Hoppa till huvudinnehållet

Fyra sätt stora företag skyddar data – som även fungerar i småföretag

Om företaget inte utsattes för någon internetattack förra året hade du tur! Det är oftast de riktigt stora företagen som det rapporteras om, eftersom så många människor påverkas, men även små företag löper risker. För år 2018 rapporterade Kaspersky Lab följande:

  • 30,01 % användardatorer utsattes för minst en webbattack från skadlig programvara under året.
  • Kaspersky Labs lösningar stoppade 1 876 998 691 attacker från onlineresurser över hela världen.
  • 554 159 621 unika webbadresser identifierades som skadliga av webbaserade antiviruskomponenter.
  • Kaspersky Labs webbaserade antivirusfunktion upptäckte 21 643 946 unika skadliga objekt.
  • 765 538 datorer med unika användare utsattes för attacker av krypterare.
  • 5 638 828 datorer med unika användare utsattes för utvinningsattacker.
  • Kaspersky Labs lösningar blockerade försök att starta skadlig programvara för att stjäla pengar via internetbanktjänster på 830 135 enheter.

Hackare och nätfiskebedrägerier kan kosta stora och små företag hundratusentals kronor, många timmar och massor av stress. Den globala genomsnittliga kostnaden för dataintrång ökar. Nu kostar ett intrång i snitt 1,23 miljoner USD för riktigt stora företag (en ökning med 24 % från 2017 års 992 000 USD). För små och medelstora företag är siffran 120 000 USD (en ökning med 36 % från 2017 års 88 000 USD). Tänk på all information om kunder, kreditkort och annat som finns på servrarna. Räkna på det: fundera över riskerna och utforma en plan för att förhindra att företaget drabbas.

Stora företag har mer att förlora och lägger därför stora resurser på att skydda sig. Mindre företag kan lära sig av de större företagens ansträngningar och skalanpassa skyddet så att det fungerar för mindre organisationer. Nu ska vi titta på vad vi kan lära av stora företag.

De delar upp företagets resurser från de privata

Många småföretagare gör ingen direkt skillnad mellan sina egna pengar och företagets. Om det inte finns några investerare kommer allt kanske ändå från samma källa: dig. Det är dock klokt att skapa ett företagskonto som är helt separat från det personliga kontot. Det hjälper såklart när det är dags att betala skatt, men det betyder också att företaget inte drabbas om någon hackar ditt personliga konto (och vice versa).

De skyddar alla typer av data

De flesta företag skyddar strukturerade data, alltså välorganiserade data, i en databas eller annan filuppsättning. Men stora företag skyddar också ostrukturerade data. Det kan till exempel vara data och information i anställdas e-postinkorg. Inkorgar är svaga punkter när det gäller internetattacker: hackare kommer enkelt åt värdefulla ostrukturerade data. Företag av alla storlekar behöver en omfattande metod för att skydda alla typer av data. Strategin kan omfatta säkerhetsprogramvara och att utbilda anställda om hur de bäst skyddar data.

Ingen får högre behörighet än de behöver

Småföretagare har ofta mer än en roll på jobbet. Det betyder större ansvarsområde – och större risker. Tyvärr handlar många intrång om att anställda – inte okända hackare – stjäl information. Om du begränsar mängden information som de anställda har åtkomst till begränsar du också riskerna. Restriktiv databehörighet betyder inte att du inte litar på dina anställda: det betyder att du är en smart småföretagare.

De håller sig uppdaterade

Om det finns en sak att lära från stora företag så är det att inte skjuta upp internetskyddet. Stora företag arbetar nästan alltid med internetsäkerhetsexperter. Från dem får de information om de bästa metoderna och hur de bättre kan skydda sig mot risker och intrång. Det är inte så dyrt som du kanske tror. Tänk på det som en försäkring som kan spara pengar på sikt.

Om du vill veta hur ditt småföretag kan förebygga, förutse, upptäcka och reagera på intrång som stora företag kan du ta en titt på Kaspersky Labs lösningar för småföretag.

Relaterade artiklar och länkar:

Webbplatssäkerhet – intrångsrisker för verksamheten

Det här är IoT och IoT-säkerhet

Hotanalyser

Det här är pågående avancerade hot (APT) – och tecknen

Relaterade produkter:

Kaspersky Hybrid Cloud Security

Kaspersky Endpoint Security for Business

Kaspersky Security Cloud

Fyra sätt stora företag skyddar data – som även fungerar i småföretag

Den globala genomsnittliga kostnaden för dataintrång ökar. Lär dig fyra sätt att skydda data som du kan tillämpa i småföretag.
Kaspersky logo