Hoppa till huvudinnehållet

Så skyddar du din surfplatta med de senaste säkerhetsprogrammen för din mobila enhet

Surfplattor har blivit populära bärbara verktyg, och de som använder surfplattor lagrar många slags värdefulla data på dem, till exempel privata filer, spel, musik och videor. Enligt en Pew Internet-studie äger nu var tredje vuxen i USA en surfplatta – med andra ord har användningen av surfplattor ökat markant. Surfplattor ersätter ofta datorer, och användarna förlitar sig på dem både när det gäller arbete och hemmabruk. I takt med att surfplattor blir vanligare har även säkerheten kring dem blivit viktigare. Allt för att hindra cyberbrottslingar från att stjäla dina dyrbara data.

App-säkerhetsrisken

Surfplattor erbjuder enkel och bekväm tillgång till internet var som helst och när som helst. De erbjuder dessutom en rad appar som har utvecklats särskilt för surfplattor. De apparna har blivit centrala stöd i användarnas umgänge med sina surfplattor. Men de här apparna har också potentialen att orsaka skada. Forskare vid George Mason University har genomfört en studie som tittade på exakt hur sårbara för hackerattacker och falska appar de mest populära surfplattorna egentligen är – och i den studien utfärdar man flera varningar. Man fann till exempel att överlag utgör nedladdningen av appar en risk för användarna, helt enkelt eftersom användarna inte har möjlighet att veta vad som döljer sig bakom ridån, så att säga. Användarna kan alltså inte veta vad en app egentligen gör, består av eller vilka data den kommer åt. Ett resultat av det är att dina personliga data och annan information kan hamna i fel händer.

Nya lösningar

De goda nyheterna är att i takt med att mobilmarknaden har växt, har också effektiviteten hos olika antivirus- och krypteringslösningar höjts, så att du slipper oroa dig. Tredjeparters mobilsäkerhetsprogram går lätt att ladda ned online hos seriösa leverantörer av säkerhetslösningar samt via app-butiker. När du har hämtat ett sådant program till din surfplatta, kan programmet blockera skadliga appar, förhindra dataförlust och skanna surfplattan på jakt efter skadlig programvara. Vissa lösningar kan till och med låsa en borttappad eller stulen enhet, eller radera data från en sådan enhet. De bästa säkerhetsprodukterna kan kontinuerligt hämta uppdateringar, så att du slipper göra det.

Trygga val

Här följer några punkter att tänka på när du utvärderar olika program för säkerhet för surfplattor:

  • Jämför kostnaderna och fördelarna hos olika antivirusprogram för surfplattor. Vissa kräver årsprenumeration medan andra har månadsavgifter. Tänk dock på att de där månadsvisa betalningarna kan bli dyrare än du tror.
  • Du kan säkert få fatt i ett kostnadsfritt antivirusskydd för din surfplatta, men se till att det skyddet i så fall erbjuder alla de funktioner du behöver. Kostnadsfria program innehåller inte alltid alla de nödvändiga funktioner som ett avgiftsbelagt säkerhetsprogram kan erbjuda. Överväg att ladda ned en testversion av en bra säkerhetsprodukt för surfplattor. Säkerhetsprogram som också ger enkel åtkomst till en bra support kan bli till stor hjälp om du behöver återställa surfplattan efter ett säkerhetsintrång.
  • Var på din vakt mot bedragare och deras falska antivirusprogram. När du väl har laddat ned ett falskt program kommer det att låtsas hitta skadlig programvara. Du blir sedan ombedd att betala för att de ska rensa din surfplatta. Om du betalar avslöjar du också dina kortuppgifter för bedragarna.

Säkerhetstillfälle

Framöver kommer användningen av surfplattor att växa ännu mer, vilket lär leda till ännu fler säkerhetshot mot surfplattor. Just nu har du din chans att få ett försprång genom att satsa på antivirusprogram till din surfplatta. Det är ett enkelt och effektivt sätt att se till att du vidtar de åtgärder som krävs för att dina data ska vara så skyddade som möjligt.

Andra artiklar och länkar relaterade till säkerhet för surfplattor

Så skyddar du din surfplatta med de senaste säkerhetsprogrammen för din mobila enhet

Tablet Security and Safety.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg