Hoppa till huvudinnehållet

Är det säkert att använda webbenkätsajter?

Är det säkert att använda webbenkätsajter?

Om du någonsin har letat efter sätt att tjäna extra pengar på din fritid, har du förmodligen hört talas om att svara på enkäter online. Enkäterna tillhandahålls av en mängd olika webbplatser som utlovar kontanter, presentkort eller andra små belöningar i utbyte mot att du besvarar ett antal enkäter. Betalda enkäter online är en legitim verksamhet, eftersom många olika företag använder dem för att göra marknadsundersökningar.

Men bland de många välrenommerade betalda onlineenkäterna finns det andra undersökningssajter som faktiskt är webbplatser skapade av bedragare eller cyberbrottslingar. De är huvudsakligen utformade för att samla in dina personuppgifter i syfte att begå identitetsstöld. Så hur vet man vilka betalda enkäter som är säkra att delta i och vilka som bör undvikas?

Röda flaggor att se upp med när du besvarar enkäter online

De flesta webbplatser som tillhandahåller betalda enkäter online fungerar på liknande sätt. Vissa webbplatser har enkäter tillgängliga för vem som helst att göra när som helst, medan andra kräver att du fyller vissa uppgifter så att webbplatsen kan matcha dig med specifika enkäter som bättre passar deras kunders behov av marknadsundersökningar.

Oftast erbjuder alla enkätsajter en liten summa pengar för att fylla i enkäter. Och informationen de samlar in är generellt sett minimal i omfattning, eftersom enkätens resultat vanligtvis ska vara anonyma.

Med det sagt kan du identifiera betalda bluffenkäter online genom följande varningstecken:

Webbplatsen för betalda enkäter online lovar stora utbetalningar

Ingen blir rik på att svara på enkäter. Om du har mycket tid att investera kan du dock tjäna lite fickpengar. Men alla betalda enkäter online som lovar en stor summa pengar är sannolikt inte legitima. Att locka med en stor utbetalning är helt enkelt ett sätt att få med dig, och att få dig att lämna ifrån dig dina personuppgifter, vilket är nästa röda flagga.

Du ombeds ange konfidentiell eller personlig information

Alla ansedda webbplatser för betalda enkäter online ber om en viss mängd information för att skapa ditt konto. Om du avkrävs konfidentiell information för att kunna fylla i de betalda onlineenkäterna är det troligtvis ett bedrägeri. Du bör till exempel aldrig ange ditt personnummer, bankkontoinformation, kreditkortsnummer, körkortsinformation eller ens information om din anställningsort eftersom det kan användas för bedrägerier senare.

Du måste betala avgifter

Vissa ohederliga webbsidor för betalda enkäter tar en avgift i utbyte mot en lista över undersökningar du kan göra veckovis. Men sanningen är att dessa listor faktiskt är gratis på ansedda webbplatser för betalda enkäter online. Du ska aldrig behöva betala en avgift för att fylla i betalda enkäter online.

Brist på information om betalning

Om du inte kan hitta tydlig och koncis information om betalningar eller belöningsstruktur för att fylla i betalda enkäter, bör du undvika den webbplatsen. Även om informationen om betalningar presenteras på webbplatsen bör den vara tydlig, förståelig och säker, utan några fallgropar.

Vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder när du gör betalda enkäter online

Om du inte är 100 procent säker när det gäller en betald undersökningswebbplats finns det ett antal försiktighetsåtgärder du kan vidta för att avgöra om webbplatsen är ansedd eller bör undvikas.

Leta upp recensioner

Kontrollera legitima recensionssajter som Google eller Trustpilot för recensioner av webbplatsen för betalda enkäter. Du kan också kontrollera webbplatsens betyg på Better Business Bureau.

Se till att integritetspolicyn är tydligt utformad

Hitta webbplatsens integritetspolicy och läs den noggrant. Sekretesspolicyn bör tala om för dig om din information kommer att säljas till spammare eller om den kommer att hållas konfidentiell.

Se till att webbplatsen inte visar tecken på "bli rik snabbt"-taktik

Dessa taktiker är avsedda att ingjuta en känsla av spänning och brådska, vilket kan få dig att hoppa över viktiga detaljer som faktiskt är röda flaggor. Som nämnts tidigare kommer du inte att bli rik genom att fylla i betalda onlineenkäter.

Var noga med att lämna ifrån dig för mycket personlig information

Var uppmärksam på vilken typ av information du lämnar ifrån dig. Lita på din magkänsla. Om något av kraven på information verkar konstigt bör du undvika att fylla i resten av formuläret och lämna webbsidan.

Sammanfattning

Att fylla i betalda enkäter online kan vara ett bra sätt att tjäna lite extra pengar här och där, förutsatt att du har tid. De som besöker dessa webbplatser ofta kan se mängden pengar öka med tiden, men om du inte har mycket tid att ägna, är kanske betalda onlineenkäter inte är värt besväret. Oavsett vad du bestämmer dig för bör du se till att leta efter röda flaggor och läsa recensioner av alla webbplatser för betalda enkäter innan du lämnar ifrån dig dina personuppgifter.

Rekommenderade produkter

Kaspersky kan hjälpa dig att skydda din privata information från alla större hot, inklusive skadlig programvara, spionprogram och trojaner. Total Security-sviten ger skydd av bankklass, vilket avsevärt minskar risken för att dina konton infiltreras av hackare. Läs mer om hur Kaspersky kan hjälpa dig att ligga fem steg före cyberbrottslingar och hålla din information säker.

Mer information

Är det säkert att använda webbenkätsajter?

Många onlineenkäter är legitima och säkra, men vissa kan vara bedrägerier att se upp för. Ta reda på mer här.
Kaspersky logo

Utvalda inlägg