Hoppa till huvudinnehållet

How to Fend Off a Computer Virus: What You Need to Know

Trots att datorer är ett så vanligt inslag i våra liv idag, är det många som fortfarande inte inser hur stora riskerna är med den ständiga interaktionen med olika tekniker.
Datorvirus är en av de äldsta formerna av skadlig kod, det vill säga illvilliga program som har som avsikt att göra skada. Deras förmåga att undvika upptäckt och skapa kopior av sig själva gör dem till ett ständigt orosmoment. Det första steget när du säkrar ditt system för att skydda dig och din familj mot angrepp är att förstå vad ett datorvirus kan ställa till med.

Riskerna med datorvirus

Den enda egentliga kvalifikationen som ett program behöver för att kallas för virusprogram är att det kan kopiera sig själv till andra datorer och enheter. Alla virus innebär alltså inte ett direkt hot mot din dator. Men även latenta virus som ligger dolda i datorn kan ge cyberbrottslingar och hackare möjlighet att installera fler skadliga program som maskar och trojaner.

Oavsett vad avsikten med datorvirus är kommer det att uppta systemresurser när det körs. Systemet fungerar långsammare och ett virus kan till och med orsaka totalstopp om det tar upp tillräckligt mycket resurser eller om många virus körs samtidigt.

Oftast har datorvirus någon form av illvilligt uppsåt som antingen skrivits in i själva viruset eller i andra delar av det skadliga programmet som viruset installerar. Programmet kan utföra olika illvilliga åtgärder så att hackare kan ta kontroll över systemet eller stjäla konfidentiell information, till exempel kontouppgifter till internetbank eller kreditkortsnummer. Det kan också dirigera din webbläsare till oönskade, ofta pornografiska, webbplatser eller till och med låsa datorn och begära en lösensumma för att öppna den igen. I de allra svåraste fallen kan viruset korrumpera viktiga filer i datorn så att systemet blir oanvändbart. Windows OS-produkter är ofta måltavlor för de här typerna av sårbarheter, så säkerheten är avgörande oavsett om du kör senaste OS, XP eller Windows 8 – säkerheten är avgörande

Så blir du en smart datoranvändare

Med all skada som ett virus kan ställa till med undrar du säkert vad du kan göra för att skydda dig och din familj. Det första steget är mest uppenbart: det gäller att använda datorn på ett smart sätt.

Se till att du alltid har installerat den senaste versionen av dina antivirusprogram. Det gäller särskilt operativsystem, säkerhetsprogram och webbläsare, men också de flesta övriga program som du använder ofta. Virus utnyttjar ofta buggar och kryphål som kan finnas i koden till de här programmen för att sprida sig vidare till andra datorer. Även om företagen som utvecklar programmen oftast är snabba med att fixa kryphålen, fungerar bara buggfixarna om de har laddats ner på din dator.

Det är också viktigt att undvika åtgärder som kan utsätta datorn för risker. Exempel på sådant man bör undvika är att öppna oönskade e-postbilagor, besöka okända webbplatser och ladda ner programvara från opålitliga webbplatser eller P2P-nätverk (peer-to-peer) för filöverföring. Se till att hela familjen förstår riskerna och lär sig säkert beteende på internet. Barnens internetanvändning bör övervakas så att de inte besöker misstänkta webbplatser eller råkar ladda ned oönskade program eller filer.

Installera virusskydd och identifieringsprogram

Nästa viktiga steg för att skydda datorn och din familj är att installera betrodda datorsäkerhetsprogram som aktivt skannar datorns system och tillhandahåller virusskydd. Du bör dock vara medveten om att inte alla säkerhetslösningar fungerar likadant.

Det vimlar av kostnadsfria antivirusprogram på internet, men de är sällan tillräckligt kraftfulla för att ge ett fullständigt skydd – eller så uppdateras de inte tillräckligt ofta för att göra nytta. Och en del av gratisprogrammen stoppar inte alls några virus. Tvärtom kan de installera både virus, annonsprogram, spionprogram eller trojaner när man försöker ladda ner och installera dem.

För den som vill hitta en internetsäkerhetslösning till ett konkurrenskraftigt pris kan man prova ett antivirusprogram med en kostnadsfri testversion. Då kan man se hur programmet fungerar och hur datorn reagerar efter att den rensats innan man bestämmer sig för att köpa.

Det knepigaste med virus är att nya hot hela tiden uppstår samtidigt som de befintliga neutraliseras. Datorvirus kommer helt enkelt att vara ett fortsatt problem så länge internet finns. Att ignorera problemet eller tänka att det inte påverkar dig är ett säkert sätt att äventyra datorns säkerhet och kanske också din familjs information och sinnesfrid.

Andra artiklar och länkar relaterade till datorvirus

How to Fend Off a Computer Virus: What You Need to Know

Trots att datorer är en så stor del av våra liv idag är det många som fortfarande inte vet hur man skyddar sig mot datorvirus. Här är några av de viktigaste åtgärderna.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg