Hoppa till huvudinnehållet

Så får du bäst skydd för datorn med ett antispionprogram

Om du vill hålla datorn fri från skadlig programvara, använd en bra antiviruslösning där antispionprogramvara ingår. Det är den bästa säkerhetsrutinen om du vill bevara din integritet. Spionprogram är en vanlig typ av skadlig programvara som används för att samla information om dig och dina datorvanor – och det vanligen utan din vetskap.

Vad är spionprogram?

Det finns flera sorters spionprogram som du kan stöta på:

  • Hemmabruksspionprogram, som ofta används legitimt för att övervaka datoranvändningen på arbetsplatsen eller av föräldrar som vill ha uppsikt över barnens mobilvanor. Appar som används för att spåra din smarta telefon när du tappat bort den eller fått den stulen är ett annat exempel på spionprogram för hemmabruk med ett legitimt användningsområde.

  • Övervakningsspionprogram, som används för att samla in personlig information om dig genom din dator och sedan skicka informationen till tredje part. Det kan röra sig om behörighetsuppgifter, t.ex. dina lösenord eller kreditkortsuppgifter.

  • Annonsprogram, eller kommersiella spionprogram, som används för att samla information om dig i syfte att skicka riktad reklam till dig. Annonsprogram kan även användas för att exponera dig för reklam i form av popupfönster eller reklam i appar på din mobil.

  • Tangentbordsloggande spionprogram, som används för att registrera dina tangenttryckningar på datorn och sedan skicka dem till tredje part. Den sortens program är särskilt farliga, eftersom de kan användas för att kapa dina inloggningsuppgifter, dina kontouppgifter och annan känslig information.

Varifrån kommer spionprogram?

Många datoranvändare råkar ut för datorbaserade eller mobila spionprogram för första gången när de hämtar spel eller appar som innehåller annonsprogram. Särskilt kostnadsfria appar innehåller ofta annonsprogram. Men inte heller avgiftsbelagda appar går fria från den sortens program. Mest oroande är att du oftast inte har gett ditt uttryckliga samtycke till att man får samla in information om dig via annonsprogrammen, samt att du saknar kontroll över vilken information som samlas in.

Att hämta och installera programvara innebär också en risk för spionprogram. Ibland är spionprogrammen en del av installationspaketet, och om du då bara godkänner installationen som den är, utan att kontrollera exakt vad det är du installerar, kan du smitta datorn med spionprogram. Om du klickar på popup-reklam kan även det inleda en hämtning av spionprogramvara.

Via spionprogram kan du utsättas för besvärande mängder reklam, eller så kan dina sökresultat manipuleras i syfte att öka andelen reklam. Du kan också överhopas med popup-reklam.

Ta bort spionprogram

Med en stark antispionprogramlösning kan du lättare ta bort spionprogram samt se till att alla spionprogram har tagits bort helt. När du kör antispionprogramvaran bör du hålla uppsikt över hur ditt system presterar och vad som sker. Kontrollera alla processer, håll uppsikt över vilka applikationer och tjänster du kör samt se till att du har angett rätt inställningar för brandväggen.

Om du söker igenom en mobil enhet bör du övervaka dataanvändningen för att se till att den motsvarar både dina förväntningar och faktisk användning bakåt i tiden. Alla avvikelser från den förväntade användningen kan vara tecken på ett spionprogram. Batteritiden är också en god indikator, eftersom kortare batteritid kan tyda på att oväntade processer körs.

Bra tips för att undvika spionprogram

  • Installera en antispionprogramslösning som körs i bakgrunden, men kör den vid behov om du misstänker att datorn har smittats av ett spionprogram.

  • Läs på innan du installerar program, appar, verktygsfält eller tilläggskomponenter. Gå igenom konsumentomdömen eller branschutvärderingar för att se efter om någon har klagat på att de fått ett annonsprogram eller spionprogram som objuden gäst när de hämtat den produkt du vill hämta.

  • Hämta programvara från betrodda webbplatser. Det här utgör ingen vattentät lösning, men är ändå långt säkrare än att hämta filer från webbplatser du aldrig hört talas om.

  • Blockera popup-fönster och klicka aldrig någon annanstans än på krysset när du vill stänga ett popupfönster. Det kan få konsekvenser om du klickar någon annanstans i popup-fönstret.

  • Håll din webbläsare uppdaterad, så har du alltid de senaste säkerhetsuppdateringarna. I din webbläsare finns även säkerhetsinställningar som du kan justera för att höja säkerheten.

  • När du har installerat ett nytt program eller liknande, gå igenom dina inställningar, webbläsarprestanda och processer. Se alltid efter om programvaran körs på förväntat sätt. Håll utkik efter programvarubeständighet, vilket vanligen vittnar om eventuella spionprogram. Om programvaran är beständig när du har stängt ned den, kör ditt antispionprogram för att söka igenom enheten och få bekräftat att där inte finns något spionprogram.

Andra artiklar och länkar relaterade till skräppost, nätfiske och säkerhet

Så får du bäst skydd för datorn med ett antispionprogram

Om du vill hålla datorn fri från skadlig programvara, använd en bra antiviruslösning där antispionprogramvara ingår. Det är den bästa säkerhetsrutinen om du...
Kaspersky logo

Related articles