Hoppa till huvudinnehållet

Så här barnsäkrar du en iPad eller Android-surfplatta genom föräldrakontroller

Med tekniska finesser överallt i huset blir det enklare för din familj att hålla sig uppkopplad. Men de medför också sina egna utmaningar. Barn ägnar mer tid online men deras föräldrar har inte alltid tid att övervaka dem noga. Det innebär att barn kan komma att lämnas åt sig själva när de använder mobiltelefoner och surfplattor. Därmed riskerar de att hamna på olämpligt innehåll utan övervakning. Därför är det så viktigt att förstå hur du ska implementera föräldrakontroller på surfplattor – oavsett om du har en Android-enhet eller Apple iPad.

Så här ställer du in föräldrakontrollen på Android-surfplattor

Tack vare föräldrakontroller kan föräldrar begränsa skärmtiden och se till att deras barn är tryggare genom den minskade åtkomsten till skadliga appar, länkar eller spel som kan påverka barnens studier, prestationer och tillväxt. Lyckligtvis gör Android-surfplattor det enkelt att implementera föräldrakontroller och skydda dina barn från osäkra onlinebeteenden på andra sätt.

För att ställa in föräldrakontroller på Android-surfplattor går du till Google Play Inställningar > Familj > Föräldrakontroller > På, och ställer in de önskade restriktionerna. Du kan begränsa nerladdningarna från Google Play Store så att barnen inte kan köpa innehåll utan din tillåtelse. Hit räknas filmer, musik, böcker och appar.

Fler säkerhetstips för att barnsäkra din Android-surfplatta

Vid sidan om föräldrakontroller kan du optimera ditt barns säkerhet på sin Android-surfplatta genom att följa nedanstående tips:

Sätt lås på din surfplattaLås din Android-enhet med en PIN-kod eller ett lösenord. När du har aktiverat låsskärmen uppmanas du att ange PIN-koden varje gång du vill aktivera enheten eller försöker göra större ändringar, som att justera viktiga Android-inställningar. Du kan också låsa speciella Android-appar.

Skapa en ny användare på din enhetStäll in ett gästkonto på Android för att tillåta eller neka åtkomst till vissa appar på enheten. Som standard kommer Android att blockera åtkomsten till nästan allt på gästkontot, inklusive Chrome. Därför måste du på manuell väg välja ut de spel och appar som dina barn ska få åtkomst till.

I Google Play Movies och TV-appen kan du begränsa åtkomsten till underhåll baserat på föräldraomdömen. Om du har barn i olika åldrar kan du skapa specifika profiler för vart och ett av dem, baserat på deras ålder.

SkärmfästningPå en Android-enhet kan du låsa dina barn i en enda app om de använder den temporärt. Från Inställningar går du till Säkerhet > Advancerat > och Fästa skärmen för att aktivera funktionen med PIN-skydd. Hämta listan över de senaste apparna och tryck på en app-ikon och Pin för att behålla fokus på just den appen tills du anger din PIN-kod nästa gång.

A mother and daughter look at a tablet. Setting up Apple iPad parental controls will help keep your child safe”

Så här ställer du in föräldrakontrollen på iPad

På senare år har Apple byggt in några obligatoriska föräldrakontroller i iOS. Syftet med tjänsterna är att skydda barnens integritet, hålla dem undan från olämpligt innehåll samt göra det svårt för barn att genomföra obehöriga köp i appar. Så här kan du använda föräldrainställningar på iPad.

Aktivera iPad-begränsningar

Om du aktiverar begränsningar för din iPad kan barnen använda enheten i vad som motsvarar ett ”barnläge”. Tryck på alternativet Inställningar på din iPad och gå till en flik som kallas Skärmtid. Välj alternativet ställde in lösenkoden för Skärmtid. Ange därefter en unik kod som ska skydda begränsningarna du implementerar på din iPad och hindra ditt barn från att göra ändringar, vare sig ofrivilliga eller avsiktliga. När du har angett ditt lösenord kan du börja att aktivera begränsningar, en i taget. Några av alternativen för begränsning omfattar:

  • Inaktivera Facetime, Camera och Safari: Den här begränsningen hindrar att ditt barn får åtkomst till webbläsaren utan din vägledning. Det innebär också att dina barn inte kan använda Facetime av misstag när de använder sin iPad.
  • Inaktivera iTunes-butiken, installera/radera appar samt köp i appar: Om du inaktiverar det här alternativet hjälper det dig att se till att dina barn inte köper någonting från App Store, vare sig med avsikt eller av misstag. Det garanterar också att dina barn inte kan ladda ner någonting utan din tillåtelse.
  • Siri, CarPlay och AirDrop: Genom att inaktivera de här funktionerna kan dina barn inte aktivera någon av dem med enbart sin röst. Däremot kan de fortfarande aktivera Siri genom att trycka på hemknappen på din surfplatta, så du måste fortfarande hålla ett öga på dem.
  • Inaktivera åtkomst till konton: Inaktivera åtkomst till konton i underavsnittet Allow Changes (”Tillåt ändringar”) i dina inställningar. Det kommer att förhindra att ditt barn lägger till, ändrar eller tar bort kontakter, e-post- eller kalenderkonton.
  • Inaktivera spel för flera spelare: I Game Center kan du inaktivera spel för flera spelare, lägga till vänner och hitta andra funktioner för att hindra att ditt barn startar spel med flera spelare eller interagerar med främlingar i Game Center.

Begränsningar för innehåll och integritet

Inom Skärmtid-avsnittet i iPad-kontots inställningar kan du även granska alternativen för begränsningar för innehåll och integritet. Aktivera reglaget överst på sidan genom att trycka på det. Därefter kan du bestämma vilka sekretessnivåer som ska tillämpas för ditt barn. Sekretessavsnittet i Apples iOS-huvudmeny låter dig ställa in Tillåt eller Tillåt inte för nästan allt på ditt konto.

Du kan välja att stänga av mikrofonen, utelämna taligenkänning och stänga av Bluetooth-delningen. Du kan också ta bort Platstjänster om du inte vill utsätta ditt barn för risken att bli lokaliserad.

Stäng av internetåtkomst

Om du har ett yngre barn vill du kanske inaktivera App Store och internetåtkomsten helt och hållet. Då kan de enbart använda sådant innehåll som du redan har bedömt är lämpligt för dem. För att inaktivera webbläsaren Safari går du till Skärmtid-inställningarna på din iPad och klickar på Begränsa innehåll/integritet > Innehållsbegränsningar > Webbinnehåll. Här kan du stänga av Safari.

Men kom ihåg att tillåtna appar har sina egna webbläsargränssnitt och fortfarande kan nå internet, varför ditt barn kan använda spel och appar som redan har installerats. Om du vill blockera webbåtkomsten fullständigt måste du inaktivera WiFi genom att gå till inställningarna och ändra WiFi-alternativet till Off-läge. Du kan alltid återställa det vid en senare tidpunkt.

Tillämpa begränsningar för webbinnehåll

Beroende på barnens ålder vill du kanske ge dem möjlighet att utforska olika slags innehåll, och inte stänga av internetåtkomsten helt och hållet. Det är här som Apples begränsningar för webbinnehåll fyller sin funktion. Gå till avsnittet Webbinnehåll för din enhet och ändra barnläget efter ditt eget barns behov.

I App-kategorin med begränsningar för innehåll och integritet kan du begränsa innehållet efter ålder. Du kan exempelvis välja gruppen 4+, 9+, 12+ eller 17+ år. Du kan också välja att begränsa åtkomsten till webbplatser för vuxna, förhindra grovt språk med mera.

Inaktivera meddelanden

Ett annat måste för föräldrar är att se till att barnen inte får inkommande material när de använder surfplattan. Om du regelbundet får nyheter till din meddelandelista, eller uppdateringar från appar, kan ditt barn av misstag råka trycka på och öppna sådana meddelanden. Om du inaktiverar dina meddelanden och ”Idag” kommer du att hindra att avslöjande innehåll dyker upp mot din vilja.

Besök bara ditt Notiscenter och gå till Settings-sidan. Inaktivera alla brytare du anser lämpliga. Du kan också gå igenom varje app och kontrollera att meddelanden från olika appar fortfarande visas medan andra är inaktiverade. Do Not Disturb Mode, (”Stör ej”) eller DND hindrar också att meddelanden kommer in under vissa tider.

Allmänna tips för en barnsäker surfplatta

Bortsett från föräldrakontroller kommer här några ytterligare tips som garanterar att dina surfplattor blir så barnsäkra som möjligt:

Börja med en ren platta

Om du låter barnen använda någon av dina gamla enheter vill du antagligen rensa den helt först. Se till att alla dina data är säkerhetskopierade i molnet eller på någon annan hårddisk. Om du har en iPhone eller Apple-surfplatta går du till Inställningar > Allmänt > Återställ och trycker på Radera allt innehåll och inställningar. Om du har en Android-telefon ska du vara noga med att kryptera telefonens data först. Gå sedan till Inställningar > System > Återställ och välj Radera Alla Data (fabriksinställningar).

Oavsett vilken enhet du använder bör du radera allt på den så att du kan ställa in en användarprofil till dina barn. Apple tillåter enbart en användare per enhet, och Google-telefoner kan verka förvirrande när man försöker ställa in två separata användarprofiler på en och samma surfplatta.

Hämta appar

När du har raderat allt från din enhet kan du förladda några kul appar som ditt barn kan använda. Du kan hitta pedagogiska appar och inlärningsspel för barn i åldrarna 2 till 12 år. De här apparna uppmuntrar barn att lära sig matematik, naturvetenskap, kodning och mycket mer. Det finns också gott om videolektioner online för elever i förskoleklass och upp genom hela gymnasiet, inklusive inlärningsappar och andra resurser för distanslärande. Du kan till och med hitta träningsvideor för barn som hjälper dem att förbränna överskottsenergi.

Undervisa dina barn i cyberhygien

Uppmana ditt barn att inte klicka på misstänkta länkar. Chattfunktioner vid spelströmning kan innehålla skadliga länkar som riskerar att ladda ner skadlig programvara på din enhet och stjäla inloggningsuppgifter och onlinetillgångar.

Kom också ihåg att varna ditt barn för nätfiske. Nätfiske handlar om e-postmeddelanden vars utförande gör att de ser ut att komma från en legitim källa, men i själva verket fiskar de efter konfidentiella uppgifter. Cyberbrottslingar kan därefter använda dem för att ta över ditt konto och stjäla betalningsinformation.

Tala med ditt barn om faran med främlingar – det vill säga risken för att en främling på internet låtsas vara en jämnårig som ställer frågor om var barnet befinner sig, när hennes eller hans föräldrar är ute och annan information som kan äventyra barnets säkerhet.

Lägg till användbara tillbehör

Vid sidan om att övervaka innehållet som barnen kan se, är det också en god idé att tänka på maskinvaran. Bra hörlurar kan skydda barnens öron när de deltar i en onlinelektion, spelar spel eller lyssnar på musik. Många hörlurar begränsar inte volymen till de rekommenderade säkerhetsnivåerna. Kom därför ihåg att läsa det finstilta och hitta ett par som uppfyller kraven.

Eftersom surfplattor är känsliga är det en bra idé att skaffa skärmskydd av härdat glas för telefoner och surfplattor så att deras skärmar inte kan krossas. Skärmskydd skyddar också skärmen mot repor och smuts. Vissa fodral har också praktiska handtag som gör det lättare att bära surfplattorna.

Vanliga frågor om hur man barnsäkrar en surfplatta

När är det dags att låta barnet använda en surfplatta?

Generellt sett rekommenderas inte användning av surfplattor för barn under 2 år. Barn som har fyllt 2 år kan gynnas av de pedagogiska aspekterna hos surfplattor utan att deras sociala utveckling hindras. Men något universellt svar på den här frågan finns inte – det beror på individuella omständigheter som ditt barns utvecklingsstadium och dina uppfostringsmetoder. Vissa föräldrar föredrar att vänta tills barnen nått förskoleålder innan de får använda surfplatta.

Vilka är fördelarna med att barn använder surfplattor?

Surfplattor erbjuder stora möjligheter till kommunikation, men de kan också distrahera och leda till försjunkenhet. Det är därför rimligt att fråga sig vilka fördelar de ger barn som använder dem. Det finns vissa vetenskapliga studier som visar att en omsorgsfull användning av läsplattor kan hjälpa barn till förbättrade språk- och räknefärdigheter. Utöver att främja inlärning kan de också öka kreativiteten, ge underhållning och potentiellt ha en lugnande inverkan på barn när de är stressade.

Så här kan du barnsäkra din surfplatta?

Det bästa sättet att barnsäkra din surfplatta är att installera föräldrakontroller och gå igenom föräldrainställningarna. Syftet med tjänsterna är att skydda barnens integritet, hålla dem undan från olämpligt innehåll samt göra det svårt för barn att genomföra obehöriga köp i appar. De kan också låta dig begränsa skärmtiden. Det är en god idé att lära ditt barn lite om grunderna i cyberhygien. Här ingår att inte klicka på misstänkta länkar och att vara försiktig med nätfiske via e-post.

Bör du skaffa en barnvänlig surfplatta?

Surfplattor är ömtåliga och dyra apparater med potentiellt obegränsad åtkomst till internet. Det kan innebära en utmaning för föräldrar. För att motverka detta föredrar vissa föräldrar att köpa en barnvänlig surfplatta i stället för en vuxenmodell. Medan surfplattor för vuxna är tunna, lätta och snabba brukar de barnanpassade vara billigare, mer robusta och bättre skyddade. Det finns flera olika modeller på marknaden med olika funktioner – gör din egen efterforskning och läs omdömen från andra föräldrar så kan du välja den som passar bäst för just ditt barns behov.

Rekommenderade produkter för att upprätthålla en barnsäker surfplatta

Kaspersky kan skydda mot alla större hot när du eller dina barn går in på internet. Använd en betrodd cybersäkerhetslösning på dina barns samtliga enheter.

Överväg att använda en app för föräldrakontroll som t.ex. Kaspersky Safe Kids — den låter dig blockera vuxeninnehåll och styra åtkomsten till olämpliga spel och appar. Den innehåller en app på barnets enhet och en app på din telefon, så att du kan se rapporter och anpassa inställningar. Föräldrakontroller finns inbyggda i programvaran och låter dig ställa in ditt barns skärmtid per enhet.

Rekommenderade produkter:

Vidare läsning:

Så här barnsäkrar du en iPad eller Android-surfplatta genom föräldrakontroller

I takt med att barn tillbringar alltmer tid online är det viktigt att ha säkra föräldrakontroller på deras iPads och Android-surfplattor. Läs mer om hur du barnsäkrar en surfplatta.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg