Hoppa till huvudinnehållet

Tips om hur du skyddar din Android-enhet mot säkerhetshot

Googles operativsystem Android, utvecklat för mobila enheter, har blivit alltmer populärt och har bidragit till att smarta telefoner och surfplattor nu är tillgängliga för de flesta, i stället för att bara vara tillgängliga som nischprodukter för de rika. Den här revolutionen har haft en enorm, positiv inverkan på många människors liv – men den har också fört med sig vissa betydande risker. Säkerhetshoten mot Android-enheter växer i antal – och alla som nonchalerar den trenden sätter sin sekretess, sin säkerhet och sin ekonomi på spel.

En värld fylld av hot mot Android-enheter

Operativsystemet Android är extra sårbart för hot från skadlig programvara. Medan skadlig programvara utvecklad för Android utgjorde endast 24 procent av all skadlig programvara för mobila enheter år 2010 – enligt en nyligen genomförd Juniper Networks-studie – utgör dessa hot nu 90 procent av all skadlig programvara för mobila enheter. Plattformens "öppna" karaktär – som har setts som en starkt bidragande orsak till Android-enheternas popularitet – har också gjort att enheterna till perfekta måltavlor för alla som utvecklar skadlig programvara.

De allra flesta skadliga program är gjorda för att skapa intäkter för brottslingar. Mer än 75 procent av den här skadliga programvaran går ut på att lura användarna att skicka SMS till premiumtjänster, alltså avgiftsbelagda tjänster, vilket leder till att användarna krävs på pengar. Enligt Juniper kan varje attack ge så mycket som $10 i inkomst för den som står bakom attacken. Tänk efter hur många enheter som används, så inser du snart att sådana attacker kan generera stora inkomster för de brottslingar som väljer den vägen.

Dock är inte all skadlig programvara utvecklad för att ge ett omgående pengaflöde till brottslingen bakom programvaran. Vissa program stjäl i stället användarnas personuppgifter, som lösenord till banktjänster, surfbeteende eller geografiskt läge. Sådan information kan användas för att stjäla direkt från användaren eller kan säljas till andra kriminella, som i sin tur använder den i vitt skilda syften.

Även om alla de här riskerna kan kännas skrämmande innebär det inte att du oundvikligen är sårbar inför säkerhetsattacker bara för att du använder en Android-enhet. Med några enkla åtgärder kan du skydda din enhet från de flesta säkerhetshot mot Android-enheter. På så sätt kan du ta del av den mobila upplevelsen utan att sätta privat information på spel.

Håll dig uppdaterad

Genom att uppdatera säkerhetsprogrammen för din mobila enhet får du inte bara förbättrade funktioner och bättre prestanda. Du får också många så kallade "back-end fixes", alltså bakgrundsfixar, på köpet. Juniper uppskattar att enheter som använder den senaste versionen av operativsystemet Android är immuna mot över 75 procent av skadlig programvara för nämnda operativsystem. Du bör därför regelbundet bevaka nya uppdateringar och ladda ned dem så snart som möjligt.

Undvik webbplatser för nedladdning från tredje part

Det breda utbudet av Android-appar gör att Android är en attraktiv plattform för användarna. Dessutom gör Android att det går ganska lätt att installera program och appar från andra källor än den officiella app-butiken. Även om det finns en del intressanta appar som inte är tillgängliga via Google kan det sluta med att du installerar skadliga program på din enhet om du laddar ned sådana appar. Google skannar alla de appar som finns att ladda ned via Googles officiella butik, för att på så sätt identifiera uppenbara tecken på skadlig programvara. På så sätt lyckas Google stoppa flertalet infekterade appar från att nå kunderna. App-butiker som hör till tredje part har dock inte nödvändigtvis sådana skyddsfunktioner – och de som skapar skadliga program vet mycket väl att så är fallet.

Var uppmärksam på allt som gäller behörighet

De flesta brukar bara snabbt klicka sig igenom avsnittet om behörighet när de installerar en ny app, utan att ägna någon större uppmärksamhet åt exakt vilka behörigheter de ger appen ifråga. Du kan dock identifiera potentiella hot genom att se efter vilka behörigheter appen kräver. Om du laddar ned ett nytt spel, kan du förvänta dig att man kräver att få tillgång till ditt filsystem. Men om man även kräver tillgång till dina textmeddelanden, är det dags att ana oråd. Läs alltid genom avsnittet om behörighet innan du godkänner villkoren för en app. Om appen kräver behörighet till någon del av din enhet som den rimligen inte borde behöva ha tillgång till, installera då inte appen.

Undvik gratis trådlös uppkoppling

Alla gillar vi gratisgrejer. Visst, gratis offentlig trådlös uppkoppling ger dig kanske en internetuppkoppling för enheten utan att det kostar dig något. Men den här sortens oskyddade uppkopplingar kan vara förödande för din integritet. En hackare eller en tjuv kan precis lika lätt som du koppla upp sig mot det kostnadsfria trådlösa nätverket. Och när ni väl delar nätverk, kan hackaren enkelt se nästan all information som du skickar genom nätet. Det är säkrare att använda skyddade trådlösa anslutningar. Eller så använder du, om möjligt, din enhets mobila anslutning i stället för trådlöst (Wi-Fi)

Skydda dig

Det bästa sättet att skydda din Android-enhet är att använda dedikerade säkerhetsprogram som fortlöpande kan skanna av din enhet och leta efter hot i alla nya appar du har installerat. Du bör dock vara försiktig när du väljer säkerhetsprogram. Det finns visserligen gott om kostnadsfria antivirusprodukter för mobila enheter, men många av dem är inte annat än trojaner eller virus i förklädnad. Bäst är det om du väljer ett säkerhetsprogram som du kan ladda ned hos någon av de välkända och betrodda leverantörerna på marknaden. Leverantören kanske tar betalt för sin kontinuerligt uppdaterade säkerhetstjänst, men det är ett lågt pris att betala för effektivt skydd mot hot riktade mot Android-enheter. De flesta av de här säkerhetsapparna för Android-enheter kan du prova kostnadsfritt. På så sätt kan du utvärdera dem innan du köper. Vissa produkter kan till och med skydda såväl din dator som din Android-enhet (eller flera Android-enheter) samtidigt

Kanske känns det skrämmande att tänka på hur många hot din Android-enhet kan utsättas för. Men om du använder enheten med gott omdöme, precis som du gör med din dator, har du redan där tagit första steget mot att skydda dig. Ladda dock även ned en effektiv säkerhetslösning för Android-enheter – en lösning som håller jämna steg med alla nyutvecklade och kommande hot mot mobila enheter. Det är bästa sättet att skydda din enhet.

Andra artiklar och länkar relaterade till skydd mot skadlig kod

Tips om hur du skyddar din Android-enhet mot säkerhetshot

Det finns gott om brottslingar därute som använder sig av säkerhetsangrepp mot Android-enheter. Det är därför en god idé att du lär dig hur du skyddar dina Android-enheter
Kaspersky logo

Utvalda inlägg