hela världen. Cyberbrottslingar skickade e-postmeddelanden till bankanställda och banktjänstemän med den skadliga programvaran 'Carbanak'.

När brottslingarna väl hade lyckats infektera datorerna kunde de imitera de anställdas beteende och överföra pengar till sig själva, få uttagsautomater att lämna ut pengar på bestämda tidpunkter och använda e-betalningssystem för att filtrera pengar. Enligt vissa experter, till exempel Ben Lawsky, skulle en stor attack på banksystemet kunna liknas vid en digital motsvarighet till 11 september-attackerna. Sätt dig alltid in i bankens säkerhetshistoria innan du väljer att bli kund där, klicka inte på konstiga länkar i e-postmeddelanden, förstör finansiella dokument och övervaka fortlöpande ditt konto för eventuella avvikelser.

I en värld av ständigt föränderliga cyberhot, vad kan du göra för att skydda dig själv? Din första försvarslinje är ökad säkerhetsmedvetenhet. Det finns kraftfulla säkerhetsverktyg till hjälp, men kom ihåg att du även måste använda sunt förnuft för att skydda datorn, din information och dig själv.

Förebyggande åtgärder:

  1. Använd starka lösenord med siffror och både gemener och versaler. Välj inte lösenord som är lätta att gissa sig till, till exempel ”lösenord”, ”12345” osv.
  2. Öppna inte misstänkta e-postmeddelanden som uppmanar dig att ange känsliga data.
  3. Förstör känsliga dokument.
  4. Använd en VPN för att skydda din internetanslutning om du behöver använda offentliga trådlösa nätverk.
  5. Se till att ditt antivirusprogram alltid är uppdaterat.

De sju största cyberhoten att hålla utkik efter

Dataintrång i detaljhandeln är en stor fara eftersom de kan drabba i stort sett vem som helst. Under 2014 ökade antalet cyberattacker mot stora företag såsom amerikanska Target, där hackare stal 40 miljoner kunders bank- och kreditkortsnummer. Cyberbrottslingar stjäl och säljer den personliga informationen på svarta marknaden, vilket lätt kan leda till identitetsstöld. Mycket av ansvaret vilar på återförsäljaren, till exempel att använda uppdaterade och säkra betalningsmetoder. Men du bör själv hålla ett öga på ditt bankkonto- och kreditkortsutdrag för att skydda dina data vid angrepp mot detaljhandlare.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg